2023-09-26 08:28:45
Φωτογραφία για Προσοχή! Επικίνδυνη σος τσένταρ



Σε 22 χώρες κυκλοφορούν επικίνδυνες σάλτσες (ντιπ) τυριού προέλευσης Ολλανδίας. Το ευρωπαϊκό Σύστημα Έγκαιρης ειδοποίησης για τα τρόφιμα RASFF, ενημερώθηκε από την Σουηδία ότι στις σος ανιχνεύτηκε το άκρως επικίνδυνο για την υγεία των καταναλωτών βακτήριο Bacillus cereus. Πρόκειται για το ντιπ τυριού «Santa Maria Cheddar Cheese Sauce» με ημερομηνία Best before 7 Ιουνίου 2024.

Το ντιπ τσένταρ πωλείται σε Αυστρία, Βέλγιο, Τσεχία. Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Χομγκ Κονγκ, Ισλανδία, Ιρλανδία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Ολλανδία, Νορβηγία, Πολωνία Σουηδία, Ουκρανία και Ηνωμένο Βασίλειο. Το προϊόν έχει ήδη ανακληθεί στη Σουηδία, τη Δανία και στην Αυστρία, στην Φινλανδία έχει ενημερωθεί το καταναλωτικό κοινό, ενώ σε Λουξεμβούργο και Ολλανδία έχουν ενημερωθεί οι παραλήπτες.

Η σος τσένταρ σερβίρεται συνήθως σε εστιατόρια και σινεμά για να συνοδεύσει τηγανιτές πατάτες και πατατάκια ή σε σάντουιτς, μακαρόνια κτλ.


Εκτιμάται ότι ο Bacillus cereus είναι η πέμπτη κύρια αιτία των τροφιμογενών ασθενειών, με πάνω από 60.000 περιπτώσεις κάθε χρόνο, σύμφωνα με το Businesswire. Υπάρχουν δύο τύποι τροφικής δηλητηρίασης Bacillus cereus. Ο ένας προκαλεί κυρίως διάρροια και ο άλλος εμετό. Η περίοδος επώασης είναι συνήθως μεταξύ 1 και 16 ωρών, ανάλογα με τον τύπο και η ασθένεια διαρκεί μεταξύ 12 και 24 ωρών. Εάν εμφανιστούν συμπτώματα μεταξύ 1 και 5 ωρών είναι πιο πιθανός ο τύπος εμετού, ενώ ο τύπος διάρροιας εμφανίζεται μετά από 8 έως 16 ώρες. Το Bacillus cereus είναι δυνατόν να προκαλέσει ασθένεια μέσω επιμολυσμένων προϊόντων που δεν έχουν μαγειρευτεί ή θερμανθεί σε αρκετά υψηλή θερμοκρασία για να σκοτώσουν τα βακτήρια ή μέσω μαγειρεμένων τροφίμων που δεν αποθηκεύονται σε αρκετά χαμηλές θερμοκρασίες για να αποτρέψουν τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων.



πηγή

themaygeias
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ