2023-09-21 15:40:58
Φωτογραφία για Σπατάλη τροφίμων. Ηθικά, κοινωνικά και οικονομικά απαράδεκτη
Η σπατάλη τροφίμων αποτελεί ένα από τα καίρια προβλήματα των σύγχρονων κοινωνιών οι δε κοινωνικές και οικονομικές συνέπειές της συναγωνίζονται πλέον το αυτονόητο ηθικό ζήτημα που δημιουργούν τα τρόφιμα που καταλήγουν στα απορρίματα, όταν την ίδια στιγμή εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως είναι αντιμέτωποι με την ασιτία.  

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) των Ηνωμένων Εθνών, σχεδόν το 1/3 των παραγόμενων τροφίμων παγκοσμίως, αξίας σχεδόν ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων, καταλήγουν ετησίως στα απορρίματα! Αυτό το απίστευτο νούμερο περιλαμβάνει απώλειες τροφίμων σε όλα τα στάδια της αλυσίδας, από την παραγωγή και τον εφοδιασμό έως την διανομή και κατανάλωση. Ο βαθμός απωλειών ανά στάδιο διαφοροποιείται ανάλογα με τον βαθμό ευημερίας κάθε χώρας. Έτσι όπως είναι ευνόητο σε χώρες που δεν διαθέτουν κλιματικές - εδαφικές συνθήκες αλλά και τεχνογνωσία παραγωγής ποιοτικών τροφίμων, τόσο στην πρωτογενή παραγωγή όσο και στην βιομηχανική επεξεργασία, μεγάλες ποσότητες καταστρέφονται από καιρικές συνθήκες ή αφορούν προϊόντα μειωμένης ποιότητας-αντοχής, ενώ και η μη σωστή αποθήκευση - συντήρηση αποτελεί επίσης σημαντικό παράγοντα που συντελεί στην αχρήστευση μεγάλων ποσοτήτων τροφίμων

. Όμως και στις προηγμένες και αναπτυγμένες οικονομικά χώρες σημαντικό μέρος τροφίμων που μένουν αδιάθετα στα σημεία πώλησης καταλήγουν τελικώς στα απορρίματα, ως μη κατάλληλα για κατανάλωση, ενώ διόλου αμελητέες και οι ποσότητες μαγειρεμένων τροφίμων που μένουν αδιάθετα από κάθε είδους καταστήματα εστίασης και επίσης καταλήγουν στους κάδους απορριμάτων. Περίπου το 50% της συνολικής απώλειας τροφίμων, στα προηγμένα κράτη, διαπιστώνεται δυστυχώς σε επίπεδο νοικοκυριών όπου η έννοια της σπατάλης βρίσκει την κυριολεκτική ερμηνεία της. Είτε αυτό αφορά την προμήθεια υπερβάλουσας ποσότητας που δεν ήταν αναγκαία ή δεν θα συντηρηθεί σωστά, είτε μαγειρεμένων τροφίμων που τελικώς δεν καταναλώνονται και πετιούνται χωρίς δεύτερη σκέψη.

Ταυτόχρονα με το εμφανές οικονομικό κόστος για κάθε εμπλεκόμενο ανά στάδιο -νοικοκυριά, παραγωγούς, βιομηχανίες τροφίμων, καταστήματα λιανικής πώλησης και εστίασης- η σπατάλη τροφίμων ευθύνεται και για μια σειρά άλλων σημαντικών επιπτώσεων, τόσο σε επίπεδο κάθε χώρας αλλά και παγκοσμίως.



Περιβαλλοντικές επιπτώσεις : Τα απόβλητα τροφίμων συμβάλλουν στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Όταν τα τρόφιμα αποσυντίθενται στις χωματερές, απελευθερώνουν μεθάνιο, ένα ισχυρό αέριο του θερμοκηπίου που συμβάλλει σημαντικά στην επιβάρυνση της ατμόσφαιρας και την κλιματική κρίση. Επιπλέον, η ενέργεια, το νερό και όλοι οι πολύτιμοι πόροι που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή απορριπτόμενων τροφίμων σπαταλούνται επίσης.

Διατροφική ανασφάλεια : Ενώ τα τρόφιμα καταλήγουν στα απορρίματα εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο υποφέρουν από πείνα και υποσιτισμό. Η μείωση της σπατάλης τροφίμων θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανακατεύθυνση των πόρων που διατίθενται για την παραγωγή αυτών των ποσοτήτων τροφίμων για την ανακούφιση της επισιτιστικής ανασφάλειας.

Εξάντληση πόρων : Η παραγωγή τροφίμων καταναλώνει τεράστιες ποσότητες γης, νερού και ενέργειας. Όταν τα τρόφιμα σπαταλούνται, αυτοί οι πόροι εξαντλούνται άσκοπα, επιβαρύνοντας επιπλέον τα οικοσυστήματα των οποίων οι πόροι, όπως αρχίζουμε να συνειδητοποιούμε, δεν είναι ανεξάντλητοι.

Όπως ακριβώς συμβαίνει με όλα τα ζητήματα που αφορούν την ανθρώπινη συνύπαρξη με τον πλανήτη που μας φιλοξενεί είναι εμφανές ότι ο χρόνος για να αντιμετωπιστεί και η σπατάλη τροφίμων πιέζει και το πρόβλημα είναι εδώ και δεκαετίες έντονο και στην χώρα μας. Σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ του 2020 και στοιχεία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας η Ελλάδα είναι 4η στην ΕΕ σε σπατάλη τροφίμων και κατά άτομο απορρίπουμε 196 κιλά τρόφιμα ετησίως! Οι κύριες πηγές σπατάλης τροφίμων στην Ελλάδα είναι τα νοικοκυριά (45%), ακολουθούμενες από τον κλάδο των υπηρεσιών τροφίμων (35%) και τον κλάδο λιανικής πώλησης (20%). Η ατομική ευαισθητοποίηση για τις συνέπειες, αν δεν αρκεί η απλή σκέψη ότι κάθε μερικά λεπτά ένα παιδί στην Αφρικανική ήπειρο πεθαίνει από υποσιτισμό, είναι ο μόνος ουσιαστικός τρόπος μείωσης της σπατάλης και κυρίως της επαναδιάθεσης των ποσοτήτων τροφίμων, όσο αυτά είναι ακόμη κατάλληλα για κατανάλωση, έτσι που να μην καταλήξουν στα απορρίματα αλλά σε κάποιον δίπλα μας που τα έχει απόλυτη ανάγκη.



Αυτόν τον στόχο εξυπηρετούν παγκοσμίως και οι Τράπεζες Τροφίμων, που λειτουργούν υπό την εποπτεία τόσο κρατικών φορέων όσο και κοινωνικών μη κερδοσκοπικών οργανισμών.

Οι Τράπεζες Τροφίμων σε συνεργασία με παραγωγούς, εταιρίες λιανικής διάθεσης τροφίμων, κατασταστημάτων εστίασης αλλά και νοικοκυριά αναλαμβάνουν την συλλογή, αποθήκευση - συντήρηση τροφίμων και την επί της ουσίας διάσωση ποσοτήτων τροφίμων που θα κατέληγαν στα απορρίματα και προώθηση - διάθεσή τους τόσο σε μεμονωμένα νοικοκυριά όσο και σε οργανισμούς και φορείς που είναι επιφορτισμένοι με την σίτιση ευπαθών ομάδων πληθυσμού.

Στην Ελλάδα λειτουργούν 6 Τράπεζες Τροφίμων: στην Αττική, στη Θεσσαλονίκη, στη Θεσσαλία, στη Δράμα, στην Ήπειρο και στην Κρήτη και εκπροσωπούνται διεθνώς από την Ομοσπονδία Τραπεζών Τροφίμων Ευρώπης (European Food Banks Federation – FEBA) με έργο πραγματικά ανεκτίμητο επί σειρά ετών για πλήθος συμπολιτών μας.

ΕΔΩ θα βρείτε λεπτομέρειες για τις δράσεις της Τράπεζας Τροφίμων

Μια επίσης αξιέπαινη προσπάθεια κατά της σπατάλης - απόρριψης τροφίμων είναι αυτή του boroume.gr μέσω του οποίου μπορεί να σωθεί κάθε είδους τρόφιμο, ακόμη και περισσευούμενες μερίδες μαγειρεμένων τροφίμων από σπίτια, καταστήματα εστίασης, καταστήματα πώλησης τροφίμων κλπ και να διατεθεί σε συνανθρώπους μας που τα έχουν άμεση ανάγκη. 

ΕΔΩ θα βρείτε λεπτομέειες για την δράση του "ΜΠΟΡΟΥΜΕ"











soulouposeto
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ