2023-05-16 14:58:08
Φωτογραφία για Κρασούλα. Από τα πιο όμορφα και ανθεκτικά παχύφυτα
Το γυαλιστερό συμπαγές της φύλλωμα αλλά και τα μικροσκοπικά λουλούδια που "καλύπουν" τα ενήλικα φυτά την περίοδο της άνοιξης και τους καλοκαιριού κάνουν την Κρασούλα ένα από τα πιο όμορφης όψης παχύφυτα. 

Γενικά χαρακτηριστικά



Στο γένος Crassula ανήκουν εκατοντάδες είδη παχύφυτων με πιο συνήθη ποικιλία την  Crassula otava με καταγωγή από την Ν.Αφρική. 

Τόσο η εμφάνισή της όσο και το γεγονός ότι δεν απαιτεί καμιά ιδιαίτερη φροντίδα κάνουν την Κρασούλα ένα από τα πιο δημοφιλή παχύφυτα που αναπτύσσεται το ίδιο καλά τόσο σε κήπους-παρτέρια όσο και σε δοχεία φύτευσης.   

Η καλλωπιστική αξία της οφίλεται τόσο στην γενική μορφολογία του φυτού που διαφέρει από εκείνη πολλών παχύφυτων αφού η Κρασούλα αναπτύσσεται σε δενδροειδή μορφή με ύψος που μπορεί να ξεπεράσει το 1-1,50 μέτρο και παράπλευρη ανάπτυξη 50-60cm. 

Οι βλαστοί - κορμοί καλύπτονται από τα τα γυαλιστερά και χοντρά φύλλα, ενώ τα λευκά άνθη σε σχήμα αστεριού δημιουργούν ταξιανθίες στην κορυφή των βλαστών.


Η άκρη των σκουροπράσινων φύλλων συχνά παρουσιάζει κοκκινωπές - καφέ αποχρώσεις, ειδικά αν το φυτό είναι εκτεθειμένο σε έντονη ηλιακή ακτινοβολία. 

Πολυετές είδος που αναπτύσσεται εύκολα σε κάθε τύπου εδάφη και συνθήκες και είναι ευαίσθητο μόνο στις ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες γι αυτό και σε περιπτώσεις παρατεταμένου παγετού η Κρασούλα θα πρέπει να προστατεύεται με το ειδικό αντιπαγετικό ύφασμα ή να μεταφέρεται σε πιο ζεστό, προστατευμένο σημείο.

Έχει ανάγκη προστασίας από το κρύο περισσότερο από άλλα είδη παχύφυτων λόω της μορφολογίας φύλλων και βλαστών που αποθηκεύουν μεγάλη ποσοσότητα νερού και το οποίο σε ακραίες καιρικές συνθήκες παγώνει με αποτέλεσμα το σάπισμα του φυτού. 

Φροντίδα

Χώμα: Δεν έχει ιδιαίτερες εδαφικές απαιτήσεις αρκεί το χώμα της να διαθέτει πολύ καλή αποστράγγιση. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ειδικό φυτόχωμα για κάκτους - παχύφυτα. 

Θέση: Ευδοκιμεί σε φωτεινά και ημισκιερά σημεία προστατευμένα από τον έντονο ψυχρό αέρα αλλά και από την άμεση έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία. Ιδανικές θέσεις αυτές που το φυτό θα δέχεται τουλάχιστον έξι ώρες την ημέρα έμμεσα πρωινό ή απογευματινό ήλιο αλλά θα είναι προστατευμένο από τον καυτό μεσημεριανό ήλιο, ειδικά στην διάρκεια του καλοκαιριού. 

 

Από τα πιο κατάλληλα είδη για παραθαλάσσιες περιοχές, αφού μένει ανεπηρέαστη από την αλατότητα του εδάφους και τη ατμόσφαιρας. 

Πότισμα:  Χρειάζεται λιγοστό πότισμα, 1-2 φορές την εβδομάδα τα διαστήματα του καλοκαιριού  και μόνο αφού το χώμα έχει στεγνώσει, ακόμη πιο αραιά την άνοιξη και καθόλου τις υπόλοιπες εποχές. 

Το χώμα της θα πρέπει να διαθέτει πολύ καλή αποστράγγιση.

Λόγω των μειωμένων απαιτήσεών της σε νερό η Κρασούλα ανήκει στα πιο δημοφιλή είδη και για άνυδρους κήπους. 

Κλάδεμα:  Δεν απαιτεί κλάδεμα παρά μόνο αφαίρεση τυχόν ξερών-ασθενικών βλαστών ή φύλλων. 

Σε ενήλικα φυτά, την περίοδο του φθινοπώρου, μπορούν να αφαιρεθούν βλαστοί ώστε το φυτό να διατηρεί το επιθυμητό σχήμα. 

Λίπανση: Η μηνιαία λίπανση με ένα ενισχυτικό για παχύφυτα ή καλλωπιστικά σε υγρή μορφή, εκτός των πολύ ζεστών περιόδων του καλοκαιριού, ευννοεί την ανάπτυξή της.  

Ανθοφορία - Πολλαπλασιασμός

Η ανθοφορία της παρουσιάζεται άνοιξη και καλοκαίρι αλλά μόνο σε φυτά που έχουν φυτευθεί - μεταφυτευθεί τουλάχιστον 4-5 χρόνια πριν. 

Πολλαπλασιάζεται πολύ εύκολα με μοσχεύματα που εκτός από φυτόχωμα μπορούν να τοποθετηθούν και σε νερό έως να ριζώσουν.

Ανήκει στα ιδιαίτερα δημοφιλή παχύφυτα και σχεδόν σε όλα τα φυτώρια θα βρείτε φυτά Κρασούλας διαφόρων μεγεθών και ποικιλιών για να προσθέσετε στον κήπο ή το μπαλκόνι σας αυτό το πραγματικά όμορφο, ανθεκτικό και εύκολης καλλιέργειας παχύφυτο.  
soulouposeto
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ