2023-07-13 09:18:43
Φωτογραφία για Στάση εργασίας στα νοσοκομεία και συγκέντρωση υγειονομικών στο υπουργείο Υγείας
Πανελλαδική κινητοποίηση πραγματοποίησε την Τετάρτη, η ΠΟΕΔΗΝ, καθώς γιατροί και νοσηλευτές διαμαρτύρονται για την κατάσταση στο ΕΣΥ, καταγγέλλοντας υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση.

Στάση εργασίας στα νοσοκομεία της Αττικής, από τις 8:00 έως τις 15:00, και 24ωρη απεργία για τα νοσοκομεία της περιφέρειας έχει προκηρύξει για σήμερα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) συμμετέχει στην κινητοποίηση με στάση εργασίας από τις 8:00 έως τις 11:00, ενώ από τις 8:30 το πρωί της Τετάρτης, πραγματοποιείται συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, 

....γενεσιουργός αιτία των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το ΕΣΥ, είναι κατά την ΠΟΕΔΗΝ, το χαμηλό ύψος των Δημόσιων Δαπανών Υγείας, στο 5% του ΑΕΠ.

«Ο μέσος όρος των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Δημόσιες Δαπάνες Υγείας είναι 7,5% του ΑΕΠ
. Με τέτοιο ύψος δαπανών υποβαθμίζεται συνεχώς η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, η πρόσβαση καθίσταται δύσκολη και άνιση και εκτινάσσονται οι ιδιωτικές δαπάνες υγείας. Στη χώρα μας οι ιδιωτικές δαπάνες υγείας βρίσκονται στο 40% των συνολικών δαπανών για την υγεία από τις τρεις μεγαλύτερες της Ευρώπης. Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις στα Νοσοκομεία υπερβαίνουν το 1,2 δισ. ευρώ. Στα Νοσοκομεία οι κενές οργανικές θέσεις είναι 45.000 με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται οι ασθενείς και το προσωπικό να βρίσκεται στα όρια της εργασιακής εξάντλησης. Είκοσι χιλιάδες συμβασιούχοι διαφόρων ειδικοτήτων (επικουρικοί, ΟΑΕΔ, ΣΟΧ κ.α.) εργάζονται στα Νοσοκομεία επί πολλά έτη (πολλοί πάνω της πενταετίας). Παρότι υπήρχε δέσμευση για την μονιμοποίησή τους παραμένουν σε διαρκή ομηρία με συνεχείς ανανεώσεις των συμβάσεων» αναφέρει, μεταξύ άλλων, η Ομοσπονδία.

Η ΠΟΕΔΗΝ προειδοποιεί πως «η μοναδική προκήρυξη της τελευταίας τετραετίας, μόνιμου προσωπικού, 4.000 θέσεων καθυστερεί ευρισκόμενη στο στάδιο της επεξεργασίας των αιτήσεων υποψηφίων στο ΑΣΕΠ. Όμως ακόμη και με την ολοκλήρωση της προκήρυξης δεν πρόκειται να υπάρξει σημαντική ενίσχυση του συστήματος σε προσωπικό αφού θα υπάρξει ανακύκλωση του ήδη υπηρετούντος προσωπικού. Συμβασιούχοι εργαζόμενοι που ήδη εργάζονται στα Νοσοκομεία θα είναι κατά κύριο λόγο επιτυχόντες του διαγωνισμού αφού συμμετέχουν με αυξημένη μοριοδότηση. Το ίδιο θα συμβεί και με επόμενους διαγωνισμούς εάν δεν αναληφθούν σοβαρές πολιτικές πρωτοβουλίες να μετατραπούν οι συμβάσεις των εργαζόμενων σε αορίστου χρόνου».

Η ΠΟΕΔΗΝ θέτει, επίσης, το ζήτημα της στελέχωσης του ΕΚΑΒ. Χρειάζεται «πρόσληψη μόνιμων διασωστών, μονιμοποίηση των συμβασιούχων, μισθολογικά και υπηρεσιακά κίνητρα για την προσέλκυση διασωστών και των άλλων επαγγελματιών υγείας, αύξηση μισθών, ειλικρίνεια από την Πολιτεία». Είναι αναγκαία η άμεση προμήθεια ασθενοφόρων για αντικατάσταση των παλαιών που έχουν ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο χιλιόμετρα και βρίσκονται συνεχώς στα συνεργεία. Τέλος τονίζει ότι «δεν είναι λύση η κάλυψη των κενών από ένστολους», καθώς δεν διαθέτουν σχετική εκπαίδευση, όπως τονίζουν οι υγειονομικοί στην ανακοίνωσή τους.

Για τις προνοιακές μονάδες, η ΠΟΕΔΗΝ επισημαίνει ότι στενάζουν από την έλλειψη προσωπικού, με τη λίστα αναμονής για φιλοξενία περιθαλπόμενων εγκαταλελειμμένων παιδιών ή αναπήρων να υπερβαίνει το ένα έτος.

Τέλος, η Ομοσπονδία επαναφέρει το αίτημα για ένταξη στα ΒΑΕ.
news247.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ