2023-07-19 10:49:38
Φωτογραφία για Οι πυρκαγιές διαχρονικό έγκλημα



 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Οι πυρκαγιές  που πλήττουν περιοχές της χώρας  για ακόμα ένα καλοκαίρι δείχνουν  την ελαφρότητα αν όχι την εγκληματική ανευθυνότητα του κεντρικού κράτους και όσων άλλων θεσμών υλοποιούν τις  πολιτικές του και στον τομέα της πολιτικής προστασίας. ......

Σήμερα η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε μια νέα ανυπολόγιστη καταστροφή δασικού πλούτου, ζώων και κατοικιών  που κανείς δε μπορεί να υπολογίσει την έκταση που θα λάβει ως το τέλος του καλοκαιριού –που και τότε οι γυμνές από δέντρα περιοχές θα παραδοθούν στις διαβρώσεις και τις πλημμύρες με τις πρώτες βροχές. Οι συνέπειες αυτών των καταστροφών θα είναι οδυνηρές και για τις επόμενες γενιές καθώς η αποκατάσταση των καμένων δασικών περιοχών χρειάζεται πολύ χρόνο-αν και αυτή καθαυτή η αποκατάσταση είναι βάσιμα αμφίβολη. 

Όλα αυτά τα χρόνια που η χώρα σε όλη της τη χερσαία και νησιωτική  έκταση  καταστρέφεται  από πυρκαγιές δεν έχουν  μηχανισμοί και πολιτικές πρόληψης  ούτε έχει θωρακιστεί η επικράτεια με δομές και δυνάμεις πυρασφάλειας και αποτροπής των πυρκαγιών.  Και βέβαια ο στόλος κατάσβεσης πάντα λειψός και προβληματικός. 

Ταυτόχρονα οι  γαίες που μένουν γυμνές μετά από πυρκαγιές βλέπουμε να αλλάζουν χρήση και να εκμεταλλεύονται από επιτήδειους που ονομάζονται επενδυτές με την κάλυψη και προστασία των κυβερνήσεων. 

Στον αντίποδα όλων αυτών η συγκινητική αλληλεγγύη των πολιτών για προστασία δασών, ζώων, σπιτιών και για αλληλοβοήθεια των συνανθρώπων τους. Η ανθρώπινη αλληλεγγύη ας μετεξελιχθεί και σε μέτωπο διεκδικήσεων για πρόληψη κι αποτροπή των πυρκαγιών και κάθε «φυσικής» καταστροφής. Υπάρχουν προτάσεις πρόληψης από δασαρχεία με δράσεις δασικών συνεταιρισμών, όπως αφαίρεση καύσιμης ύλης κ.ά..   Γιατί  η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία. Γιατί ο άνθρωπος είναι πάνω από τα κέρδη.

Η Αντίσταση Πολιτών Δυτικής Ελλάδας καλεί την Περιφέρεια Δ.Ε. σε πλήρη ετοιμότητα και να εξαντλήσει τις δυνατότητές της για προστασία των τριών νομών ευθύνης της. Ταυτόχρονα να συνεργαστεί σχετικά με τις όμορες Περιφέρειες, αλλά και να απαιτήσει από το κεντρικό κράτος την απαραίτητη συνδρομή. Η Δυτική Ελλάδα έχει υποστεί τεράστιες καταστροφές από πυρκαγιές και με απώλειες ανθρώπινων ζωών. 

Απαιτούμε από την πολιτεία άμεση καταγραφή των καταστροφών και αποζημίωση των πυρόπληκτων. 

Πλήρη στελέχωση της δασικής  και της πυροσβεστικής υπηρεσίας σε όλη την επικράτεια με προσλήψεις, εξοπλισμό και μέσα. 

Συνολική αποκατάσταση των δασικών οικοσυστημάτων χωρίς εξαιρέσεις και καμία παρέμβαση ή μετατροπή της χρήσης γης στις καμένες εκτάσεις.


ximeronews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ