2023-09-03 20:08:28
Φωτογραφία για Ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός  στη Βόνιτσα.



     Στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος, στην όμορφη και γραφική Βόνιτσα, ιερούργησε την Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου 2023 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός, πλαισιούμενος από τον Αρχιερατικό Επίτροπο Βονίτσης, Πρωτοπρ. Χρήστο Βέττα και τον Αρχιδιάκονο Στέφανο Καππέ.

Στο κήρυγμά του ανέλυσε την Ευαγγελική περικοπή εκφράζοντας τα πολλά και διαχρονικά μηνύματα της σημερινής παραβολής. «Αυτή καθεαυτή η παραβολή είχε ως πρώτους αποδέκτες τους Γραμματείς και τους Φαρισαίους, οι οποίοι εκπροσωπούν τον Εβραϊκό λαό. Έναν λαό ο οποίος αξιώθηκε της μεγάλης εμπιστοσύνης του Θεού προκειμένου να καλλιεργήσει και να φανερώσει στον κόσμο το θέλημά Του, με σκοπό, όλοι οι άνθρωποι να γνωρίσουν τον έναν και μοναδικό Θεό. Το προνόμιο όμως αυτό έγινε για εκείνους αιτία αλαζονείας, η οποία τελικώς τους οδήγησε επανειλημμένως στην αποστασία. Ιδιαιτέρως οι Φαρισαίοι μετατράπηκαν σε κριτές των πάντων. Διατήρησαν τους τύπους, έχασαν όμως την ουσία, στερώντας από τον εαυτό τους και τους άλλους την αγάπη και το έλεος», ανέφερε χαρακτηριστικά.


Σε άλλο σημείο τόνισε: «Πέρα από το κατηγορητήριο, το οποίο  απευθύνει η παραβολή αυτή προς τους Γραμματείς και Φαρισαίους, περιλαμβάνει μηνύματα αλλά και  προειδοποιήσεις προς τον νέο περιούσιο λαό του Θεού, που δεν είναι άλλος από την Εκκλησία στην οποία όλοι ανήκουμε. Αυτή είναι ο νέος αμπελώνας, τον οποίον ο Κύριος εμπιστεύτηκε σ’ εμάς.  Ο μυστικός αυτός αμπελώνας αναμένει τον πνευματικό μας αγώνα, ώστε να δώσει τους καρπούς της πίστεως και της κατά Θεόν ζωής. Αυτοί είναι οι πολύτιμοι καρποί, τους οποίους καλούμεθα να προσφέρουμε στον εαυτό μας, στους αδελφούς μας και στον κόσμο ολόκληρο.  Ο καθένας από εμάς έχει την ευθύνη να αναπτύξει τις προσωπικές του δυνατότητες και τα τάλαντα, συμβάλλοντας σε αυτή την καρποφορία. Ο καθένας από μας έχει τη δική του αποστολή».

Ιδιαιτέρως αναφέρθηκε στην αποστολή των Επισκόπων και του Ιερού Κλήρου, οι οποίοι «έχουν αναλάβει το έργο να μεταφέρουν διαρκώς την αυθεντική φωνή του Ευαγγελίου του Χριστού στον λαό, να εντοπίζουν τυχόν παραχάραξη του Ευαγγελικού λόγου και αλλοίωση του χριστιανικού ήθους και να υπενθυμίζουν το αυθεντικό θέλημα του Θεού».

Καταλήγοντας υπογράμμισε, ότι «η σημερινή παραβολή, μας καλεί να μην ακολουθήσουμε τον δρόμο των κακών γεωργών, αλλά να αναλάβουμε, όχι με αλαζονεία αλλά με ευθύνη και ταπεινοφροσύνη την αποστολή μας. Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε πως επιτελούμε έργο, όχι δικό μας αλλά το έργο του μεγάλου Αμπελουργού, του Χριστού μας. Μόνον έτσι θα επιτύχουμε την προσωπική μας καρποφορία, μόνον έτσι θα συμβάλλουμε και στην καρποφορία ολόκληρής της Εκκλησίας».

Μετά την Θεία Λειτουργία ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε την γυναικεία Ιερά Μονή Αγίου Δημητρίου Δρυμού Βονίτσης, όπου τον υποδέχθηκε η Μοναχή Μαριάμ που εγκαταβιοί εκεί και έχει επιτελέσει ένα σημαντικό και θαυμαστό ανακαινιστικό έργο στη Μονή. Ο Σεβασμιώτατος την συνεχάρη και της εξέφρασε την ευαρέσκεια και τον δίκαιο έπαινο για το έργο της και τα όσα έχει πραγματοποιήσει στο πολύ όμορφο αυτό Μοναστήρι της Αρχιερατικής Περιφέρειας της Βόνιτσας και της υποσχέθηκε πολύ σύντομα να την επισκεφθεί για να τελέσει το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας.



 


ximeronews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ