2023-07-18 18:12:25
Φωτογραφία για ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Για τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες στα τοπικά ΜΜΕ - Σπύρος Τζώρτζης - Ισχυρός Δήμος, Δυνατές Κοινότητες, Ευημερία Πολιτών



Θα ήθελα να τοποθετηθώ με αφορμή τις δύο τελευταίες ηλεκτρονικές ψηφοφορίες που είδαμε, από το “Messolonghi Voice” και την “Ελέυθερη φωνή” σχετικά με τις επερχόμενες Δημοτικές Εκλογές του Οκτωβρίου... Αυτό που θα ακολουθήσει είναι μια μικρή ανάλυση στο γιατί τέτοιου είδους ψηφοφορίες δεν μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε για να βγάλουμε αξιόπιστα συμπεράσματα και γιατί χρειαζόμαστε καλύτερα δημοσκοπικά εργαλεία από αυτά.



Εισαγωγή

Αρχικά να πω για να είμαι σαφής, ότι τοποθετούμαι έχοντας δύο ιδιότητες: Η μια είναι του ειδικού σε θέμα ιστοσελίδων και ηλεκτρονικών εργαλείων, είναι το επάγγελμά μου εδώ και δέκα χρόνια. Η δεύτερη είναι η ιδιότητα του υποψήφιου δημοτικού συμβούλου με τον συνδυασμό “Ισχυρός Δήμος, Δυνατές Κοινότητες, Ευημερία Πολιτών” με επικεφαλής την κα. Όλγα Δασκαλή. Όπως καταλαβαίνετε με ενδιαφέρει αρκετά το Μεσολόγγι και η πολιτική / εκλογική διαδικασία γενικότερα.



Για τα ίδια τα site δεν έχω κάτι να πω. Δεν με πειράζει πολύ που δεν βρίσκω πουθενά κάποια υπογραφή. Προσωπικά κατανοώ την ανωνυμία και την ψευδωνυμία, παρότι δεν τις υιοθετώ ως πρακτικές.



Βέβαια, με βάση την ελληνική νομοθεσία για να δημοσιεύσεις στον ηλεκτρονικό ή έντυπο τύπο μια δημοσκόπηση, θα πρέπει να συνοδεύεται από συγκεκριμένα στοιχεία. Δώδεκα τον αριθμό, αλλιώς παρανομείς. Χρειάζεται δημοσιοποίηση της μεθόδου

δειγματοληψίας μέχρι και ελάχιστες βάσεις του δείγματος σε σχέση με τον αριθμό των ερωτώμενων.



Πάμε όμως στην ψηφοφορία του “Messolonghi Voice”. Απλή ψηφοφορία μερικών συγκεκριμένων ερωτήσεων: αν είστε ευχαριστημένοι/δυσαρεστημένοι με τη Δημοτική Αρχή και μετά επιλογή Δημάρχου. Τίποτα ιδιαίτερο, καμία περίεργη ερώτηση.



Οι προβληματισμοί μου ξεκινούν από το σημείο που γίνεται καταχώρηση της ψήφου. Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί το εργαλείο YOP Poll το οποίο μπλοκάρει την καταχώρηση πολλαπλών ψηφοφοριών από το ίδιο άτομο ελέγχοντας τα cookies, την IP, κλπ.



Ωστόσο και το IP Blocking παρακάμπτεται.

Αρχικά, η πρώτη γραμμή άμυνας της εφαρμογής (cookies) μπορεί να παρακαμφθεί πολύ εύκολα ανοίγοντας κάθε φορά ένα καινούργιο παράθυρο Ανώνυμης Περιήγησης, επομένως δεν τη λαμβάνουμε υπόψη.



Για τη δεύτερη γραμμή άμυνας (IP) με λίγη πρότερη δική μου εμπειρία μπόρεσα και ψήφισα 1η φορά όσο ήμουν συνδεδεμένος στο Wi-Fi στου σπιτιού που μένω τώρα. Ψήφισα 2η φορά αφότου συνδέθηκα από το κινητό μου μέσω hotspot. Ψήφισα 3η και 4η φορά μέσω του Proton VPN (αλλάζοντας χώρα) και μια 5η μέσα από την εφαρμογή Cloudflare Warp. Το αστείο είναι ότι κάθε φορά επέλεγα και διαφορετικές απαντήσεις, ακόμη και για υποψήφιο Δήμαρχο.

Φαντάζομαι, δεν είμαι ο μόνος που ψήφισα πολλές φορές και για αυτό τα αποτελέσματα δεν μπορούν να θεωρηθούν αξιόπιστα, ακόμη κι αν έβγαζαν 99% τον δικό μας συνδυασμό ximeronews

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ