2023-08-22 08:38:56
Φωτογραφία για Παράσταση ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου    Γράφει ο σ. εκπαιδευτικός Δημ. Μπακογιωργος
Τον Αύγουστο - Σεπτέμβριο του 1922 (παλιό- νέο ημερολόγιο), αναγνώστη μου, αναγκάστηκαν με βίαιο τρόπο να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές τους εστίες - επακόλουθο της Μικρασιατικής καταστροφής - οι Έλληνες της " καθ' ημάς Ανατολής". .....Το ίδιο έγινε λίγο αργότερα, με ηπιωτερο αυτή τη φορά τρόπο και για όσους είχαν απομείνει, στα πλαίσια της συμφωνίας της Λωζάνης. Σύμβαση ανταλλαγής πληθυσμών ονομάστηκε η μεγαλύτερη μετακίνηση λαών στην παγκόσμια ιστορία (National Geographic, 1925). 1.300.000 πρόσφυγες ήρθαν " από απέναντι" στην Ελλάδα που εκείνη την εποχή είχε πληθυσμό περίπου 5.500.000 ψυχές.Αντιστοιχα ένας πολύ μικρότερος αριθμός Τούρκων μετακινήθηκε στη Τουρκία, κυρίως απ' τη Μακεδονία.

Οι μνήμες όλων αυτών που μας ήρθαν, καταγράφτηκαν απ' το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών, αποσπάσματα απ' αυτές παρακολουθήσαμε στη χθεσινή , πραγματικά εντυπωσιακή παράσταση του ΔΗ. ΠΕ.ΘΕ Αγρινίου στο Μύτικα,με το έργο "Μιλώ σε σένα Πατρίδα" Μπροστά απ' τα μάτια μας πέρασαν οι θύμησες του Αλέξανδρου απ' το Ανασεραϊ, της Σαρουλας απ' το Ερικιοϊ, του Αλέξη απ' τη Σμύρνη, του Σωκράτη απ' το Γκιλβερι, της Δέσποινας απ' τη Σκοπη και τόσων άλλων, λέγοντας μας με το δικό τους μοναδικό τρόπο, ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε.

Ένα μεγάλο μπράβο στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Αγρινίου ( ηθοποιούς, σκηνοθέτη κ.λ.π) για αυτή τους την προσπάθεια - προσφορά στη συλλογική μνήμη!!!
ximeronews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ