2023-01-04 08:32:01
Φωτογραφία για Το πρώτο ενεργειακά θετικό ξενοδοχείο
Το Svart Hotel,  που βρίσκεται στην Νορβγηγία κοντά στον παγετώνα Svartisen βόρεια του Αρκτικού Κύκλου, θα είναι  το πρώτο ενεργειακά θετικό ξενοδοχείο στο βόρειο ημισφαίριο. 

Το ξενοδοχείο που θα διαθέτει 100 δωμάτια και αναμένεται να λειτουργήσει το 2024 θα καταναλώνει 85% λιγότερη ενέργεια από ένα παραδοσιακό ξενοδοχείο ίδιας δυναμικότητας, ενώ εντός πέντε  ετών θα παράγει το 100% της ενέργειας που απαιτεί η λειτουργία του. 

Αναπτύσσεται σε ένα ενιαίο κτίσμα και λόγω του κυκλικού του σχεδιασμού που προσφέρει θέα  360 μοιρών στο εκπληκτικό τοπίο, δωμάτια, βεράντες και κοινόχρηστοι χώροι είναι στρατηγικά τοποθετημένα ώστε να εκμεταλλεύονται πλήρως την ηλιακή ενέργεια  σε όλη την διάρκεια της ημέρας όλες τις εποχές, ενώ η οροφή είναι καλυμμένα σε ηλιακά πάνελς για παραγωγή καθαρής υδροηλεκτρικής ενέργειας. 

Ενεργειακά αυτόνομο, εκτός της κεντρικής ξενοδοχειακής μονάδας, θα είναι και το παρακείμενο αγρόκτημα-θερμοκήπιο στο οποίο θα παράγεται το μεγαλύτερο μέρος τροφίμων που θα σερβίρονται στα εστιατόρια και με στόχο τα μηδενικά τροφικά απόβλητα, ενώ θα διαθέτει και σύστημα ανακύκλωσης των λοιπών απορριμάτων.  


Ο σχεδιασμός του κτιρίου, η ανέγερση του οποίου ολοκληρώθηκε το 2019, είναι εμπνευσμένος από την τοπική παραδοσιακή αρχιτεκτονική και το εντυπωσιακό φουτουριστικό κτίσμα, η βάση του οποίου βρίσκεται μέσα στο νερό,  έχει την μορφή ενός "fiskehjell' (ξύλινη κατασκευή σε σχήμα Α για το στέγνωμα των ψαριών) και του "rorbue" (παραδοσιακός τύπος Νορβηγικού σπιτιού που χρησιμοποιείται από τους ψαράδες. 

Παρά το ό,τι θα πρόκειται για ένα πολυτελές θέρετρο εξοπλισμένο με όλες τις σύχρονες ανέσεις το Svart στοχεύει κύρια στην ευαισθητοποίηση των επισκεπτών στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος προσφέροντάς τους ένα πλήθος δραστηριοτήτων στην περιοχή, με απόλυτο σεβασμό στην προστατευόμενης χλωρίδα και πανίδα της περιοχής. 

Το Svart κατασκευάστηκε σε συνεργασία της Arctic Adventures of Norway, της Asplan Viak και της Skanska σε σχεδιασμό της αρχιτεκτονικής εταιρίας Snøhetta και το 2021 τιμήθηκε με βραβείο αρχιτεκτονικής για το συγκεκριμένο πραγματικά πρωτοπόρο έργο. 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:
svart.no
soulouposeto
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ