2023-08-08 16:23:09
Φωτογραφία για Γάλανθος. Το υπέροχο ανθοφόρο που δεν φοβάται τον ...χειμώνα
Γάλανθος. Από την Μεσογειακή φύση  σε κήπους και μπαλκόνια, λόγω όχι μόνο της εμφάνισης αλλά και της ανθεκτικότητάς του. 

Γενικά χαρακτηριστικά



Galanthus nivalis η βοτανολογική του ονομασία και πρόκειται για πολυετές βολβώδες με καταγωγή  από την Ανατολική Μεσόγειο.

Σε αρκετές χώρες μεταξύ των οποίων και η χώρα μας αυτοφύεται σε δασικές κυρίως εκτάσεις και είναι χαρακτηριστική η όψη των χειμωνιάτικων ολάνθιστων λιβαδιών που τα φυτά Γάλανθου ξεπροβάλλουν μέσα από το χιόνι. 

Το ύψος του δεν ξεπερνά τα 30-40cm με λίγο μεγαλύτερη παράπλευρη ανάπτυξη.

Τα στιλπνά και στενά λογχοειδή φύλλα του φύονται απευθείας από το έδαφος και στην κορυφή των μίσχων που σχηματίζονται ανάμεσά τους εμφανίζονται τα όμορφα άνθη του Γάλανθου που έχουν σχήμα καμπανούλας και κατάλευκο χρώμα, σαν το γάλα, χαρακτηριστικό από το οποίο έχει προέλθει και η ονομασία του φυτού. 


Πρόκεται για ένα πολυετές καλλωπιστικό που εκτός της πολύ όμορφης εμφάνισής του διαθέτει και ιδιαίτερη αντοχή στις χαμηλές θερμοκρασίες, γι αυτό και προτιμάται για φύτευση σε περιοχές με ιδιαίτερα έντονους χειμώνες και παρατεταμένους παγετούς. 

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δοθεί όψη "λιβαδιού" με μεγάλους κήπους ή περιβάλλοντες χώρους, για δημιουργία χαμηλής μπορντούρας, σαν φυτό πρώτης σειράς σε μεικτού ύψους καλλωπιστικά παρτέρια ενώ εξίσου ικαντοποιητικά ευδοκιμεί και σε δοχεία φύτευσης.

Σε μαζικές φυτεύσεις για να παρουσιάζει η περιοχή που θα φυτευθεί ο Γάλανθος μια ομοιόμορφη "γεμάτη" εικόνα οι βολβοί θα πρέπει να φυτεύονται σε απόσταση όχι μεγαλύτερη των 20cm και στο ίδιο βάθος (5-10cm).

Φροντίδα

Χώμα: Χρησιμοποιείστε για τον Γάλανθο ένα εμλουτισμένο φυτόχωμα εξωτερικού χώρου με  πολύ καλή αποστράγγιση.   

Θέση: Ευδοκιμεί σε πλήρως ηλιόλουστα ή ημισκιερά σημεία. . 

Ιδανικές οι ημισκιερές θέσεις όπου το φυτό θα δέχεται πρωί ή απόγευμα την ηλιακή ακτινοβολία για τουλάχιστον έξι ώρες ενώ θα παραμένει προστατευμένο από αυτή στην διάρκεια του μεσημεριού, ειδικά τα ζεστά διαστήματα του καλοκαιριού. 

Σε συνθήκες έντονης σκιάς η ανθοφορία του είναι αισθητά μειωμένη. 

Πότισμα: Χρειάζεται μέτριο προς συχνό πότισμα.

1-2 φορές την εβδομάδα στην διάρκεια της άνοιξης και του φθινοπώρου ενώ το καλοκαίρι  3-4 φορές την εβδομάδα ή ακόμη και καθημερινά αλλά με μικρές ποσότηες νερού, ανάλογα βεβαίως και με τις γενικές συνθήκες θερμοκρασίας και βροχόπτωσης που επικρατούν. 

Το συστηματικό πότισμα στην διάρκεια του καλοκαιριού είναι απαραίτητο, ακόμη και σε φυτά που αυτή την περίοδο παρουσιάζουν λιγοστό ή και καθόλου φύλλωμα,  ώστε οι βολβοί να βλαστήσουν μέσα στο φθινόπωρο και τα φυτά να προλάβουν να ανθίσουν στην διάρκεια του χειμώνα. 

Κλάδεμα: Δεν απαιτεί κλάδεμα παρά μόνο αφαίρεση τυχόν ξερών - ασθενικών φύλλων και βλαστών.

 

Λίπανση: Χωρίς να είναι απολύτως αναγκαία μία λίπανση αρχές του φθινοπώρου  με ένα πλήρες σκεύασμα για ανθοφόρα καλλωπιστικά βοηθούν στην ανθοφορία και την γενική ευρρωστία του.

Ανθοφορία - Πολλαπλασιασμός

Η Γάλαθος ανθίζει από το τέλος Ιανουαρίου έως τον Μάρτιο.

Όταν τα άνθη ολοκληρώσουν τον κύκλο ζωής τους και μετά το κόψιμο των λαστών και τυχόν ξερών φύλλων οι βολβοί παραμένουν στο έδαφος και βλασταίνουν ξανά την επόμενη περίοδο. 

Ο πολλαπλασιασμός του μπορεί να γίνει με διαίρεση των ριζιδίων που διαθέτουν οι βολβοί ενήλικων φυτών (3-4 ετών). 

Σε μεγάλα φυτώρια θα βρείτε από την περίοδο του καλοκαιριού βολβούς Γάλανθου, για να τους φυτέψετε αρχές του φθινοπώρου, και να προσθέσετε στον κήπο ή το μπαλκόνι σας αυτό το πολύ όμορφο και ανθεκτικό καλλωπιστικό.  
soulouposeto
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ