2021-02-07 14:43:33
Φωτογραφία για ΚΗΠΟΥΡΙΚΗ:
Πληροφορίες και συμβουλές Φροντίδας για την Φορσύθια

Iδιαίτερα ανθεκτικός και εύκολος στην καλλιεργειά του ανθοφόρος θάμνος, για έντονο κίντρινο χρώμα στον κήπο σας στην διάρκεια της άνοιξης. 



Γενικά Χαρακτηριστικά

Φυλοβόλλος πολυετής θάμνος με καταγωγή από την Κίνα και την Ιαπωνία.

Forsythia Intermedia το βοτανολογικό της όνομα, και πρόκειται για ένα από τα υβριδικά είδη της οικογένειας Forsythia που προήλθε από την διασταύρωση των ειδών Forsythia Virdissima και Forsythia Suspensa. 

Καλλωπιστικός θάμνος αργής ανάπτυξης αλλά ιδιαίτερα έντονης ανθοφορίας και αυτό που κάνει την όψη του ανθισμένου φυτού ακόμη πιο εντυπωσιακή είναι το γεγονός ότι στο διάστημα εμφάνισης των λουλουδιών το φύλλωμα έχει ήδη πέσει, έτσι τα κάθετα κλαδιά της Φορσύθιας είναι γεμάτα σε ολόκληρο το μήκος τους μόνο από τα κατακίτρινα άνθη της. 


Το ύψος της Φορσύθιας μπορεί να φτάσει τα 3-4 μέτρα και η παράπλευρη ανάπτυξή της έως τα 2 και ανάλογα με το κλάδεμα που θα πραγματοποιηθεί το φυτό μπορεί να αποκτήσει όψη χαμηλού πλαγιόκλαδου δέντρου ή θάμνου με πιο συμπαχές σχήμα και χαμηλότερο ύψος.  

Τα λουλούδια της εμφανίζονται όλα μαζί και διατηρούνται πάνω στο φυτό για περίπου δύο μήνες, ενώ πολύ όμορφα είναι τα ανθισμένα κλαδιά της Φορσύθιας και τοποθετημένα σε βάζα όπου επίσης διατηρούνται επί αρκετές εβδομάδες. 

Κατάλληλη για φύτεση μεμονωμένα αλλά και σε συστάδες σε φράχτες ή χαμηλές μπορντούρες, ενώ νεαρά φυτά ευδοκιμούν στα πρώτα χρόνια της ζωής τους χωρίς πρόβλημα και σε μεγάλα δοχεία φύτευσης. 

Φροντίδα

Χώμα:

Προτιμά τα πλούσια σε συστατικά εδάφη, γι΄αυτό και χρησιμοποιείστε για την Φορσύθια ένα καλής ποιότητας εμπλουτισμένο φυτόχωμα εξωτερικού χώρου, με πολύ καλή αποστράγιση.  

Θέση:

Ευδοκιμεί σε πλήρως ηλιόλουστες ή ημισκιερές θέσεις, όμως όσο λιγότερο ήλιο δέχεται τόσο μειώνεται η ανθοφορία της. 



Ανήκει στα φυτά που είναι περισσότερο ανθεκτικά στις χαμηλές θερμοκρασίες (ακόμη και τους -20 βαθμούς) παρά στην ζέστη και την ξηρασία, γι΄αυτό και προτιμάται για φύτευση σε περιοχές με βαρύ χειμώνα.  

Πότισμα:

Αγαπά τν υγρασία και χρειάζεται τακτικό πότισμα, ειδικά στα πρώτα χρόνια ανάπτυξή της. 

Ανάλογα βεβαίως με την εποχή και τις συνθήκες υγρασίας - βροχόπτωσης που επικρατούν, θα πρέπει να ποτίζεται όσο τακτικά απαιτείται ώστε το χώμα της να διατηρείται μόνιμα ελάχιστα νωπό. 



Κλάδεμα:

Ενήλικα φυτά μετά την ολοκλήρωση της ανθοφορίας τους μπορούν να κλαδευτούν για να διατηρήσουν το συμπαγές σχήμα τους. Αρκεί να μην αφαιρεθούν στο σύνολό τους κλαδιά της προηγούμενης χρονιάς γιατί σε αυτά δημιουργούνται τα νέα άνθη. 

Τα πρώτα χρόνια ανάπτυξή της η Φορσύθια δεν χρειάζεται σχεδόν καθόλου κλάδεμα, παρά μόνο αφαίρεση τυχόν ξερών βλαστών.  

 

Λίπανση: 

Η έντονη ανθοφορίας της προϋποθέτει χρήση εμπλουτισμένου χώματος και συστηματική λίπανση με ένα πλήρες σκεύασμα για καλλωπιστικά είδη. 



Ανθοφορία - Πολλαπλασιασμός

Η Φορσύθια ανθίζει αμέσως μόλις παρέλθουν τα ένονα κρύα του χειμώνα, τέλος Φεβρουαρίου και έως τις αρχές του Απρίλη, ενώ τα φύλλα της εμφανίζονται μετά το τέλος της ανθοφορίας και διατηρούνται έως Νοέμβριο - Δεκέμβριο. 

Ο πολλαπλασιασμός της γίνεται κυρίως με μοσχεύματα, με εύρρωστους βλαστούς μήκους 15-20 cm, στην διάρκεια του φθινοπώρου και πριν τα έντονα χειμωνιάτικα κρύα. 

Σε μεγάλα φυτώρια θα βρείτε βεβαίως και έτοιμα φυτά Φορσύθιας που είναι και η πιο ενδεδειγμένη επιλογή για να προσθέσετε την άνοιξη στον κήπο σας το κατακίτρινο χρώμα της, αφού πρόκειται για φυτό ιδιαίτερα αργής ανάπτυξης και μπορεί να χρειαστούν από 5-10 χρόνια μέχρι να αποκτήσει όψη μεγάλου θάμνου, ενώ ενδέχεται πολύ νεαρά φυτά να μην παρουσιάζουν ανθοφορία. 



Δείτε και





soulouposeto
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ