2021-02-19 08:45:13
Φωτογραφία για Aπαλλαγή χιλιάδων επιχειρήσεων και επαγγελματιών από το τέλος επιτηδεύματος
Το επόμενο «πακέτο» στήριξης των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πανδημία «χτίζει» η κυβέρνηση, μετά τις πολυήμερες τηλεδιασκέψεις που πραγματοποίησε με τους θεσμούς.

Το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζεται να ανακοινώσει την απαλλαγή χιλιάδων επιχειρήσεων και επαγγελματιών από το τέλος επιτηδεύματος για τους μήνες που είχαν κλείσει με κρατική εντολή από το Μάρτιο έως και το Δεκέμβριο του 2020.

Τέλος ακόμα και στις ζημίες

Αξίζει να σημειωθεί ότι το «χαράτσι» του τέλους επιτηδεύματος εισπράττεται ανεξάρτητα από το αν υπήρχαν κέρδη ή ζημιές, εφόσον πρόκειται για νομικά πρόσωπα, ενώ σε ότι αφορά τα φυσικά πρόσωπα καταλογίζεται ακόμα και σε όσους δεν έχουν καμία απόδειξη, αλλά φαινόταν στην εφορία ως ενεργοί.

Υπενθυμίζεται πως το 2020 είχε ανασταλεί η καταβολή του τέλους επιτηδεύματος για τους αγρότες, με το Υπουργείο Οικονομικών να σχεδιάζει τη μονιμοποίηση του μέτρου από φέτος. Από το 2021 έχει προγραμματιστεί άλλωστε η σταδιακή μείωση του τέλους επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις έως την πλήρη κατάργησή του τα αμέσως επόμενα χρόνια.


Τα ποσά

Το τέλος επιτηδεύματος ορίζεται σε:

α) 800 ευρώ ετησίως, για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους.

β) 1.000 ευρώ ετησίως, για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους.

γ) 650 ευρώ, ετησίως, για ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.

δ) 600 ευρώ ετησίως, για κάθε υποκατάστημα.

Ποιοι εξαιρούνται

Από την επιβολή του τέλους επιτηδεύματος εξαιρούνται τα πρόσωπα που ασκούν ατομική εμπορική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα (νυν ασκούντες επιχειρηματική δραστηριότητα) και παρουσιάζουν αναπηρία ίση ή μεγαλύτερη του 80%. Ακόμη από την καταβολή του τέλους επιτηδεύματος εξαιρούνται οι εμπορικές επιχειρήσεις που ασκούν τη δραστηριότητά τους σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά κάτω από 3.100 κατοίκους, εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους, όπου δεν εφαρμόζεται η εν λόγω εξαίρεση.

Επίσης, εξαιρούνται ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και η ατομική άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος, εφόσον δεν έχουν παρέλθει 5 έτη από την πρώτη έναρξη εργασιών, καθώς και οι περιπτώσεις ατομικών επιχειρήσεων, εφόσον για τον επιτηδευματία υπολείπονται 3 έτη από το έτος της συνταξιοδότησής του. Ως έτος συνταξιοδότησης νοείται το 65ο έτος της ηλικίας.

Πηγή (ΠΑ 19/2/21)

Δείτε ακόμα:

Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ