2023-07-16 08:58:24
Φωτογραφία για ΚΗΠΟΥΡΙΚΗ: 10+1 Κανόνες για σωστό Πότισμα
Oδηγός για σωστό ΠΟΤΙΣΜΑ

1. Ακόμη και την ζεστή περίοδο του καλοκαιριού οι ανάγκες των φυτών σε νερό είναι διαφορετικές. Γι΄αυτό και καθιερώστε το συχνό ή καθημερινό πότισμα για όσα είδη το έχουν πραγματικά ανάγκη και κάθε 2-3 ημέρες για τα υπόλοιπα. 

2. Το πότισμα θα πρέπει να γίνεται νωρίς το πρωί ή ιδανικά αργά το απόγευμα- βράδυ,  σε συνθήκες χωρίς έντονο ήλιο και όσο ακόμη το χώμα δεν είναι ζεστό. Διαφορετικά η μεγαλύτερη ποσότητα νερού εξατμίζεται, ενώ με το απογευματινό πότισμα το χώμα έχει τον χρόνο να απορροφήσει το νερό πριν την ζέστη της επόμενης ημέρας. 

3. Το χώμα στις γλάστρες κατά βάση στεγνώνει γρηγορότερα από όσο σε ένα καλά ποτισμένο παρτέρι. Μικρά γλαστράκια με εποχιακά τοποθετημένα σε σημεία με απευθείας έκθεση στον ήλιο κάποιες μέρες του καλοκαιριού ίσως χρειάζονται πότισμα ακόμη και δύο φορές την ημέρα. Γενικά ποτίζετε πιο συχνά τις γλάστρες σας απ΄όσο φυτά τοποθετημένα απ΄ευθείας στο χώμα, εκτός βεβαίως από είδη που ευδοκιμούν σε συνθήκες ξηρασίας.


4. Το λάστιχο με πότισμα ενδείκνυται μόνο για κήπους - παρτέρια και ο πιο σωστός τρόπος είναι να αφήνετε το λάστιχο στο έδαφος κοντά στις ρίζες με το νερό σε μέτρια πίεση μέχρι οι ρίζες του φυτού να προσλάβουν την απαραίτητη ποσότητα. Οι γλάστρες θα πρέπει να ποτίζονται με ποτιστήρι, αν χρησιμοποιείτε λάστιχο το νερό θα πρέπει να έχει ελάχιστη πίεση για να μην αναταράσσει το χώμα στην επιφάνεια της γλάστρας και τραυματίζει τις ρίζες. 

5. Κατά την διάρκεια του ποτίσματος αποφύγετε να βρέχετε το φύλλωμα και φυσικά τα άνθη των φυτών. Η παραμονή υγρασίας πάνω στα φύλλα στην διάρκεια της νύχτας συχνά έχει σαν αποτέλεσμα την εμφάνιση ασθενειών, μύκητες κλπ. ενώ το νερό στο φύλλωμα σε συνδυασμό με τον ήλιο δημιουργεί εγκαύματα.  

6. Σε δέντρα, πολυετείς θάμνους και καλλωπιστικά, όπως και αναρριχώμενα φυτεμένα σε κήπο και ειδικά στα πρώτα χρόνια ανάπτυξής τους, το χώμα περιμετρικά στις ρίζες θα πρέπει να είναι σκαμμένο - διαμορφωμένο με τέτοιο τρόπο ώστε ο λάκος που σχηματίζεται να συγκρατεί αρκετή ποσότητα νερού κατά το πότισμα και αυτό στην συνέχεια να απορροφάται από τις ρίζες σταδιακά. 

 

7. Η σωστή αποστράγγιση είναι καθοριστική για να προσλάβει τελικώς το φυτό το νερό του ποτίσματος. Καλύψτε με χαλίκι, μικρές πέτρες, σπασμένα κεραμίδια κλπ. την βάση της γλάστρας πριν τοποθετήσετε χώμα, ώστε η απορροή του περισσευούμενου νερού να γίνεται σταδιακά και φυσικά βεβαιωθείτε ότι η γλάστρα διαθέτει τρύπα, διαφορετικά το σάπισμα των ριζών είναι ...θέμα χρόνου.

8. Η χρήση πιάτου στις γλάστρες, γενικά, δεν προσφέρει τίποτα στα φυτά σας αντίθετα για πολλά είδη η παραμονή του νερού στις ρίζες έχει επίσης σαν αποτέλεσμα αυτές να μην στεγνώνουν ποτέ και σταδιακά να σαπίζουν. Αν θέλετε να χρησιμοποιείτε πιάτα θα πρέπει να αδειάζετε το νερό που παραμένει σε αυτά μετά την ολοκλήρωση του ποτίσματος.

9. Ποτίζετε τις μεσαίου και μεγάλου μεγέθους γλάστρες με αρκετή ποσότητα νερού σε 2-3 διαδοχικές φάσεις ώστε το χώμα να προλαβαίνει να απορροφήσει το νερό και αυτό να μην αποβάλλεται γρήγορα από την τρύπα απορροής. 

10. Η ποιότητα του χώματος επηρεάζει σημαντικά τον χρόνο που αυτό χρειάζεται για να στεγνώσει.  Αν παρατηρείτε ότι μετά το πότισμα για αρκετές ημέρες το χώμα στην γλάστρα μοιάζει περίπου με "λάσπη" και αν η γλάστρα διαθέτει το σωστό σύστημα αποστράγγισης, αντικαταστήστε το με νέο αφράτο φυτόχωμα διαφορετικά σύντομα οι ρίζες του φυτού θα καταστραφούν από την υπερβολική υγρασία ή ασθένειες που αναπτύσσονται εξ΄αιτίας της.  

11. Οι ερασιτέχνες κηπουροί έχουμε την τάση σε κάθε περίπτωση καταστροφής ή μη σωστής ανάπτυξης ενός φυτού να αναζητούμε την αιτία αποκλειστικά στο πότισμα. Η πραγματικότητα είναι πως φυσικά η προσλαμβάνουσα υγρασία μέσω του νερού είναι από τα καθοριστικότερα για την υγιή ανάπτυξη όλων των ειδών αλλά δεν αρκεί. Το περιστασιακό σκάλισμα στο χώμα ώστε οι ρίζες να αναπνέουν, η ανανέωση - συμπλήρωση ποιοτικού φυτοχώματος, η σωστή θέση ενός φυτού ανάλογα με τις ανάγκες του σε ηλιοφάνεια, το κλάδεμα σε όσα είδη το χρειάζονται και κυρίως η λίπανση είναι εξίσου σημαντικοί παράγοντες και τα αποτελέσματά τους στην ευρωστία κάθε φυτού δεν μπορούν να αναπληρωθούν αν απλώς και μόνο το ...ποτίζουμε. 
soulouposeto
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ