2023-07-18 17:22:54
Φωτογραφία για Φάκελος καθαριότητα στον Δήμο Ξηρομέρου. Σύγκριση της νυν δημοτικής περιόδου και της προηγούμενης για αποτίμηση. Βελτίωση και θετική πορεία ή πισωγύρισμα και αρνητικό πρόσημο;
Ένας από τους πιο σημαντικούς τομείς στην καθημερινότητα των πολιτών, είναι ο τομέας της καθαριότητας και το ζητούμενο είναι να γίνει μία αντικειμενική σύγκριση και αποτίμηση, για να δούμε, είχαμε βελτίωση και θετική πορεία ή πισωγύρισμα και αρνητικό πρόσημο;. Μία σύντομη καταγραφή για την δημοτική περίοδο 2019-2023, με πολύ συγκεκριμένα και μετρήσιμα στοιχεία, μας δείχνει:

Επιλογή της δημόσιας αποκομιδής σε όλο το εύρος του Δήμου, αντί της προηγούμενης επιλογής της αποκομιδής στις Δ.Ε. Αλυζίας και Φυτειών από τον Δήμο, στην Δ.Ε. Αστακού από ιδιώτη με κόστος 180.000 €/έτος περίπου και για το 2020 σε μία συζήτηση που έγινε, φέρεται να ζητήθηκαν 233.000 €/έτος.

Σημαντική ενίσχυση με πολλαπλές προμήθειες μηχανολογικού εξοπλισμού. 1 καινούργιο μεγάλο απορριματοφόρο 16 m3, 2 μεταχειρισμένα απορριματοφόρα (μεγάλο 22 m3 και μικρό δορυφορικό). Προμήθεια χορτοκοπτικών εργαλείων και λοιπών εργαλείων απαραίτητων για την υπηρεσία καθαριότητας που δεν υπήρχαν.


Προμήθεια πολλών νέων κάδων, σε αριθμό πολύ μεγαλύτερο από την προηγούμενη δημοτική περίοδο και σε τιμή αγοράς μικρότερη.

Ενεργοποίηση του Σημείου Μεταφόρτωσης Απορριμάτων Αστακού, μία επένδυση χιλιάδων ευρώ, που σάπιζε κυριολεκτικά, ενεργοποιήθηκε και συνέβαλλε αποφασιστικά στην βελτίωση της υπηρεσίας. 1 δρομολόγιο της νταλίκας με το container, σε αντικατάσταση 4-5 δρομολογίων των απορριμματοφόρων.

Επιστροφή στην ιδιοκτησία του Δήμου Ξηρομέρου του ειδικού πανάκριβου όχηματος - νταλίκα hook lift για τα 2 press container, για την μεταφορά των συμπιεσμένων απορριμμάτων του ΣΜΑ Αστακού στον ΧΥΤΑ Στράτου, που ήταν στα αζήτητα για πάνω από 10 χρόνια σε ένα πάρκινγκ στον Δήμο Ακτίου - Βόνιτσας και σάπιζε, ενώ ανήκε στον Δήμο Ξηρομέρου.

Ένταξη στο ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας (ΕΣΠΑ), με χρηματοδότηση 307.526,20 € για τον καφέ κάδο των βιοαποβλήτων για τους οικισμούς Αστακό, Φυτείες, Κανδήλα, Μύτικα και Κουβαρά. Η υπηρεσία αναμένεται να εξυπηρετεί 2.198 νοικοκυριά και αναμένεται το επόμενο χρονικό διάστημα η υλοποίηση της.

Εκπόνηση του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμάτων, μία υποχρέωση που είχε παραβιαστεί την προηγούμενη δημοτική περίοδο 2014 - 2019. Το σχέδιο αυτό εκπονήθηκε και πλέον ο Δήμος Ξηρομέρου έχει ένα μπούσουλα πως να κινηθεί, όχι αυτοσχεδιάζοντας, αλλά με χρήση επιστημονικής γνώσης που προέκυψε από ανθρώπους που γνωρίζουν το αντικείμενο και προτείνουν συγκεκριμένα βήματα.

Υποβολή πρότασης χρηματοδότησης προϋπολογισμού 889.700 €, στη πράξη με τίτλο: «Δημιουργία Γωνιών Ανακύκλωσης στον Δήμο Ξηρομέρου» και αναμονή για ένταξη.

Συμμετοχή και εφαρμογή ολοκληρωμένου προγράμματος εναλλακτικής διαχείρισης των Αποβλήτων Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού (Α.Η.Η.Ε.) του Δήμου Ξηρομέρου, κατόπιν υπογραφής σύμβασης με ιδιωτική εταιρεία.

Υπογράφηκε προγραμματική σύμβαση για πιλοτικό έργο ανακύκλωσης - μπλε κάδου.

Συνεργασία με την ENALEIA, τοποθετώντας κάδους ανακύκλωσης στο λιμάνι του Αστακού, για ανακύκλωση διχτυών.

Περισσότερες ημέρες που βγαίνουν τα απορριματοφόρα στους οικισμούς, αποκομιδές σκουπιδιών Σάββατα και Κυριακές σε Αστακό και Μύτικα που αυξάνουν το πληθυσμό τους το καλοκαίρι.

Μεγάλη αύξηση του προσωπικού καθαριότητας, με εποχιακούς, με μόνιμους και μέσα από τα προγράμματα της ΔΥΠΑ, οι οποίοι έχουν ενισχύσει την υπηρεσία καθαριότητας σε όλα τα χωριά.

Καμία αύξηση στο τέλος φωτισμού και καθαριότητας, σε αντίθεση με τις σημαντικές αυξήσεις του 2017. Σημαντική μείωση του κόστους στην αποκομιδή των σκουπιδιών.

Πίνακας με τις σημαντικές αυξήσεις στο τέλος φωτισμού και καθαριότητας το 2017.

Τα παραπάνω συγκεκριμένα στοιχεία δείχνουν και αποδεικνύουν ότι αδιαμφισβήτητα υπήρξε βελτίωση και θετική πορεία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν προβλήματα στην καθαριότητα. Υπάρχουν σίγουρα και μάλιστα πάρα πολλά, αλλά επίσης σίγουρο είναι ότι τα βήματα που έγιναν ήταν προς την θετική κατεύθυνση. Παράδειγμα στην διαχείριση των ογκωδών αντικειμένων, το πρόβλημα έχει σαφώς βελτιωθεί, αλλά παραμένει.

Την αίσθηση της σαφούς βελτίωσης έχουν και οι πολίτες, μόνιμοι κάτοικοι, ετεροδημότες και επισκέπτες και το ίδιο επιβεβαιώνουν και σχεδόν όλοι οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων, οι οποίοι τονίζουν ότι: «Η νυν δημοτική περίοδος συγκρινόμενη με την προηγούμενη δημοτική περίοδο, στο κομμάτι της καθαριότητας, είναι η μέρα με την νύχτα!!!»

Μικρό δείγμα από φωτογραφίες αρχείου 2015-2019, που μας έστελναν πολίτες από τον Μύτικα, για την κατάσταση στην αποκομιδή των σκουπιδιών στον Μύτικα.

Εμείς αποφεύγαμε πάντα να βάζουμε φωτογραφίες κάδων, σεβόμενοι το χωριό, αλλά και την προσπάθεια που γινόταν από την Κοινότητα Μύτικα.
ximeronews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ