2023-08-24 09:49:37
Φωτογραφία για Ιστορική προσσελήνωση από την Ινδία
ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ. Επιτυχημένη προσσελήνωση πραγματοποίησε χθες το μεσημέρι ινδικό μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο στον ανεξερεύνητο νότιο πόλο της Σελήνης, με τη χώρα να πραγματοποιεί έτσι άλμα στις φιλοδοξίες της να αναδειχθεί σε υπερδύναμη στην εξερεύνηση του Διαστήματος.

Η προσσελήνωση του διαστημοπλοίου «Τσαντραγιάν-3» κάνει την Ινδία την τέταρτη χώρα, μετά τις ΗΠΑ, την Κίνα και την ΕΣΣΔ, που φθάνει στη Σελήνη και την πρώτη που επισκέπτεται τον νότιο πόλο του δορυφόρου της Γης. Η αποστολή στέφεται με επιτυχία λίγες ημέρες μετά την αποτυχία της Ρωσίας να πραγματοποιήσει την πρώτη της προσσελήνωση μετά το 1976. Το μη επανδρωμένο ρωσικό όχημα «Λούνα-25» παρουσίασε βλάβη στο σύστημα πλοήγησης και συνετρίβη στην επιφάνεια της Σελήνης την Κυριακή.

Μόσχα και Νέο Δελχί φιλοδοξούσαν να φθάσουν πρώτοι στον νότιο πόλο. Η επιστημονική κοινότητα εκτιμά πως η περιοχή παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς ενδέχεται να περιέχει νερό σε μορφή πάγου, απαραίτητο συστατικό κάθε μελλοντικής προσπάθειας εποικισμού της Σελήνης.


Η χθεσινή αποστολή αποτελούσε τη δεύτερη απόπειρα της Ινδίας για προσσελήνωση, μετά την απώλεια επικοινωνίας με το διαστημόπλοιο «Τσαντραγιάν-2» κατά τη διάρκεια της καθόδου του το 2019. Το νέο όχημα «Τσαντραγιάν-3» υπέστη σημαντικές μετατροπές και βελτιώσεις, με το κόστος του να ξεπερνά τα 75 εκατ. δολάρια. Το μικρό εξερευνητικό όχημα, που μεταφέρει το «Τσαντραγιάν-3», θα πραγματοποιήσει σειρά επιστημονικών πειραμάτων στην επιφάνεια της Σελήνης.

Η προσσελήνωση δεν αποτελεί μόνο σημαντικό επιστημονικό επίτευγμα, αλλά και κρίσιμη γεωπολιτική επιτυχία για τον πρωθυπουργό της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, στην προσπάθειά του να εμφανίσει την πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου ως ανερχόμενη υπερδύναμη ενόψει των εθνικών εκλογών του 2024. «Αυτή είναι η αυγή μιας νέας Ινδίας», είπε ο πρωθυπουργός μετά την προσσελήνωση, μιλώντας από τη Νότια Αφρική όπου παρακολουθεί τη σύνοδο κορυφής των BRICS.

Ο Μόντι περιέγραψε τη στιγμή ως ιστορική και για την ανθρωπότητα, για να προσθέσει: «Ολες οι χώρες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων του νότιου ημισφαιρίου, είναι ικανές για τέτοια επιτεύγματα».

Η ινδική διαστημική υπηρεσία, ISRO, που ιδρύθηκε το 1969, έχει εδραιώσει τη φήμη της για τα οικονομικά αλλά αποτελεσματικά διαστημικά της προγράμματα. Η υπηρεσία βρίσκεται πίσω από τις προηγμένες ικανότητες της ινδικής μετεωρολογικής υπηρεσίας και του πρωτοποριακού δικτύου κινητής τηλεφωνίας. Την ίδια ώρα, ο ιδιωτικός τομέας εμπλέκεται δυναμικά στο διαστημικό πρόγραμμα, ενισχύοντας έμμεσα τη χρηματοδότησή του. Οι διαστημικές δραστηριότητες της Ινδίας έχουν επιταχυνθεί τα τελευταία χρόνια, καθώς η Κίνα αναπτύσσει με ταχύτατους ρυθμούς το διαστημικό της πρόγραμμα. Το 2019, η Κίνα έγινε η πρώτη χώρα που πραγματοποίησε επιτυχή προσσελήνωση στη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης, ενώ προετοιμάζεται για επανδρωμένη αποστολή στον δορυφόρο της Γης το 2030.

 

Πηγή:https://www.kathimerini.gr/world/562580107/istoriki-prosselinosi-apo-tin-india/
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ