2021-02-06 11:18:37
Φωτογραφία για Έρχονται αυξήσεις για τους συνταξιούχους με περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης
Αλλάζει ο χάρτης των συντάξεων καθώς από τα τέλη Μαρτίου η κυβέρνηση προγραμματίζει να θέσει σε εφαρμογή τον νέο ασφαλιστικό νόμο που προβλέπει αυξήσεις για τους συνταξιούχους με περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης.

Η καταβολή των αυξήσεων θα γίνει σε δύο στάδια προκειμένου να καλυφθούν όλοι οι δικαιούχοι. Στο τέλος του επόμενου μήνα, με τις συντάξεις του Απριλίου θα καταβληθούν οι αυξήσεις σε όσους έχουν συνταξιοδοτηθεί μετά τις 13 Μαΐου 2016. Στο τέλος Απριλίου, με τις συντάξεις του Μαΐου θα καταβληθούν οι αυξήσεις σε όσους είχαν συνταξιοδοτηθεί πριν από τις 13 Μαΐου 2016 και εφόσον η αύξηση που δικαιούνται υπερκαλύπτει την προσωπική διαφορά που αποτυπώνεται στο εκκαθαριστικό τους.

Οι αυξήσεις οφείλονται στα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης και στην αύξηση της ανταποδοτικής σύνταξης που προβλέπει ο νέος ασφαλιστικός νόμος για όσους έχουν περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης. Ο νέος νόμος έχει τεθεί σε ισχύ από τον Οκτώβριο του 2019, αλλά δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί για τη συγκεκριμένη κατηγορία συνταξιούχων, με αποτέλεσμα να δικαιούνται τις αυξήσεις μαζί με τα αναδρομικά που προκύπτουν από την ημερομηνία αυτή και μετά.


Πρόκειται για περίπου 185.000 συνταξιούχους οι οποίοι δικαιούνται από 1ης Οκτωβρίου 2019 αύξηση στην κύρια σύνταξή τους έως 11,8% λόγω των νέων υψηλότερων ποσοστών αναπλήρωσης του νόμου Βρούτση. Επισημαίνεται ότι δεν έχουν ακόμη τεθεί σε ισχύ οι διατάξεις του νέου νόμου για τις αυξήσεις στις κύριες συντάξεις όσων έχουν 30ετία αλλά και για τη μείωση του πέναλτι στους συνταξιούχους που εργάζονται!

Σύμφωνα με το νεότερο χρονοδιάγραμμα – το οποίο έως τώρα έχει αναθεωρηθεί πολλές φορές –, η καταβολή των αυξήσεων στις κύριες συντάξεις και των αναδρομικών που προκύπτουν αναμένεται να γίνει ως εξής:

Με τη σύνταξη μηνός Απριλίου που καταβάλλεται στο τέλος Μαρτίου θα δοθούν οι αυξήσεις σε όσους συνταξιοδοτήθηκαν μετά τις 13/5/2016 και έχουν 30 έτη ασφάλισης και άνω.Με τη σύνταξη του Μαΐου θα καταβληθούν οι αυξήσεις στους παλαιούς συνταξιούχους. Δηλαδή σε όσους είχαν συνταξιοδοτηθεί πριν από τις 13/5/2016 και είχαν 30 και περισσότερα έτη ασφάλισης. Προϋπόθεση για να λάβουν αύξηση στη σύνταξή τους είναι το ποσό της αύξησης που προβλέπεται να υπερκαλύπτει την προσωπική διαφορά που τους είχε υπολογιστεί με τον προηγούμενο ασφαλιστικό νόμο (νόμος Κατρούγκαλου). Η συγκεκριμένη κατηγορία, με τη σύνταξη του μηνός Μαΐου, θα λάβει και τα αναδρομικά που προκύπτουν.Η πληρωμή των αναδρομικών στους νέους συνταξιούχους θα γίνει τον Απρίλιο ή τον Μάιο. Έτσι, τα αναδρομικά θα είναι 16 ή 17 μηνών, καθώς ο νόμος ισχύει από 1/1/2019, οπότε και οι όποιες αυξήσεις τρέχουν από τον Οκτώβριο του 2019 και μετά. (ΣΑ 6/2/21)

Δείτε ακόμα:

Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ