2023-07-27 10:23:18
Φωτογραφία για Διαβήτης: Το πρωινό γεύμα πριν τις 8 π.μ. μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2
Η κατανάλωση πρωινού μετά τις 9 το πρωί, αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 κατά 59% σε σύγκριση με άτομα που τρώνε πρωινό πριν από τις 8 π.μ. Αυτό είναι το κύριο συμπέρασμα μιας μελέτης που παρακολούθησε περισσότερους από 100.000 συμμετέχοντες σε μια γαλλική μελέτη. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο του διαβήτη όχι μόνο αλλάζοντας αυτό που τρώμε, αλλά και την χρονική στιγμή.

Ο διαβήτης τύπου 2 σχετίζεται με τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου, όπως η ανθυγιεινή διατροφή, η σωματική αδράνεια και το κάπνισμα. Αλλά ένας άλλος παράγοντας μπορεί να είναι σημαντικός: η ώρα που τρώμε. «Γνωρίζουμε ότι ο χρόνος των γευμάτων παίζει βασικό ρόλο στη ρύθμιση των κιρκάδιων ρυθμών και στον έλεγχο της γλυκόζης και των λιπιδίων, αλλά λίγες μελέτες έχουν διερευνήσει τη σχέση μεταξύ του χρόνου γεύματος ή της νηστείας και του διαβήτη τύπου 2», λέει η Anna Palomar-Cros, ερευνήτρια του ISGlobal και πρώτη συγγραφέας της μελέτης.


Σε αυτή τη μελέτη που διήρκεσε επτά χρόνια συμμετείχαν 103.312 ενήλικες (79% γυναίκες). Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν διαδικτυακά αρχεία διατροφής για το τι έτρωγαν και έπιναν σε ένα 24ωρο σε 3 μη συνεχόμενες ημέρες, καθώς και το χρονοδιάγραμμα των γευμάτων τους.

Ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου ήταν σημαντικά υψηλότερος στην ομάδα των ανθρώπων που έτρωγαν τακτικά πρωινό μετά τις 9 το πρωί, σε σύγκριση με αυτούς που έτρωγαν πρωινό πριν από τις 8 το πρωί. Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε επίσης ότι ένα βραδινό γεύμα αργά (μετά τις 10 μ.μ.) φαινόταν να αυξάνει τον κίνδυνο, ενώ το να τρώτε πιο συχνά (περίπου πέντε φορές την ημέρα) συσχετίστηκε με χαμηλότερη επίπτωση της νόσου. Αντίθετα, η παρατεταμένη νηστεία είναι ευεργετική μόνο εάν γίνεται με ένα πρωινό νωρίς (πριν τις 8 π.μ.) και ένα βραδινό νωρίς.

Συμπερασματικά τα αποτελέσματα της μελέτης, υποδηλώνουν ότι ένα πρώτο γεύμα πριν από τις 8 το πρωί και ένα τελευταίο γεύμα πριν από τις 7 το απόγευμα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της συχνότητας εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Το υλικό παρέχεται από το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης (ISGlobal) . themaygeias
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ