2023-07-11 11:31:00
Φωτογραφία για Το Webb ανακάλυψε την αρχαιότερη υπερμεγέθη μαύρη τρύπα
Την πιο ‘μακρινή’ ενεργή υπερμεγέθη μαύρη τρύπα μέχρι σήμερα ανακάλυψε το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb.Οι μάζες των υπερμαζικών μαύρων τρυπών συναρτήσει του κοσμικού χρόνου.Συγκεκριμένα, οι ερευνητές ανακάλυψαν την πιο μακρινή ενεργή υπερμεγέθη μαύρη τρύπα που έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα και ο γαλαξίας, που ονομάστηκε CEERS 1019, υπήρξε λίγο περισσότερο από 570 εκατομμύρια χρόνια μετά το Big Bang, ενώ η μαύρη τρύπα του έχει μικρότερη μάζα από οποιαδήποτε άλλη έχει εντοπιστεί στο πρώιμο σύμπαν.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο εν λόγω γαλαξίας δεν εντυπωσιάζει μόνο με το πόσο παλιά υπάρχει αλλά και για το πόσο λίγο ζυγίζει η μαύρη τρύπα του, καθώς έχει βάρος περίπου 9 εκατομμύρια ηλιακές μάζες, πολύ λιγότερο από άλλες μαύρες τρύπες που επίσης υπάρχουν στο πρώιμο σύμπαν και ανιχνεύθηκαν από άλλα τηλεσκόπια.

Παράλληλα, ανακαλύφθηκαν άλλες δύο ακόμη μαύρες τρύπες που υπήρχαν 1 και 1,1 δισεκατομμύρια χρόνια μετά το Big Bang, ενώ τo διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb εντόπισε επίσης έντεκα γαλαξίες που υπήρχαν όταν το σύμπαν είχε ηλικία 470 έως 675 εκατομμυρίων ετών.


Οι αποδείξεις δόθηκαν από την έρευνα Cosmic Evolution Early Release Science (CEERS) του Webb, με επικεφαλής τον Στίβεν Φιλκενστάιν του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Όστιν. Το πρόγραμμα συνδυάζει τις εξαιρετικά λεπτομερείς εικόνες του Webb και άλλα δεδομένα γνωστά ως φάσματα, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για να γίνουν αυτές οι ανακαλύψεις.

πηγή: https://www.liberal.gr/epistimi/james-webb-anakalypse-tin-pio-makrini-energi-terastia-mayri-trypa – https://www.nasa.gov/feature/goddard/2023/ web-detects-most-distant-active-supermassive-black hole-to-date
tinanantsou.blogspot.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ