2023-09-15 10:59:03
Φωτογραφία για Η πλατεία Εξαρχείων έκρυβε παλιό φαρμακείο
Εύρημα των ανασκαφικών ερευνών που πραγματοποιήθηκαν από την Εφορεία Πόλης Αθηνών στην πλατεία Εξαρχείων

Γυάλινα φιαλίδια για φαρμακευτική χρήση, δοχεία διαφόρων μεγεθών για φύλαξη παρασκευασμάτων και ανάμεσά τους ένα πορσελάνινο με την επιγραφή «Farmacie A. Louros St. Théodore Athènes», το οποίο παραπέμπει στο φαρμακείο του Αριστείδη Λούρου που λειτουργούσε από το 1902 έως το 1908 στην πλατεία Αγίων Θεοδώρων στην Αθήνα, είναι μερικά από τα ευρήματα των ανασκαφικών ερευνών που πραγματοποιήθηκαν από την Εφορεία Πόλης Αθηνών στην πλατεία Εξαρχείων, στο πλαίσιο της κατασκευής της γραμμής 4 του μετρό. Τα ευρήματα εντοπίστηκαν σε. .... κατάλοιπα κτιρίου πέντε δωματίων, που ανασκάφηκε στο κεντρικό τμήμα της πλατείας και το οποίο εικάζεται ότι αποτελούσε φαρμακείο ή χώρο φαρμακεμπορίου, που χρονολογείται ανάμεσα στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ού αιώνα.

Αν και στερείται υψηλού αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, το συγκεκριμένο ανασκαφικό εύρημα φωτίζει την ιστορία της περιοχής της πλατείας Εξαρχείων, η οποία το 1914 αποτελούνταν από ένα μικρό τρίγωνο στη συμβολή των οδών Αραχώβης, Στουρνάρη και Θεμιστοκλέους και άρχισε να επεκτείνεται στα σημερινά της όρια τη δεκαετία του ’60
. Στη χθεσινή του συνεδρίαση, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ενέκρινε την αποδόμηση των ευρημάτων με αρχαιολογικό τρόπο προκειμένου να συνεχιστούν οι εργασίες του μετρό, ενώ οι ανασκαφές αναμένεται να συνεχιστούν και σε άλλα τμήματα της πλατείας, καθώς αυτή δεν έχει διερευνηθεί αρχαιολογικά στο παρελθόν.

kathimerini.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ