2023-06-11 07:46:29
Φωτογραφία για Με έντονο ενδιαφέρον η εκδήλωση για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Αγρινίου
Με αφορμή την συμπλήρωση των 60 χρόνων από την ίδρυση της Νεολαίας Λαμπράκη αλλά και την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ Αγρινίου πραγματοποίησε το βράδυ της Παρασκευής στην πλατεία Αγίου Κωνσταντίνου στο Αγρίνιο εκδήλωση για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή, με ομιλητές τον Δημοσθένη Σαλαγιάννη(Συντονιστής της Νεολαίας Αγρινίου) και τον Γιάννη Σελιμά(Περιβαλλοντολόγος-Msc Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης). Στην ενδιαφέρουσα εκδήλωση έδωσαν το παρών στελέχη, φίλοι και μέλη του κόμματος καθώς επίσης και οι υποψήφιοι βουλευτές Μίλτος Ζαμπάρας, Γρηγόρης Θεοδωράκης , Γιώργος Βαρεμένος, Θάνος Μωραΐτης, Ειρήνη Τσιμπλή και Σίσσυ Αθανασούλη.

«Η προηγούμενη κυβέρνηση, από τις πρώτες μέρες της διακυβέρνησής της, άφησε το «στίγμα» της για την αντίληψή της για το περιβάλλον, καθώς διέκοψε τη δημιουργία των δασικών χαρτών και χαλάρωσε τα κριτήρια των περιβαλλοντικών επιπτώσεων για μεγάλες επενδύσεις», ανέφερε στην ομιλία του ο κ.Δημοσθένης Σαλαγιάννης και συνέχισε τονίζοντας ότι « Η πραγματική επίθεση στη φύση ξεκίνησε, χρησιμοποιώντας την πανδημία ως ευκαιρία, για να ψηφιστεί στη Βουλή το περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο του Κ
. Χατζηδάκη. Οι προστατευόμενες περιοχές της Ελλάδας εντάχθηκαν σε μια εντελώς νέα συνθήκη, καθώς το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Natura 2000, που όριζε την προστασία και την διατήρηση της φύσης, επί της ουσίας καταπατάται».

Απέναντι στην μετάβαση μέσω των αγορών και της όξυνσης των ανισοτήτων, η Αριστερά προκρίνει τη στρατηγική της Ενεργειακής Δημοκρατίας και οριοθετεί τη μετάβαση με κοινωνικούς, συμμετοχικούς, τοπικούς και δημοκρατικούς όρους.

· Κοινωνικής με τη διασφάλιση των κοινωνικών δικαιωμάτων και της εργασίας ως βασικής συνιστώσας.

· Συμμετοχικής με την επιλογή της ισοδύναμης συμμετοχής των πιο αδύναμων στρωμάτων.

· Τοπικής με την ανάδειξη της τοπικότητας ως πεδίου σχεδιασμού και πραγμάτωσης της πράσινης μετάβασης.

· Δημοκρατικής καθώς θα διασφαλίζει τη συμμετοχή στη διαβούλευση και στη λήψη αποφάσεων όλων των κοινωνικών ομάδων και των τοπικών θεσμών.

Στην ομιλία του ο Περιβαλλοντολόγος με ειδίκευση στην οικονομική & περιφερειακή ανάπτυξη κ. Γιάννης Σελιμάς αναφέρθηκε στην σημαντική συμβολή των περιοχών του δικτύου Natura 2000 του Δήμου Αγρινίου τόσο στην δημιουργία θέσεων εργασίας σε πράσινα επαγγέλματα όσο και στην παραγωγή νέου πλούτου με την ανάπτυξη του οικοτουρισμού και της πιστοποίησης προιόντων του πρωτογενή τομέα.

Επίσης έκανε στοχευμένες αναφορές στα προβλήματα υποβάθμισης του φυσικού περιβάλλοντος με απόβλητα, μπάζα, εκχερσώσεις εκτάσεων κτλ ενώ αναφέρθηκε στο φαινόμενο της αστικής θερμονησίδας, την έλλειψη αστικού πρασίνου, το χαμηλό ποσοστό ανακύκλωσης καθώς και το αρνητικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα του δήμου μας.

Εστίασε ακόμη στις αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής για την πόλη και την ύπαιθρο με την αύξηση της θερμοκρασίας κατα 2 βαθμούς κελσίου τα επόμενα χρόνια, την μείωση των βροχοπτώσεων, την αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων καθώς και την αύξηση κινδύνου πυρκαγιών, και πρότεινε λύσεις για την αντιμετώπιση αυτών των δυσμενών συνθηκών για το περιβάλλον και την κλιματική κρίση, αναφερόμενος σε έναν βιώσιμο, ανοιχτό και συμμετοχικό δήμο, σε μια Δίκαιη Πόλη που νοιάζεται περισσότερο για την κοινωνία και λιγότερο για την επικοινωνία.
ximeronews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ