2023-08-31 22:39:26
Φωτογραφία για Αναδρομή στα δημοτικά εκλογικά δρώμενα του Δήμου Ξηρομέρου. -Ανακατατάξεις και αναταράξεις.



     Ιδιαίτερα θερμή αναμένεται να είναι η τελευταία περίοδος, πριν από τις δημοτικές εκλογές στο Δήμο Ξηρομέρου. Σύσσωμη, σχεδόν, η αντιπολίτευση, που προέκυψε στο δήμο από τις τελευταίες εκλογές του 2019, έχει συνασπιστεί σε ένα κοινό μέτωπο, εντός της δημοτικής παράταξης "ΞΗΡΟΜΕΡΟ ΝΕΑ ΜΕΡΑ - ΚΑΘΑΡΑ ΧΕΡΙΑ" με αρχηγό τον κ. Αλέξανδρο Σάββα. ..



Ας ξεκινήσουμε με την εκλογή το 2019, στη θέση του Δήμαρχου Ξηρομέρου, του Γιατρού Γιάννη Τριανταφυλλάκη με το συνδυασμό "Ξηρόμερο. Δύναμη Ελπίδας. Ανατροπή Τώρα". Με μία σύντομη ανασκόπηση των εννοιών των λέξεων του συνδυασμού, γίνετε εύκολα κατανοητό ότι, ο νέος τότε συνδυασμός του νυν δημάρχου, είχε προτάξει ως όπλα απέναντι στο συνδυασμό του τότε Δήμαρχου κ. Γαλούνη, την κακή οικονομική κατάσταση του δήμου, την υποστελέχωση, την προβληματική ύδρευση ιδιαίτερα στην πόλη του Αστακού, και την προβληματική απορρόφηση κονδυλίων.


Αυτά ήταν και τα κύρια επιχειρήματα που οι δημότες εκτίμησαν και ψήφισαν.

Μετά την παραλαβή του δήμου από τη νέα δημοτική παράταξη, ο νέος τότε δήμαρχος κ. Τριανταφυλλάκης σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα Αιχμή και τη δημοσιογράφο Βάσω Βήττα απαντούσε στην ερώτηση της Ποια είναι η κατάσταση που παραλάβατε στον δήμο Ξηρομέρου; τα εξής,

"Η οικονομική κατάσταση στον δήμο είναι κρίσιμη. Καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε προβλήματα που συσσωρεύονται αρκετά χρόνια. Υπάρχει μια συνέχεια στον δήμο και εμείς οφείλουμε να μπούμε στην κανονικότητα. Θα σας αναφέρω κάποια από τα πρώτα στοιχεία που έχουμε συλλέξει. Από δάνεια υπάρχει οφειλή 1.020.000 €. Κάποια είναι από τον πρώην δήμο Αλυζίας, το τελευταίο πάρθηκε το 2017. Υπάρχουν απλήρωτα τιμολόγια προς τρίτους που φθάνουν τις 371.000 € και σιγά - σιγά αυξάνονται καθώς έρχονται και άλλες οφειλές ή δικαστικές αποφάσεις. Κατά συνέπεια δεν ξέρουμε πόσο μπορεί να ανοίξει η ψαλίδα. Υπάρχει οφειλή από λογαριασμούς τηλεφώνων ύψους 170.000 €, προς την ΔΕΥΑ Αγρινίου έχουμε ανεξόφλητες οφειλές 21.000 €, ως τις 31 Ιουλίου οφείλαμε στην ΔΕΗ 507.000 €, στον ΧΥΤΑ Στράτου χρωστάμε περίπου 27.000 €, στον ΧΥΤΑ Παλαίρου υπάρχει ένα υπόλοιπο 73.000 €. Όλα αυτά υπολογίστηκαν μέχρι τις 31 Αυγούστου. Όσο περνάει ο καιρός θα εμφανίζονται καινούργια. Το μεγάλο πρόβλημα είναι στο να φτιάξουμε προϋπολογισμό. Αυτή τη στιγμή εκτελούμε έναν προϋπολογισμό που δεν είναι δικός μας και παρουσιάζει αδυναμίες και ελλείψεις. Φαίνεται μάλιστα ότι υπάρχει μια μαύρη τρύπα στα στοιχεία, που την διερευνούμε. Από την στιγμή που πάρθηκε το δάνειο έπρεπε να γίνει αύξηση τελών, αφού δεν πάρθηκαν άλλα μέτρα για την αύξηση των εσόδων."

Το γεγονός είναι ότι μετά τη νίκη στις δημοτικές εκλογές και την παραπάνω συνέντευξη, ο γιατρός κος Τριανταφυλλάκης δεν περιόρισε το δήμο σε μία αρνητική εσωστρέφεια που θα αποτελούσε εμπόδιο στην επικοινωνία, την αξίωση πόρων από την κεντρική διοίκηση και γενικότερα στον τρόπο, με τον οποίο πρέπει να λειτουργεί και να λαμβάνει τις απαραίτητες αποφάσεις. Με τον τρόπο αυτό έχει πετύχει σήμερα σε επίπεδο εντυπώσεων, να είναι σε ικανοποιητικό βαθμό μπροστά σε νέες χρηματοδοτήσεις και γενικά κατά κοινή ομολογία έχει πετύχει με συνέπεια πολλά από αυτά που είχε στις δεσμεύσεις του.

Ο συνδυασμός "ΞΗΡΟΜΕΡΟ ΝΕΑ ΜΕΡΑ - ΚΑΘΑΡΑ ΧΕΡΙΑ" με αρχηγό τον κ. Αλέξανδρο Σάββα όπως αναφέρθηκε στην αρχή του παρόντος κειμένου, είναι ο συνδυασμός που στους κόλπους που φιλοξενεί σύσσωμη σχεδόν την αντιπολίτευση, όπως είχε προκύψει στο δήμο από τις τελευταίες εκλογές του 2019.

Η δημοτική παράταξη του κ. Σάββα έχει δηλώσει ότι, η ειδοποιός διαφορά της με την παρούσα Δημοτική Αρχή είναι η απόλυτη Διαφάνεια στη διαχείριση των κονδυλίων του Δήμου, ο περιορισμός των απευθείας αναθέσεων έργων στις απολύτως, εκ του νόμου, απαραίτητες περιπτώσεις και η ΛΟΓΟΔΟΣΙΑ στους Δημότες. Συνεχίζοντας ότι είναι ως παράταξη ταγμένοι σταθερά και αμετάκλητα υπέρ μιας Επιχείρησης "ΚΑΘΑΡΑ ΧΕΡΙΑ". Γιατί μόνο μια τέτοια προσπάθεια και πρακτική μπορεί να βγάλει το Ξηρόμερο από τον φαύλο κύκλο, στον οποίο έχει περιέλθει.

Αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι, εγγύηση γι αυτό η μέχρι τώρα προσωπική και επαγγελματική μας πορεία, πορεία μιας ολόκληρης ζωής, που χαρακτηρίζεται από την εντιμότητα, την αξιοπρέπεια και τα υψηλά οράματα και τους στόχους, που έχουμε για το Ξηρόμερο και τους Πολίτες του.

Μάλιστα τότε από τοπικά μέσα είχαν κάνει τον παραλληλισμό του κ. Σάββα με τον Αντόνιο Ντι Πιέτρο, Ιταλό πολιτικό, δικηγόρο και δικαστή, ο οποίος ήταν εισαγγελέας που είχε ηγηθεί της επιχείρησης Καθαρά Χέρια, όπου βρέθηκαν κατηγορούμενοι η πλειοψηφία των πολιτικών στην Ιταλία για σχέσεις διαφθοράς, στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Η συνέχεια για τη νέα αυτή δημοτική παράταξη είχε κάποιες εντάσεις, στις σχέσεις κυρίως με τον πρώην δήμαρχο κ. Γαλούνη, με αποκορύφωση τη συνεδρίαση της Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα του Δημοτικού Συνδυασμού την 18 Μαρτίου 2023, και τον χαρακτηρισμό του ως «ανεπιθύμητο». Μάλιστα την 25 Μαϊου 2023 υπήρξε δημοσίευση με τίτλο "«Ξεβρα…στηκε» η παράταξη Γαλούνη και δίνει τα χέρια με Τριανταφυλλάκη", που υποστηρίζει ότι, "οι έχοντες γνώση και επίγνωση της παράταξης Γαλούνη, έχουμε συνειδητοποιήσει από καιρό ότι Τριανταφυλλάκης – Γαλούνης τα έχουν βρει κάτω από το τραπέζι." Καταλήγοντας ότι "Ο Γαλούνης προτίμησε τον Τριανταφυλλάκη, το οικείο περιβάλλον του, της συντήρησης, της κλίκας και της διαπλοκής! Εμείς συνεχίζουμε ανεξάρτητοι, αδέσμευτοι για την μεγάλη αλλαγή, με καθαρά χέρια για μια νέα μέρα στο Ξηρόμερο!".

Γεγονός είναι ότι την 8 Ιουνίου 2023 συναντήθηκαν στο ξενοδοχείο GIANNIS VILLAGE  στον Αστακό ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης « ΞΗΡΟΜΕΡΟ ΝΕΑ ΜΕΡΑ – ΚΑΘΑΡΑ ΧΕΡΙΑ » Αλέξανδρος Σάββας και ο Ερωτόκριτος Γαλούνης επικεφαλής της δημοτικής παράταξης « ΔΥΝΑΤΟ ΞΗΡΟΜΕΡΟ ΠΡΩΤΑ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ », που είχε εξουσιοδότηση του επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «ΑΝΑΖΟΩΓΟΝΗΣΗ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ» Παναγιώτη Σταικου, συνοδευόμενοι από στελέχη των παρατάξεων τους, οι οποίοι μετά από διαλογική συζήτηση, συμφώνησαν ομόφωνα να συνεργαστούν στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτώβρη 2023 με επικεφαλής τον αρχηγό της δημοτικής παράταξης«ΞΗΡΟΜΕΡΟ ΝΕΑ ΜΕΡΑ – ΚΑΘΑΡΑ ΧΕΡΙΑ » Αλέξανδρο Σάββα, προκειμένου οι παραπάνω τρεις παρατάξεις να διεκδικήσουν από κοινού και αξιόπιστα την πολιτική αλλαγή στο Δήμο Ξηρομέρου. Μετά το μνημόνιο συνεργασίας για την κοινή κάθοδο τους στις προσεχείς Δημοτικές Εκλογές, άρχισε και πάλι η ροή υποψηφίων στον συνδυασμό.

Την 21 Ιουλίου 2023 ο κ. Θωμάς Μπαρμπαρούσης σε άρθρο του γράφει "Θέτω εαυτόν εκτός Παράταξης "ΞΗΡΟΜΕΡΟ Νέα Μέρα-Καθαρά Χέρια"- Δυο καρπούζια δεν χωρούν στην ίδια μασχάλη..." καταγγέλλοντας ότι,  "...του "έδειξαν" με άκομψο, προσβλητικό,  όσο  και απαξιωτικό τρόπο, την έξοδο!" συνεχίζοντας "Ανήκω στην ομάδα εκείνων των ανθρώπων, που το ‘’φτύσιμo’’ το νοιώθουν ως ‘’φτύσιμο’’, και όχι ως ψιχάλα….. Μια ολόκληρη ζωή διέπομαι από τέτοιες αρχές,, πως μπορώ να αλλάξω τώρα στα 68 plus;" καταλήγοντας το άρθρο του "Με παλιά υλικά, με ‘’κουτσά άλογα’’ και ‘’καμένα’’ χαρτιά, δεν υπάρχει φως στο τούνελ. Φαίνεται ότι  ‘’δύο καρπούζια δεν χωρούν στην ίδια μασχάλη’’. Και ο νοών , νοείτω….".

Στις 27 Αυγούστου 2023 ο κ. Μπαρμπαρούσης γράφει άρθρο με τίτλο "Οι τελευταίες ….πινελιές, λίγο πριν το Νήμα" υποστηρίζοντας στο κείμενο ότι θα ανακοινωθούν οι υποψηφιότητες Γαλούνη ενδεχομένως και του Απόστολου Πανταζή, που δεν έχει πει ακόμη το ΟΚ." και συνεχίζει ανακοινώνοντας και την δική του υποψηφιότητα, "Οσονούπω θα ανακοινωθεί και η υποψηφιότητά μου στο Γενικό Ψηφοδέλτιο Αστακού.". Η ανακοίνωση αυτή προκάλεσε σχόλια σε τοπικά blogs.  

 

Την 29 Αυγούστου 2023 σε ανοικτή επιστολή ο πρώην δήμαρχος Ξηρομέρου κ. Ερωτόκριτος Γαλούνης αποδέχτηκε την πρόταση του υποψηφίου Δημάρχου Ξηρομέρου κ. Αλεξάνδρου Σάββα να είναι στο ψηφοδέλτιο του Συνδυασμού του,  ως υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου.

Την επόμενη 30 Αυγούστου 2023 ο Αλέξανδρος Σάββας καλωσόρισε στον συνδυασμό "ΞΗΡΟΜΕΡΟ ΝΕΑ ΜΕΡΑ - ΚΑΘΑΡΑ ΧΕΡΙΑ" τρία νέα μέλη τον Απόστολο Νικ. Πανταζή, Βασίλειο Τσάρκο και τον Θεόδωρο Λιβάνη.

Ο κ. Πανταζής σχολίασε σήμερα 31 Αυγούστου 2023 της δημοτικές εκλογές και απευθύνθηκε στους δημότες Ξηρομέρου μέσα από κείμενο με τίτλο "ο Λαός του Ξηρομέρου δεν πρέπει να ξεγελαστεί από αυτούς που πορεύονται με τα χρήματα των δημοτών και φτιάχνουν περιουσίες...". Προκαλώντας την αντίδραση της δημοτικής παράταξης, ΞΗΡΟΜΕΡΟ ΔΥΝΑΜΗ ΕΛΠΙΔΑΣ η οποία σχολίασε ότι, "Κύριε Πανταζή όλα αυτά που με πολύ κόπο γράψατε, αφορούν επακριβώς την πενταετία 2014-2019. Τα ζήσαμε και τα θυμόμαστε και εσείς τα υπηρετήσατε, γι αυτό και τα γράψατε τόσο τέλεια και με τόση ακρίβεια......"   

 

Ιστορίες για …. «αλεπούδες»!

Το παραμύθι ίσως είναι ο πιο κατάλληλος τρόπος για να αναφερθείς σε κάποιο θέμα αλληγορικά, αποβλέποντας πάντα σε ένα διδακτικό αποτέλεσμα!

Ας διαβάσουμε την ιστορία με την αλεπού και τον δόκανο.

Κοντά σε ένα χωριό ζούσε µια αλεπού που δεν μπορούσε να πλησιάσει τα κοτέτσια επειδή την κυνηγούσαν τα σκυλιά!

Η φουκαριάρα ήταν για μέρες νηστική, ώσπου μια μέρα της ήρθε µυρωδιά από μία κότα. Έφτασε με τα πολλά εκεί όπου βρισκόταν ένα κοτόπουλο. Ήταν τόσο πεινασμένη που χωρίς δεύτερη σκέψη όρµησε να τ’ αρπάξει.

Πριν προλάβει όμως, η αλεπού τινάχτηκε από έναν μεγάλο πόνο! Η ουρά της είχε πιαστεί σε μία παγίδα(δόκανο). Η αλεπού είδε πως κόπηκε η ουρά της και έμεινε στο δόκανο.

Στην αρχή κρυβόταν μέσα σε στη σπηλιά της, γρήγορα όμως κατάλαβε ότι δεν θα μπορούσε να μείνει νηστική και χωρίς νερό για πολύ εκεί. Τι να κάνει όμως που ντρεπόταν τις άλλες αλεπούδες έπρεπε κάτι να σκεφτεί και να τι σκέφτηκε πριν προλάβουν να την δουν οι άλλες αλεπούδες και αρχίσουν να την κοροϊδεύουν, να πάει να τις βρει αυτή!

Βγαίνει από τι σπηλιά και φωνάζει! -Είδατε τι έκανα; Έκοψα την ουρά μου.

-Γιατί την έκοψες, την ρώτησαν με απορία

και τότε τους είπε ένα σωρό λόγους, και προσπαθούσε να τους εξηγήσει, να τις πείσει, να καταγγείλει ένα σωρό λόγους.

Η πιο έξυπνη από τις αλεπούδες τότε της λέει -σταμάτα να προσπαθείς ξέρω ότι πας να μας κοροϊδέψεις φύγε από εδώ με την κομμένη σου ουρά.

Η αλεπού έφυγε δύο φορές ντροπιασμένη με την κομμένη της ουρά.

Άλλη μια μάχη λοιπόν στις 8 Οκτωβρίου 2023 θα γίνει για την ανάδειξη του Δημάρχου Ξηρομέρου, ας προσπαθήσουμε όλοι εμείς να λάβουμε στα υπ όψιν μας την ιστορία της αλεπούς με την κομμένη ουρά.

ximeronews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ