2023-07-06 19:20:28
Φωτογραφία για Δύο σπουδαίες εκθέσεις με θέμα την «Ελευθερία» διοργανώνει ο Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου το ερχόμενο Σάββατο, 8 Ιουλίου και ώρα 8:30 μ.μ. στο κτίριο Χρυσόγελου
Στον ισόγειο χώρο του κτιρίου θα παρουσιαστεί η ολοκλήρωση του φωτογραφικού έργου της εξαιρετικής Γερμανίδας φωτογράφου Zerina Kaps με θέμα: «Ελευθερία στην σύγχρονη εποχή».. Η καλλιτέχνιδα που επελέγη, μετά από σχετικό διαγωνισμό, από το Δήμο Dessau – Roβlau, στα πλαίσια της Επετείου των 200 ετών από την Επανάσταση (1821-2021) και του πολιτιστικού προγράμματος του Δήμου Μεσολογγίου Artist in Residence που υλοποιήθηκε με τη συνεργασία των δήμων Dessau-Roßlau και Ι.Π. Μεσολογγίου με την υποστήριξη της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, διέμεινε στο Μεσολόγγι για ένα εκτενές χρονικό διάστημα κατά το οποίο αποθανάτισε πρόσωπα και στιγμιότυπα από τη περιοχή.

Kατά το διάστημα αυτό με περίσσεια έμπνευση και δημιουργικότητα η Zerina Kaps δημιούργησε μια πραγματικά πολυσύνθετη φωτογραφική έκθεση γεμάτη ενδιαφέρουσες εντυπώσεις, εμπειρίες και συναίσθημα και θα παραμείνει στην πόλη του Μεσολογγίου ως κληροδότημα και δώρο από την καλλιτέχνιδα και κατ επέκταση τον λαό του Dessau – Roβlau στους δημότες του Μεσολογγίου ες αεί.


Παράλληλα στο πλαίσιο αυτής της διαδημοτικής συνεργασίας, θα πραγματοποιηθεί και έκθεση από τα Αρχεία της Πόλης του Δήμου Dessau – Roβlau, με τίτλο «Από τον φιλέλληνα Wilhelm Muller στην ειρηνική επανάσταση – 200 χρόνια αγώνων για την ελευθερία και τη δημοκρατία στο Dessau – Roβlau» στην οποία απεικονίζεται η πόλη του Ντεσάου γύρω στο 1800 ως σταθερό σημείο αναφοράς κατά τις ποικίλες μεταρρυθμίσεις του φωτισμένου πρίγκιπα Leopold Friedrich. Επιπλέον γίνεται αναφορά στον Wilhelm Muller ως ποιητή Φιλέλληνα και στη συνέχεια εξετάζεται η πρόοδος αλλά και η οπισθοδρόμηση που σημειώθηκε όσον αφορά τις προσπάθειες για ελευθερία και δημοκρατία στο Ντεσάου μέχρι την Βελούδινη Επανάσταση του 1989.

Κοινό σημείο άλλωστε στην ιστορία και των δυο πόλεων, του Μεσολογγίου και του Dessau – Roβlau είναι η αγάπη και η δίψα για την ελευθερία, ο διαρκής αγώνας για την εξασφάλιση και τη διατήρησης της, η ευαισθησία στην αυτοδιάθεση και ο σεβασμός στην αξιοπρέπεια και το θέλημα των λαών. Ένα σημείο που ενώνει άρρηκτα τους δυο λαούς και τις δυο πόλεις και τους καθιστά αδελφωμένους συνοδοιπόρους στο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο πολιτικό, ιστορικό και πολιτισμικό γίγνεσθαι.

Εκ του Γραφείου Επικοινωνίας Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου
ximeronews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ