2023-07-09 11:52:40
Φωτογραφία για Οι ανήθικοι  influencers με τις τοπ αμοιβές και η αμφισβητούμενη επιρροή τους

 





Η βιομηχανία των social media και οι προσωπικότητες που κερδιζουν υπέρογκα ποσά μόνο για μια τους ανάρτηση.

Είναι πολλά, ή λίγα τα 8.000 ευρώ για ένα βίντεο στο TikTok; Ιδού η απορία. Όλο και περισσότερο το τελευταίο διάστημα ακούμε για μεγάλα ποσά που δίνονται σε άτομα που εργάζονται επισήμως πλέον ως influencers. Πολλοί σπεύδουν να κατηγορήσουν αυτές τις αμοιβές, ως υπέρογκες, ενώ άλλοι απλά δεν κατανοούν πώς γίνεται κάποιος που ανεβάζει φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να απολαμβάνει τόσο υψηλά μισθολογικά οφέλη.



Μία από τις κορυφαίες fashion influencers στον κόσμο, η Chiara Ferragni με 30 εκατ. followers στο instagram, μετέτρεψε το 2009 το blog της “The Blonde Salad” σε προσωπικό brand / Photo: Instagram@chiaraferragni



Πώς λειτουργεί ένας influencer

Με την εκτόξευση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και την πλήρη ενσωμάτωσή τους στην καθημερινότητά μας, ήταν προφανώς αναπόφευκτο να δημιουργηθούν ευκαιρίες για καινούργιες ασχολίες και εργασίες που τα αφορούσαν. Σήμερα περνάμε πολύ περισσότερη ώρα κοιτώντας τις προσωπικές στιγμές των άλλων για διασκέδαση, από ότι τηλεόραση, βίντεο ή διαβάζοντας περιοδικά και βιβλία. Μέσα από αυτό, η δουλειά του influencer έχει καταφέρει να γίνει ένα από τα πιο δημοφιλή επαγγέλματα της νέας γενιάς, άτομα της οποίας πολλές φορές παραιτούνται από τη «κανονική» δουλειά τους για να κυνηγήσουν αυτή την εργασία.

Ένας influencer είναι κάποιος που ασκεί επιρροή στο κοινό αναρτώντας στιγμές από την προσωπική του ζωή στα social media. Αυτοί οι ψηφιακοί επηρεαστές διαμορφώνουν τις συνήθειές μας, ακόμη αν δεν καταλαβαίνουμε το πώς. Οι Influencers αποτελούν μέρος μιας τεράστιας βιομηχανίας που κινεί το λιανικό εμπόριο, το μάρκετινγκ, την ψυχαγωγία και πολλά άλλα. Οι συμφωνίες μάρκετινγκ των εταιρειών με τους influencers προβλέπεται να είναι, σύμφωνα με άρθρο των New York Times, πολύ μεγαλύτερες από τις διαφημιστικές πωλήσεις ολόκληρης της βιομηχανίας εφημερίδων στις Ηνωμένες Πολιτείες.



O Κριστιάνο Ρονάλντο με τους 597 εκατομμύρια followers στο Instagram βρίσκεται στην πρώτη θέση των Influencers των Social Media. Το ποσό που εκτιμάται ότι “χρεώνει” ο CR7 για μια χορηγούμενη ανάρτηση είναι πάνω από 1.000.000 ευρώ. Photo: Instagram@cristiano



Αιτία αποτελεί η προϋπάρχουσα παρουσία τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η συγκέντρωση πολλών ακολούθων. Αυτό καθιστά χρήσιμο εφαλτήριο για τις εταιρείες και τα brands που αναζητούν αξιοπιστία και άμεση προσέγγιση στο ευρύ κοινό. Ένας influencer βοηθά ουσιαστικά τις εταιρείες στο “influencer marketing”, μια μορφή διαφήμισης που χτίζει το κύρος της μάρκας με βάση τη φήμη ενός άλλου ατόμου.

Οι influencers έχουν μακρά ιστορία στο μάρκετινγκ. Αρχικά, οι εταιρείες χρησιμοποιούσαν συναρπαστικές προσωπικότητες όπως διασημότητες και αθλητές για να βοηθήσουν στην πώληση των προϊόντων τους, μέσω τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών διαφημίσεων. Η άνοδος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έκανε άλλου τύπου influencers πιο δημοφιλείς. Σήμερα, αυτοί που εντάσσονται στην κατηγορία είναι διασημότητες, καλλιτέχνες, αθλητές και αστέρες της ποπ κουλτούρας, άτομα με αντίκτυπο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και bloggers και δημιουργοί περιεχομένου. Οι τελευταίοι είναι ο πιο αποδοτικός τρόπος πρόσβασης στο ευρύ κοινό για τις αναπτυσσόμενες μάρκες.



Ο Σουηδός PewDiePie, o διάσημος youtuber με περισσότερους από 100 εκατομμύρια συνδρομητές. Photo: Instagram@pewdiepie



Τα «χρυσά» βίντεο

Ο λόγος για τον οποίο ορισμένοι χρήστες των social ακριβοπληρώνονται έγκειται στα στατιστικά. Ένας influencer κρίνεται με βάση τον τρόπο που δεσμεύει το κοινό του και φυσικά με τον αριθμό των ακολούθων του και τα likes που θα πάρει σε μια ανάρτησή του. Όσο περισσότερα, τόσο μεγαλύτερη η αμοιβή από τον χορηγό. Τα συνήθη χρήματα που δίνονται ως αμοιβή, όπως αναφέρουν πολλοί influencers, είναι γύρω στα 1.000 ευρώ, τα οποία φορολογούνται κατά 40%. Αποφέροντας δηλαδή καθαρά το ποσό των 600 ευρώ.



Η 19χρονη Charli D’Amelio με 47 εκατ. followers στο instagram και 150 εκατ στο TikTok. Το 2021 ήταν η πιο ακριβοπληρωμένη TikToker, κερδίζοντας 17.5 εκατ. δολάρια σύμφωνα με το Forbes / Photo: Instagram@charlidamelio



Η Addison Rae ξεκίνησε το 2019 να δημοσιεύει χορευτικά βίντεο στο Tik Tok. Σήμερα είναι η τέταρτη πιο δημοφιλής στην συγκεκριμένη πλατφόρμα με 88 εκατομμύρια followers και σχεδόν 40 εκατομμύρια στο Instagram. Photo: Instagram@addisonraee



Αυτό ισχύει τόσο στο Instagram, όσο και στο TikTok, την εφαρμογή που έχει μετατραπεί από κοινωνικό δίκτυο, σε έναν από τους βασικότερους τρόπους διαφήμισης. Εκεί η δημιουργία ενός βίντεο λίγων δευτερολέπτων μπορεί να αμειφθεί με μεγάλα ποσά, αρκεί να υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση από το κοινό. Τα ποσά μπορεί να ξεκινούν από 20 ευρώ και να αγγίξουν τα 10.000 ευρώ μόνο για ένα βίντεο. Μερικοί από τους μεγαλύτερους δημιουργούς του TikTok, όπως η Charli D’Amelio και η Addison Rae, έχουν συχνά έως και 60 εκατομμύρια προβολές στα βίντεο που δημοσιεύουν καθημερινά.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Hitc, το ποσό ανά προβολή για ένα βίντεο αγγίζει τα 0,000165 ευρώ. Αν και το TikTok δεν έχει ανακοινώσει επίσημα πόσο πληρώνει τους δημιουργούς του και το συγκεκριμένο ποσό σίγουρα διαφέρει από άτομο σε άτομο, η αμοιβή ενός influencer με μεγάλο κοινό θέασης, θα είναι σίγουρα πολύ παραπάνω από τα 1.000 ευρώ.

Η αλήθεια είναι ότι η έννοια των influencers είναι ακόμα υπό αμφισβήτηση. Τόσο για τον τρόπο με τον οποίο βγάζουν τα χρήματά τους, όσο και για την νομοθεσία και πολιτική που περιστρέφεται γύρω από το επάγγελμά τους. Ίσως θα πρέπει άμεσα να θεσπιστούν νέοι κανονισμοί που να ασκούν περιορισμούς και νέες φορολογικές διαδικασίες για αυτό το τόσο «ελεύθερο» για την ώρα επάγγελμα.

Εισαγωγική φωτογραφία: Instagram@kendalljenner

πηγη newmoney.gr



Freegr network blog- News about pc, technology.
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ