2023-06-21 18:41:45
Φωτογραφία για Θ. Βασιλόπουλος: Διαμορφώνουμε φάκελο για την Ε.Ε   - Καταγράφονται  απώλειες στην αγροτική παραγωγή από την κλιματική αλλαγή



Συναγερμός έχει σημάνει στις αρμόδιες υπηρεσίες Αγροτικής Οικονομίας της  Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας  από τις ασυνήθιστες καιρικές συνθήκες  που έχουν επηρεάσει  αυτή την εποχή κυρίως τις καλλιέργειες ελιάς, αμπελιού, σταφίδας, κηπευτικών και άλλων δυναμικών προϊόντων,  με αποτέλεσμα να διαπιστώνονται  εκτεταμένα  προβλήματα στην καρπόδεση....

 Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 21 Ιουνίου 2023  στο συνεδριακό κέντρο της Π.Ε Ηλείας στον Πύργο υπό τον αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Θεόδωρο Βασιλόπουλο και την συμμετοχή των επικεφαλής των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας τέθηκαν επί τάπητος όλα τα δεδομένα που έχουν μέχρι στιγμής αποτυπωθεί και αποφασίστηκε να διαμορφωθεί τεκμηριωμένος φάκελος-πρόταση  που θα υποβληθεί στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή διεκδικώντας αποζημιώσεις για τους πληγέντες. 

Δίνοντας μια γενική εικόνα  της κατάστασης που επικρατεί οι επικεφαλής των Διευθύνσεων επεσήμαναν ότι κατά περιοχή, προϊόν και στάδιο ανάπτυξης η παραγωγή διαφόρων προϊόντων  αχρηστεύτηκε τελείως ή υποβαθμίστηκε ενώ  σε κάποιες περιπτώσεις είναι ασύμφορη η συγκομιδή της.

 «Δεν μπορούμε να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Με ολοκληρωμένη πρόταση που θα συνδιαμορφώσουμε, θα ζητήσουμε αποζημιώσεις  από  το Ταμείο  Κλιματικής Αλλαγής με την συνδρομή και της νέας ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Ο  αγροτικός κόσμος έχει απελπιστεί και αναρωτιέται τι πρέπει να γίνει για να μπορέσει να εξασφαλίσει το εισόδημά του που συνεχώς δέχεται σοβαρά πλήγματα από τις αλλαγές του καιρού. Βρισκόμαστε σε καθημερινή επικοινωνία και με άλλες Περιφέρειες ώστε  να προχωρήσουμε  σε από κοινού ενέργειες. Η περιοχή μας στηρίζεται στην αγροτική μας οικονομία και οφείλουμε να την προστατεύσουμε» τόνισε ο κ Βασιλόπουλος στην τοποθέτησή του και υπογράμμισε ότι οι υπηρεσίες της Περιφέρειας με τις ανθρώπινες  δυνάμεις που διαθέτει και το καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό καθημερινά θα παρακολουθεί τις εξελίξεις στην αγροτική παραγωγή.  

Στην σύσκεψη συμμετείχαν ο Γενικός Διευθυντής Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής  Σταύρος Βέρρας, ο Προϊστάμενος της  Διεύθυνσης  Αγροτικής Οικονομίας  ΠΔΕ Σπύρος Παπασπύρου, ο Δντής Αγροτικής Οικονομίας Π.Ε Ηλείας Γιώργος Μικέογλου, ο Δντής Αγροτικής Οικονομίας Π.Ε Αιτωλοακαρνανίας Σάββας Βλάχος , η Προϊσταμένη του Τμήματος  Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής και Υλοποίησης Δράσεων του ΠΑΑ Π.Ε. Ηλείας  Αθανασία  Παπαδοπούλου,  οι προϊστάμενοι  των  τμημάτων Ποιοτικού - Φυτοϋγειονομικού ελέγχου Νίκος Πλάτανος (Π.Ε Αχαϊας), Παναγιώτης Παρασκευόπουλος(Π.Ε Ηλείας), Ιωάννα Τριάντη ( Π.Ε Αιτωλοακαρνανίας) και η υπάλληλος του τμήματος ποιοτικού- φυτοϋγειονομικού ελέγχου Π.Ε Ηλείας Βασιλική Στέργιου. 



 

 

ximeronews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ