2023-08-30 18:47:47
Φωτογραφία για Τομεακοί απολογισμοί. Τομέας οικονομικών Δήμου Ξηρομέρου.

 



Ένας από τους πιο σημαντικούς τομείς σε κάθε Δήμο, είναι η διαχείριση των Οικονομικών του και το ζητούμενο είναι να γίνει μία αντικειμενική σύγκριση και αποτίμηση, για να δούμε, είχαμε βελτίωση και θετική πορεία ή πισωγύρισμα και αρνητικό πρόσημο σε σχέση με την κατάσταση που παραλάβαμε.....



Μία σύντομη καταγραφή για την δημοτική περίοδο 2019-2023, με πολύ συγκεκριμένα και μετρήσιμα στοιχεία, μας δείχνει:

Παραλάβαμε τον Σεπτέμβριο του 2019 ένα Δήμο Ξηρομέρο στην ουσία χρεοκοπημένο και με μοναδική επαναλαμβανόμενη εισήγηση των υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου Εσωτερικών, μετά από πολλαπλές μας επισκέψεις, να είναι… μπείτε στο Παρατηρητήριο και σε οικονομική επιτήρηση.

Επιλέξαμε τον δύσκολο δρόμο να εξυγιάνουμε τα οικονομικά του Δήμου, αντί για το Παρατηρητήριο και την οικονομική επιτήρηση.

Αυξήσαμε κατά πολύ τις επιδόσεις του Δήμου στο σκέλος είσπραξης των εσόδων, όταν χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι τον Αύγουστο του 2019, όλες οι εισπράξεις στην ύδρευση ήταν 2.000 €, πράγμα που δείχνει ότι ο Δήμος είχε αφεθεί στη τύχη του.

Καταρτίσαμε πραγματικούς Προϋπολογισμούς και όχι εικονικούς όπως συνηθίζονταν την περίοδο 2014-2019, με πραγματικές αποτυπώσεις στα σκέλη των Εσόδων και των Εξόδων.

Εκτελέσαμε όλους τους Προϋπολογισμούς μας εντός της στοχοθεσίας και με επιδόσεις καλύτερες και από τις προβλέψεις μας, σε αντίθεση με τις τεράστιες αποκλίσεις στη στοχοθεσία της περιόδου 2014-2019.

Σταματήσαμε άμεσα το φαινόμενο των προφορικών απ’ ευθείαν αναθέσεων της περιόδου 2014-2019. Μιλάμε για ένα ποσό που προσεγγίζει τις 700.000 € σε μια αδιαφανή μέθοδο, χωρίς εγγραφή τους στο Τεχνικό Πρόγραμμα και τον Προϋπολογισμό, χωρίς γνώση και σχετικές αποφάσεις των συλλογικών οργάνων του Δήμου, μία διαδικασία τελείως μη νόμιμη και πολιτικά καταδικαστέα σίγουρα και αναμένουμε και τι θα πουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί για όλες τις περιπτώσεις που με πλήρη φάκελο τους θέσαμε υπ’ όψη για την δημοτική περίοδο 2014-2019 και αν υπάρχουν και άλλου είδους ευθύνες. Ο Δήμος κατηγορούμενος για χρέη σε Δικαστήριο δεν ξαναπήγε, να δυσφημείται και να ρεζιλεύεται.

Χρησιμοποιήσαμε τις απ’ ευθείας αναθέσεις όπως προβλέπονται από τον Ν. 4782/2021, μια ρύθμιση απαραίτητη για την λειτουργία των Δήμων, που χρησιμοποιείται κατά κόρον για τις μικρές συμβάσεις προμηθειών έως 30.000 € ή έργων ως 60.000 €. Μιλάμε για νόμιμες διαδικασίες, για προμήθειες και έργα που έχουν εξασφαλισμένες πιστώσεις στον Προϋπολογισμό, που έχουν εγγραφή στο Τεχνικό Πρόγραμμα, που αποφασίζουν και έχουν γνώση τα συλλογικά όργανα, που υπάρχουν επιμετρήσεις και επιτροπές παραλαβής, που ελέγχονται από τις υπηρεσίες και το κυριότερο, είναι για πραγματικές ανάγκες των δημοτών, γίνονται πραγματικά έργα και προμήθειες με ιεράρχηση, με εύλογο κόστος, που λύνουν συγκεκριμένα προβλήματα των πολιτών, και φυσικά όλοι οι δημότες αντιλαμβάνονται και το θετικό αποτέλεσμα.

Με πολύ δουλειά και με την βοήθεια των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου Ξηρομέρου, της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, των ειδικών συνεργατών και εξωτερικών συνεργατών, εκπονήσαμε μελέτες και συμμετείχαμε σε κάθε δράση φορέα που έτρεχε. Το αποτέλεσμα; Φέραμε στο ταμείο του Δήμου ποσά χρηματοδοτήσεων ρεκόρ, όπως επίσης και αντίστοιχο ρεκόρ δημοπρασιών πάνω από 33 εκατομμύρια ευρώ έως τώρα. Όλα αυτά τα βασικά έργα υποδομών που μας λείπανε, θα εξελιχθούν την επόμενη 5ετία και φυσικά θα συνεχίσουμε την στοχευμένη εκπόνηση μελετών και την διεκδίκηση ακόμα περισσότερων χρηματοδοτήσεων.

Ότι χρηματοδοτήσεις παραλάβαμε από την προηγούμενη δημοτική αρχή, σπεύσαμε άμεσα να κάνουμε όλες τις ενέργειες ώστε να μην χαθούν (πραγματικά κάποιες ήταν στο όριο να χαθούν από την καθυστέρηση) και τις δημοπρατήσαμε όλες χωρίς να χάσουμε ούτε 1 ευρώ από αυτά που παραλάβαμε. Η προηγούμενη δημοτική αρχή δεν έκανε το ίδιο. Έχασε εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις από την διοίκηση του αείμνηστου Πυθαγόρα Σαμαρά, για 7 έργα ύψους 5,7 εκατομμυρίων ευρώ.

Παραλάβαμε ταμειακό υπόλοιπο μόνο 170.000 € που επαρκούσε απλά για μισθοδοσίες 2 μηνών και σήμερα έχουμε ταμειακό υπόλοιπο 1.800.000 €.

Ξεχρεώσαμε 600 χιλιάδες ευρώ σε ΔΕΗ και ΦΟΣΔΑ, για τα οποία χρέη το 2017 πάρθηκε δάνειο 1 εκατομμύριο και σήμερα πληρώνουμε κανονικά και ξεχρεώνουμε και το δάνειο, παρά την ενεργειακή κρίση και την τεράστια αύξηση στο ενεργειακό κόστος που ακόμα και σήμερα είναι εδώ. Το ρεύμα στα δημοτικά καταστήματα δεν μας το κόψανε ποτέ για χρέη, όπως συνέβη 2 φορές την περίοδο 2014-2019, αναγκάζοντας τους υπαλλήλους του Δήμου να αφήσουν την δουλειά τους και να βγουν έξω από τα καταστήματα.

 Παρά την ενεργειακή κρίση και την τεράστια αύξηση του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος, σήμερα έχουμε μηδενική αύξηση των δημοτικών τελών και για πρώτη φορά 50% έκπτωση στοχευμένα σε ευπαθείς ομάδες (όπως οι τρίτεκνοι, οι πολύτεκνοι και άτομα ΑΜΕΑ) και πρόθεση μας είναι το μέτρο να εφαρμοστεί και σε άλλες ευπαθείς ομάδες. Η προσωρινή ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ αύξηση του παγίου της ύδρευσης το πρώτο χρόνο, ήταν λόγω του ότι δεν μπορούσαμε να κλείσουμε τον πραγματικό μας Προϋπολογισμό, ένεκα της χρεοκοπίας που παραλάβαμε. Η αύξηση αυτή κατόπιν της χρηστής μας οικονομικής διαχείρισης, σε 2 χρόνια αφαιρέθηκε τμηματικά ΟΛΗ. Το 2014-2019 αντίθετα είχαμε σημαντική αύξηση όλων των δημοτικών τελών σε πάγια και κλίμακες και λήψη δανείου 1 εκατομμυρίου για αποπληρωμή χρεών και δημιουργία νέων χρεών. Αντίθετα στη θητεία μας αποπληρώσαμε παλαιά χρέη και δεν δημιουργήσαμε νέα.  



Τα παραπάνω συγκεκριμένα στοιχεία δείχνουν και αποδεικνύουν ότι αδιαμφισβήτητα υπήρξε σαφής βελτίωση και θετική πορεία στα οικονομικά του Δήμου και από την χρεοκοπία που παραλάβαμε ως δημοτική αρχή τον Σεπτέμβριο του 2019, σήμερα τα οικονομικά έχουν εξυγιανθεί και έχουν μπει γερές βάσεις ο Δήμος Ξηρομέρου να κοιτάζει ακόμα ψηλότερα την νέα 5ετία.

ximeronews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ