2023-08-29 09:49:18
Φωτογραφία για Φυτικό «γάλα»: Αναξιόπιστες οι διατροφικές πληροφορίες στην ετικέτα



Οι αυξανόμενες ανησυχίες για την υγεία, το περιβάλλον και την ηθική έχουν ενθαρρύνει το ενδιαφέρον για τα φυτικά γάλατα (PBM), αλλά παραμένει αμφίβολο εάν η διατροφική σήμανση αυτών των προϊόντων είναι επαρκώς αξιόπιστη για τους καταναλωτές και εάν μπορούν να καθοριστούν διατροφικά πρότυπα για έναν δεδομένο τύπο PBM. Σε αυτή τη βάση, τα PBM δημητριακών, ψευδοδημητριακών, ξηρών καρπών και οσπρίων που διατίθενται στην ιταλική αγορά αναλύθηκαν από ερευνητές του Πανεπιστημίου Messina, προκειμένου να ελεγχθεί η ακρίβεια των διατροφικών ετικετών στις συσκευασίες και να δημιουργηθούν νέα ή ενημερωμένα δεδομένα σύνθεσης.

Οι περισσότερες ετικέτες παρείχαν ανακριβείς πληροφορίες, ειδικά σε σχέση με τη δηλωμένη ενέργεια, λίπος και κορεσμένα λίπη. Επίσης, βρέθηκαν αρκετές ανακρίβειες στους δηλωθέντες υδατάνθρακες και πρωτεΐνες. Ωστόσο, οι διατροφικοί ισχυρισμοί ήταν σύμφωνοι με το νομοθετικό πλαίσιο της ΕΕ
. Τα PBM με βάση τα δημητριακά και τα ψευδοδημητριακά χαρακτηρίστηκαν γενικά από υψηλή περιεκτικότητα σε MUFA, μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (34,04–59,35%) και PUFA, πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (21,61–52,27%) παρέχοντας πολλές ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία. Τα ροφήματα αμύγδαλου, σόγιας, ρυζιού και φουντουκιού παρουσίασαν τα υψηλότερα επίπεδα ολικών τοκοφερολών (11,29–13,68 mg/L), ενώ το φαγόπυρο είχε την υψηλότερη συνολική περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες (34,25–52,27 mg GAE/100 mL).

Μια PCA επιβεβαίωσε ότι τα διατροφικά πρότυπα δεν μπορούν να καθοριστούν αναμφισβήτητα για ένα δεδομένο PBM και έδειξε ότι, μεταξύ των μεταβλητών που ερευνήθηκαν, τα ανόργανα στοιχεία είχαν μεγαλύτερο βάρος στη διαφοροποίηση του δείγματος. Η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα πως συνολικά, για την αξιόπιστη καθοδήγηση των καταναλωτών στις διατροφικές τους επιλογές, υπάρχει ανάγκη για μεγαλύτερη ακρίβεια στην ανάπτυξη διατροφικών ετικετών στα PBM, καθώς και μεγαλύτερη προσπάθεια για την αξιολόγηση της διατροφικής ποιότητας της συνεχώς αυξανόμενης ποικιλίας τέτοιων προϊόντων που διατίθενται στην αγορά.

Για να διαβάσετε τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

πηγή

themaygeias
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ