2021-09-26 14:06:43
Φωτογραφία για Το CER αποφάσισε: περισσότερες γυναίκες στο σιδηρόδρομο με ίσες συνθήκες.
Η CER υιοθέτησε ομόφωνα τη συμφωνία Women in Rail κατά τη 68η Γενική Συνέλευση στις 20 Σεπτεμβρίου 2021. Η συμφωνία επικεντρώνεται στην προώθηση των γυναικών στον τομέα, από τη διαδικασία πρόσληψης, τη διατήρηση και την προαγωγή γυναικών εργαζομένων, έως τη δυνατότητα να έχουν πρόσβαση σε επίπεδα διαχείρισης.

Νίκος Παπατόλιος

Σύμφωνα με την Κοινότητα Ευρωπαϊκών Εταιρειών Σιδηροδρόμων και Υποδομών (CER), «αυτή είναι η πρώτη αυτόνομη συμφωνία σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την ισότητα των φύλων». Επιπλέον, «είναι επίσης η πρώτη αυτόνομη συμφωνία στον τομέα των σιδηροδρόμων για πάνω από 15 χρόνια». Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Μεταφορές (ETF), που εκπροσωπεί τους σιδηροδρομικούς εργαζόμενους, θα ψηφίσει την έγκριση του κειμένου στις 27 Οκτωβρίου.

Μακρά διαδικασία για τη συμφωνία

Η CER και η EFT πέρασαν επτά γύρους διαπραγματεύσεων μέχρι να φτάσουν στην πρώτη φάση της συμφωνίας. Τον Ιούνιο, τα δύο μέρη συμφώνησαν να προχωρήσουν στην υιοθέτηση της συμφωνίας σε λεκτικό επίπεδο. Η επίσημη έγκρισή του από το CER και η επικείμενη ψηφοφορία από το EFT θα το καταστήσουν έγκυρο.


Ο Marjan Rintel, Διευθύνων Σύμβουλος της NS, χειροκροτούσε το πρώτο βήμα που έκανε η CER: «Φυσικά, δεν πρέπει να έχει σημασία αν είσαι άντρας ή γυναίκα όταν θέλεις να εργαστείς στο σιδηρόδρομο. Αλλά για να επιτευχθεί αυτό, μερικές φορές πρέπει να σκεφτούμε το γεγονός ότι χρειάζονται περισσότερες γυναίκες στον τομέα », σχολίασε.

Ο Giorgio Tutti, αντιπρόεδρος του τομεακού κοινωνικού διαλόγου της ΕΕ για τους σιδηροδρόμους, είχε δηλώσει τον Ιούνιο ότι η συμφωνία για τις γυναίκες στο σιδηρόδρομο αποτελεί ορόσημο «επειδή ο σιδηροδρομικός τομέας δίνει ένα σαφές σημάδι ότι κατανοεί τις προκλήσεις και θέλει να αλλάξει, και βιομηχανία κατάλληλη για γυναίκες. Χωρίς γυναίκες, ο σιδηροδρομικός τομέας δεν έχει μέλλον ».

Τι σημαίνει;

Αυτή η συμφωνία στοχεύει να προσελκύσει περισσότερες γυναίκες στη σιδηροδρομική βιομηχανία και να τους δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες εργασίας. Σε έναν τομέα όπου κυριαρχούν οι άνδρες, είναι καιρός οι γυναίκες να έχουν ίση μεταχείριση, ίσες αμοιβές και ευκαιρίες καριέρας. Επιπλέον, η συμφωνία στοχεύει σε μια καλύτερη οριοθέτηση επαγγελματικής-ιδιωτικής ζωής για τις γυναίκες, η οποία είναι απαραίτητη, ειδικά όταν πρόκειται για τη διατήρηση μιας υγιούς ισορροπίας μεταξύ καριέρας και οικογένειας.

Το πιο σημαντικό, το CER και το EFT θέλουν να δημιουργήσουν ένα εργασιακό περιβάλλον όπου ο σεξισμός και η σεξουαλική παρενόχληση θα πάψουν να υπάρχουν και οι γυναίκες θα έχουν την ασφάλεια που χρειάζονται για να ευδοκιμήσουν. Και οι δύο συμφωνούν ότι η επίτευξη συναίνεσης σε ένα τέτοιο θέμα αποτελεί ορόσημο για ισότιμο τομέα και κοινωνία. Το γεγονός ότι αυτή η συναίνεση έρχεται κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Έτους Σιδηροδρόμων δίνει ένα πιο συμβολικό στρώμα στο ταξίδι ίσων ευκαιριών στον σιδηρόδρομο.

railfreight.com

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Νέες σειρές στην ΕΡΤ
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Νέες σειρές στην ΕΡΤ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ