2022-01-21 18:53:19
Φωτογραφία για ΚΗΠΟΥΡΙΚΗ: Φρέζια
Πληροφορίες και συμβουλές φροντίδας

για την Φρέζια

Τα υπέροχα χρώματα και τα ευωδιαστά λουλούδια τους είναι αυτά που κάνουν τις Φρέζιες από τα ομορφότερα πολυετή καλλωπιστικά για φύτευση τόσο σε γλάστρες όσο και σε παρτέρια. 

Ανάλογα με την ποικιλία το ύψος του φυτού φτάνει έως τα 25-50cm, διαθέτει λογχοειδή μακριά φύλλα και λεπτούς μίσχους στο τέλος των οποίων εμφανίζονται σε ομάδες τα λουλούδια, σε αποχρώσεις του κόκκινου, πορτοκαλί, ροζ, μωβ ή λευκές  ή λευκού και που επίσης ανάλογα με την ποικιλία διαθέτουν μονά ή διπλά πέταλα.  

Η Φρέζια ανήκει στα βολβοειδή και οι βολβοί φυτεύονται από τις αρχές έως το τέλος του φθινοπώρου, ενώ αντίστοιχα η εποχή ανθοφορίας μπορεί να ξεκινήσει από το τέλος του χειμώνα ή αρχές της άνοιξης και να διαρκέσει έως τον Μάϊο. 



Οι βολβοί φυτεύονται σε βάθος περίπου 5cm με την "μύτη" προς τα επάνω και σε απόσταση 8-10cm μεταξύ τους -για φύτευση σε παρτέρια- ενώ σε μια μέτριου μεγέθους γλάστρα θα χρειαστεί να φυτέψετε 4-5 βολβούς Φρέζιας.



Μετά το τέλος της ανθοφορίας βγάλτε τους βολβούς από το χώμα και αφού τους καθαρίσετε φυλάξτε  τους σακουλάκια, σε σκιερό μέρος, για να τους φυτέψετε και πάλι το φθινόπωρο.

Αν μετά την ολοκλήρωση της ανθοφορίας  κόψετε ολόκληρο το επίγειο τμήμα του φυτού αφήνοντας τους βολβούς στο χώμα για να ξαναφυτρώσουν την επόμενη χρονιά.  



Οι Φρέζιες είναι από τα ομορφότερα λουλούδια και για δημιουργία μπουκέτων για βάζα και αντέχουν στο νερό για πολλές ημέρες. 



Οι Φρέζιες δεν είναι απαιτητικό φυτό, αρκεί να φυτέψετε τους βολβούς σε ηλιόλουστο σημείο και σε χώμα που διαθέτει καλή αποστράγγιση, ώστε να αποφευχθεί το σάπισμα των βολβών από την μόνιμη παραμονή νερού στις ρίζες.

Χρειάζονται κανονικό πότισμα περίπου κάθε 2η μέρα όταν ο καιρός είναι ζεστός και μόλις το χώμα στεγνώσει, ενώ ένα κοινό υγρό λίπασμα αφ΄ότου εμφανιστούν τα πρώτα μπουμπούκια και κάθε 15-20 ημέρες ενισχύει την ανθοφορία τους.

Αφού αναπτυχθούν σε ένα ύψος περίπου 10-15cm χρειάζονται στήριξη ώστε οι λεπτοί βλαστοί να μην γέρνουν και καταπονούνται από το βάρος των λουλουδιών.  


soulouposeto
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ