2021-07-25 13:08:00
Φωτογραφία για ΚΗΠΟΥΡΙΚΗ: Πλουμέρια
Γενικά Χαρακτηριστικά



Τροπικό φυλοβόλλο δέντρο μικρής ανάπτυξης με καταγωγή από τις Δυτικές Ινδίες. Αποκαλείται και "Ινδικό Φούλι"  τα δε άνθη της Πλουμέριας με το μεθυστικό άρωμα είναι διάσημα και ως στολίδι στις χαρακτηριστικές Χαβανέζικες γιρλάντες.

Στη χώρα μας είναι ιδιαίτερα δημοφιλές φυτό σε νότιες και ζεστές νησιωτικές περιοχές όπως στην Κρήτη, την Ρόδο, την Κω αλλά και την Κέρκυρα.

Το ύψος της σε περιοχές με ζεστές κλιματολογικές συνθήκες μπορεί να φτάσει και τα τρία μέτρα, αποτελείται από μακριά σαρκώδη κλαδιά με μακριά μυτερά φύλλα που μοιάζουν με εκείνα της πικροδάφνης. Το άσπρο υγρό που βγαίνει από το εσωτερικό των κλαδιών όταν αυτά κοπούν είναι δηλητηριώδες.

Τα λουλούδια της αποτελούνται από πέντε πέταλα λευκά περιμετρικά και έντονα κίτρινα στο κέντρο, στις πιο συνηθισμένες από τις πάνω από 300 καταγεγραμμένες ποικιλίες, υπάρχουν όμως και Πλουμέριες σε αποχρώσεις ροζ, κόκκινου, πορτοκαλί, μωβ και γαλάζιου.


Φροντίδα

Σαν τροπικό φυτό αγαπά ιδιαίτερα την ζέστη και την υγρασία, έχει ανάγκη από έντονο ήλιο τις περισσότερες ώρες της ημέρας και αρκετό νερό, στην διάρκεια των ζεστών ημερών του καλοκαιριού χρειάζεται πότισμα καθημερινά. Η ποσότητα νερού που θα πρέπει να δέχεται το φυτό είναι ανάλογη του βαθμού έκθεσής του στον ήλιο. Έτσι αν βρίσκετε σε σημείο όχι άμεσα εκτεθειμένο στον ήλιο θα πρέπει να μειώσετε το πότισμα, για να αποφύγετε το σάπισμα των ριζών και την πτώση των λουλουδιών. Όσο λιγότερο είναι το φως που δέχεται, τόσο πιο μειωμένη και η ανθοφορία της.

Το σημείο που θα τοποθετήσετε την Πλουμέρια θα πρέπει να είναι όσο πιο προστατευμένο από τον αέρα και κυρίως τους βοριάδες.

Μπορεί να αναπτυχθεί και σε μεγάλη γλάστρα με την χρήση ενός ιδιαίτερα ποιοτικού εμπλουτισμένου φυτοχώματος, ενώ μία λίπανση με πλήρες λίπασμα στις αρχές της άνοιξης και μια ακόμη στο ξεκίνημα του καλοκαιριού ενισχύει σημαντικά την ανθοφορία της. 

Κλαδεύεται μόνο για την διατήρηση του σχήματος ή για να απομακρυνθούν τυχόν ξερά κλαδιά και να μειωθεί ο όγκος των βλαστών στο εσωτερικό μέρος του δέντρου,  στο τέλος του χειμώνα. 



Δεν είναι καθόλου ανθεκτική στο κρύο και σε θερμοκρασίες κοντά στους 0 βαθμούς μπορεί να ξεραθεί μέσα σε λίγες μέρες, γι΄αυτό και τους χειμερινούς μήνες όταν επικρατεί παγετός θα πρέπει να προστατεύεται - καλύπτεται με νάϋλον ή ειδικό αντιπαγετικό γεωύφασμα. 

Ανθοφορία - Πολλαπλασιασμός

Η Πλουμέρια ανθίζει από τις αρχές του καλοκαιριού έως το φθινόπωρο.

Σε περιοχές με παρατεταμένη περίοδο καλοκαιριού και ζεστές θερμοκρασίες η ανθοφορία της μπορεί να συνεχιστεί για μερικούς ακόμη μήνες, ενώ ενήλικα γερά φυτά σε εύκρατες κλιματολογικές συνθήκες ενδέχεται να διατηρήσουν στην διάρκεια ενός ήπιου χειμώνα και το φύλλωμά τους.

Πολλαπλασιάζεται με μοσχεύματα, αν και η διαδικασία δεν είναι πάντα επιτυχής και καλό είναι να ενισχύεται με ορμόνη ριζοβολιάς. Τοποθετείστε ώριμους κομμένους βλαστούς σε εμπλουτισμένο φυτόχωμα αναμεμειγμένο με άμμο και σε δροσερό σκιερό περιβάλλον μέχρι να ριζώσουν.  


soulouposeto
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ