2023-07-12 18:31:05
Φωτογραφία για Δηλητηρίαση από καρπούζι: Τι μπορεί να συμβεί





Το καρπούζι, δικαίως είναι ο βασιλιάς του καλοκαιριού αφού προσφέρει τόσο τη δροσιά όσο και την γλυκάδα με έναν υγιεινό και χορταστικό τρόπο.

Όμως, αν και δεν έχει ακουστεί πολύ, το καρπούζι ιστορικά ευθύνεται για πολλές δηλητηριάσεις καταναλωτών είτε λόγω υψηλής περιεκτικότητας σε νιτρικά άλατα είτε λόγω παρουσίας σαλμονέλας.

Η περίπτωση της υψηλής περιεκτικότητας τους σε νιτρικά άλατα, έχει οδηγήσει σε έναν γενικευμένο φόβο ότι δεν είναι μάλλον και τόσο υγιεινά. Τα νιτρικά και νιτρώδη άλατα αποτελούνται από άζωτο, χημικό στοιχείο που χρησιμοποιούν οι παραγωγοί στις καλλιέργειες για την ταχεία ανάπτυξη των καρπουζιών. Η περίσσεια χημικής ουσίας σε αυτό το φρούτο μετατρέπεται σε δηλητηριώδη ουσία τη στιγμή που εισέρχεται στον οργανισμό και προκαλεί δηλητηρίαση. Τα πιο κοινά συμπτώματα αυτής της δηλητηρίασης από καρπούζι είναι η ζάλη, η ναυτία και οι κράμπες στο στομάχι.


Με μια απλή μέθοδο μπορείτε να ανακαλύψετε αμέσως αν το καρπούζι σας διαθέτει υψηλή περιεκτικότητα νιτρώδων αλάτων. Βουτήξτε απλώς ένα κομμάτι καρπούζι σε ένα ποτήρι νερό σε θερμοκρασία δωματίου και περιμένετε 10 λεπτά. Αν το νερό γίνει ροζ, τότε το καρπούζι έχει υψηλά επίπεδα νιτρικών αλάτων. Αν το νερό παραμείνει διάφανο ή αν το κομμάτι επιπλέει στην επιφάνεια και δεν βυθιστεί, το καρπούζι είναι μια χαρά.

Υπάρχει και η σαλμονέλα

Σε γενικές γραμμές επειδή τα καρπούζια υπάγονται στην κατηγορία των κολοκυνθοειδών και αναπτύσονται κοντά στο έδαφος, είναι επιρρεπή σε μολύνσεις από το έδαφος, το μολυσμένο νερό των ζώων, ή ακατάλληλα κομποστοποιημένη κοπριά. Έχουν επίσης συνδεθεί με περιπτώσεις τροφικής δηλητηρίασης που προκαλούνται από βακτήρια σαλμονέλας.

Περιστατικά δηλητηρίασης από σαλμονέλα που μεταδόθηκε από καρπούζια σημειώθηκαν πριν μια δεκαετία περίπου στο Ηνωμένο Βασίλειο. Συνολικά 30 άνθρωποι αρρώστησαν σε Αγγλία, Ουαλία και Βόρεια Ιρλανδία, ηλικιών μεταξύ έξι μηνών και 85 ετών, ενώ ένας άνθρωπος πέθανε. Οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα τότε, ότι υπήρχαν δύο τρόποι με τους οποίους τα καρπούζια θα μπορούσαν να έχουν μολυνθεί με σαλμονέλα. Τα βακτήρια στην επιφάνεια τους θα μπορούσαν να μεταφερθούν στη σάρκα κατά τον τεμαχισμό ή μπορεί να μεταφέρθηκαν μέσω μολυσμένου νερού. Ο Dr. Bob Adak, επικεφαλής του τμήματος γαστρεντερικών παθήσεων στο HPA, είχε πει τότε μεταξύ άλλων: “Συνιστάται πάντα να πλένετε τα φρούτα και τα λαχανικά, συμπεριλαμβανομένου του καρπουζιού, πριν από την κατανάλωση για να μειώσετε τον κίνδυνο πιθανής ασθένειας”.

Κατά την αγορά σημαντικό είναι επίσης να επιλέγετε καρπούζια που είναι σφιχτά ενώ αποφύγετε τυχόν χτυπημένα. Σε περίπτωση που αγοράζετε κομμένα καρπούζια, βεβαιωθείτε ότι βρίσκονται στο ψυγείο. Έπειτα όσον αφορά την αποθήκευση, τα ολόκληρα καρπούζια μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο για έως και 15 ημέρες, ανάλογα με την ωριμότητα, την ποικιλία και τις συνθήκες καλλιέργειας, ενώ τα κομμένα μπορούν να διατηρηθούν εντός ψυγείου για 4 μέρες. Πετάξτε κομμένα καρπούζια που έχουν μείνει σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερες από δύο ώρες. Πριν κόψετε το καρπούζι, πλύνετε καλά και τρίψτε το ολόκληρο με ζεστό νερό χρησιμοποιώντας μια βούρτσα. Τα βακτήρια από τον εξωτερικό φλοιό μπορούν να μεταφερθούν στην εσωτερική σάρκα του πεπονιού εάν το κόψετε άπλυτο.

Πηγές:

https://sot.com.al/english/shendeti/nje-metode-e-thjeshte-si-te-dalloni-nese-shalqiri-ka-permbajtje-te-lart-i457233

https://www.canada.ca/en/health-canada/services/food-safety-fruits-vegetables/melons.html

https://www.independent.co.uk/life-style/health-and-families/health-news/food-poisoning-link-to-uk-watermelons-6298373.html

themaygeias
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ