2023-02-20 08:12:03
Φωτογραφία για Ιδιωτικά εκκλησάκια. Δείγμα πίστης ή απόδειξη ότι δεν πιστεύουμε σε κανέναν θεό;
Οι ιδιωτικές εκκλησίες αποτελούν διαχρονικά μια πτυχή της θρησκευτικής και πολιτιστικής κουλτούρας πολλών χωρών και διαφορετικών θρησκειών. Όμως στην χώρα μας την "βιομηχανία" ναϊσκων στην είσοδο ή στον περιβάλλοντα χώρο κατοικιών καθιέρωσε μια εντελώς ιδιόμορφη κουλτούρα βασισμένη κυριολεκτικώς αλλά και εντελώς ιδιοτελώς αποκλειστικά  στο "δεύτε λάβετε φως". 

Εκτός της μειοψηφίας των περιπώσεων που αφορούν έντονα θρησκευάμενους ανθρώπους, κάποιο τάμα κλπ ο μεγαλύτερος αριθμός συνήθως προκάτ ναϊσκων που βρίσκονται στην είσοδο ή εντός της περίφραξης κατοικιών αφορούν περιοχές και κατοικίες εκτός σχεδίου και καταπατημένες ή δασικές εκτάσεις που καταστράφηκαν από φυσικές καταστροφές - φωτιές. 

Με την άδεια  του μητροπολίτη κάθε περιοχής, όπως ορίζει ο νόμος, και με μοναδική υποχρέωση να λειτουργεί μία φορά τον χρόνο την ημέρα εορτής του τιμώμενου αγίου το εκκλησάκι ...ξεφυτρώνει εκεί που η νόμιμη δόμηση δεν επιτρέπεται και ηλεκτροδοτείται - υδροδοτείται κανονικά, αφού οι υπηρεσίες κοινής ωφέλειας υποχρεούνται μόνο με την ύπαρξη της συγκεκριμένης άδειας να προβούν στην παροχή ρεύματος - νερού στον ναϊσκο. 


Στην συνέχεια από το εκκλησάκι οι παροχές συνδέονται με το κτίσμα και με την ...βοήθεια του θεού πλήρως παράνομα κτίσματα γίνονται κατοικίσιμα. 

Από πολυτελείς βίλλες σε δασικές περιοχές, αυθαίρετα εφαπτόμενα αιγειαλού αλλά και μικρές ιδιωτικές κατοικίες σε εκτός σχεδίου τοποθεσίες με εντελώς άναρχη δόμηση, που φαίνεται έχουν τους περισσότερους ...πιστούς αν κρίνει κανείς από το πόσα τέτοια εκκλησάκια διαθέτουν συγκεκριμένες εκτός σχεδίου περιοχές πχ της Ανατολικής Αττικής.  

Σε διάταξη που περιλαμβάνει ο νέος χωροταξικός σχεδιασμός του 2020 διαφοροποιείται το έως τότε υπάρχον καθεστώς και ορίζεται ότι η ανέγερση ιδιωτικών ναϊσκων επιτρέπεται μόνο σε ιδιοκτησίες άνω των 4.000τμ. 

Αυτό δηλαδή που άλλαξε είναι ότι η συγκεκριμένη πρακτική που επί της ουσίας καθιστά κατοικίσιμα αυθαίρετα κτίσματα επιτρέπεται πλέον μόνο σε όσους έχουν μεγαλύτερο ...πορτοφόλι ή μεγαλύτερο  ...θράσος πχ  για να καταπατήσουν τουλάχιστον τέσσερα στρέμματα δημόσιας έκτασης και με την πρόφαση του ναϊσκου να ηλεκτροδοτήσουν-υδροδοτήσουν μια παράνομη ...βίλλα. 

Πρόκειται γενικά για μια ...made in Greece πατέντα, ένα από τα "απίστευτα και όμως Ελληνικά" που συμβαίνει επί δεκαετίες και έχει καθορίσει σημαντικά το αστικό τοπίο της χώρας μας σε πολλές  περιοχές. Συνέπεια όχι μόνο η ουσιαστική και αισθητική κατατροφή του περιβάλλοντος αλλά και η κατ΄επανάληψη απώλεια ανθρώπινων ζωών, αφού εκτός σχεδίου δόμηση σημαίνει δόμηση χωρίς καμιά χωροταξική προδιαγραφή ασφάλειας σε περίπτωση πυρκαγιάς, πλημμύρας κλπ είτε οι ιδιοκτησίες καλύπτουν μισό είτε δέκα στρέμματα. 
soulouposeto
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ