2023-06-27 00:23:59
Φωτογραφία για Moody’s: Πιστωτικά θετική η επανεκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη
"Πιστωτικά θετική” εξελίξη χαρακτηρίζει ο οίκος αξιολόγησης Moody’s την τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις χθεσινές εκλογές, επισημαίνοντας ότι ανοίγει τον δρόμο για μια ακόμα τετραετία στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, γεγονός που διασφαλίζει τη συνέχιση των δημοσιονομικών και οικονομικών πολιτικών.

Ειδικότερα, ο οίκος τονίζει ότι η συνεχής εστίαση στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και της υγείας του τραπεζικού τομέα, σε συνδυασμό με την εφαρμογή οροσήμων και μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης της Ελλάδας, θα στηρίξει την οικονομική ανάπτυξη. 

"Σε συνδυασμό με τη δέσμευση για δημοσιονομική εξυγίανση και την αύξηση των πρωτογενών πλεονασμάτων, η συνέχιση των υφιστάμενων δημοσιονομικών και οικονομικών πολιτικών βελτιώνει τις προοπτικές για σημαντική μείωση της επιβάρυνσης του δημοσίου χρέους της Ελλάδας”, προσθέτει ο οίκος.

Επιπλέον, η Moody’s σημειώνει πως αναμένει ότι η Ελλάδα, βοηθούμενη από τις προοπτικές σταθερά υψηλότερης ονομαστικής αύξησης του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια, θα εμφανίσει μία από τις μεγαλύτερες μειώσεις χρέους παγκοσμίως, με το χρέος της γενικής κυβέρνησης να μειώνεται κάτω από το 150% του ΑΕΠ έως το 2025, από το 171,3% του ΑΕΠ που ήταν στα τέλη του 2022.

"Παρότι ο δείκτης χρέους της Ελλάδας θα παραμείνει πολύ υψηλός τις επόμενες δεκαετίες, το χρέος έχει καταστεί σημαντικά πιο βιώσιμο, χάρη στους πολύ ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής των δανείων από την Ευρωζώνη και την εκτεταμένη ελάφρυνση του χρέους που έχουν παράσχει από το 2017 οι Ευρωπαίοι πιστωτής της”, επισημαίνει η Moody’s.

"Οι πληρωμές τόκων της Ελλάδας ως ποσοστό επί των δημόσιων εσόδων -ο δείκτης που προτιμούμε για τη μέτρηση της δυνατότητας εξυπηρέτησης του χρέους- είναι χαμηλές και θα παραμείνουν έτσι για μεγάλο χρονικό διάστημα, ακόμη και αφού ληφθούν υπόψη οι δημοσιονομικές επιπτώσεις της πανδημίας και η επιστροφή στις τακτικές εκδόσεις στις κεφαλαιαγορές", καταλήγει ο οίκος.
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ