2023-09-27 13:26:27
Φωτογραφία για Σκεύη σκύλου: Η επικίνδυνη πρακτική και για το κατοικίδιο και τον ιδιοκτήτη του
Το να μην πλένουμε τακτικά το μπολ του κατοικιδίου μας θα μπορούσε να οδηγήσει σε ασθένεια τόσο εμάς όσο και το σκύλο, αποκαλύπτει μεταξύ άλλων νέα μελέτη του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, ο οποίος διερεύνησε τις διατροφικές συνήθειες των ιδιοκτητών σκύλων και αξιολόγησε τον αντίκτυπο των πρωτοκόλλων υγιεινής του FDA στη μόλυνση των πιάτων των τροφών για σκύλους.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι μόνο το 12% από τους 417 ιδιοκτήτες σκύλων που ερωτήθηκαν πλένουν το πιάτο του σκύλου τους καθημερινά, το 22% το καθαρίζει μία φορά την εβδομάδα, ενώ ένα 18% το πλένει κάθε τρεις μήνες ή καθόλου. Ο οργανισμός δήλωσε ότι αυτό “ενέχει σημαντικούς κινδύνους για την υγεία των κατοικίδιων και των ιδιοκτητών τους”, καθώς δημιουργεί ένα περιβάλλον όπου μπορούν να ευδοκιμήσουν επιβλαβή βακτήρια, όπως η σαλμονέλα και η λιστέρια.

Τόσο η σαλμονέλα όσο και η λιστέρια μπορεί να προκαλέσουν διάρροια, πυρετό, κράμπες ή πόνο στο στομάχι, ναυτία στον άνθρωπο, με συμπτώματα πιο σοβαρά σε έγκυες γυναίκες, παιδιά, ενήλικες άνω των 65 ετών και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.


Όσον αφορά την αποθήκευση και την προετοιμασία τροφής, το 43% αποθηκεύει την τροφή για σκύλους σε απόσταση 1,5 μέτρου από ανθρώπινη τροφή, το 34% έπλυναν τα χέρια τους μετά το τάισμα και το 33% ετοίμασαν την τροφή του σκύλου τους σε επιφάνειες που προορίζονταν για ανθρώπινη χρήση. «Διαπιστώθηκε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ιδιοκτητών σκύλων που συμμετείχαν στη μελέτη δεν γνώριζαν και δεν ακολούθησαν τις οδηγίες χειρισμού και αποθήκευσης τροφών για ζώα συντροφιάς του FDA», ανέφερε η έρευνα.

Η έκθεση σε μολυσμένες τροφές για σκύλους μπορεί να έχει επιπτώσεις στην υγεία του σκύλου και του ανθρώπου. Για παράδειγμα, υπήρξαν πολλαπλά κρούσματα τόσο ανθρώπων όσο και σκύλων που αρρωσταίνουν μετά από έκθεση σε τροφή μολυσμένη με παθογόνα βακτήρια. «Αυτοί οι κίνδυνοι μπορεί να ενισχυθούν σε νοικοκυριά με παιδιά ή/και ανοσοκατεσταλμένα άτομα, τα οποία ήταν πάνω από το ένα τρίτο των νοικοκυριών των ερωτηθέντων».

Σύμφωνα με το FDA, η λίστα με οδηγίες που πρέπει να ακολουθήσουν οι ιδιοκτήτες για να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης ασθένειας από μολυσμένες τροφές και λιχουδιές για κατοικίδια είναι η παρακάτω: Αγοράστε προϊόντα τροφής για κατοικίδια (κονσέρβες, θήκες ή σακούλες) που είναι σε καλή κατάσταση. Ελέγξτε τη συσκευασία για ορατά σημάδια ζημιάς, όπως βαθουλώματα, σκισίματα και αποχρωματισμούς.Διατηρήστε καθαρά χέρια. Τόσο πριν όσο και μετά το χειρισμό τροφών και λιχουδιών για κατοικίδια, πλύνετε τα χέρια σας για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα με σαπούνι και ζεστό νερό.Πλένετε τα κύπελλα τροφών για κατοικίδια και τα σκεύη συλλογής με σαπούνι και ζεστό νερό Μη χρησιμοποιείτε το μπολ τροφής του κατοικίδιου ζώου σας ως σκεύος συλλογής. Χρησιμοποιήστε μια καθαρή σέσουλα ή κάποια κούπα αντί να χρησιμοποιείτε το ίδιο το σκεύος σαν σέσουλα. Πετάξτε παλιά ή χαλασμένα τρόφιμα για κατοικίδια με ασφαλή τρόπο, για παράδειγμα, τοποθετώντας τα σε μια καλά δεμένη πλαστική σακούλα σε έναν καλυμμένο κάδο απορριμμάτων.Να καταψύχετε ή να πετάτε αμέσως τις αχρησιμοποίητες ή υπολειμματικές τροφές για κατοικίδια σε κονσέρβα και σε θήκες. Καλύψτε καλά τις τροφές για κατοικίδια στο ψυγείο.Αποθηκεύστε ξηρές τροφές για κατοικίδια σε δροσερό και ξηρό μέρος. Η θερμοκρασία πρέπει να είναι μικρότερη από 27 ℃. Η υπερβολική θερμότητα ή υγρασία μπορεί να προκαλέσει τη διάσπαση των θρεπτικών συστατικών.Αποθηκεύστε ξηρές τροφές για κατοικίδια στην αρχική τους τσάντα και κρατήστε το επάνω μέρος της τσάντας καλά διπλωμένο.Κρατήστε τις τροφές για κατοικίδια σε ασφαλές μέρος για να αποτρέψετε το κατοικίδιο ζώο σας να το καταναλώσει όλο μονομιάς.

πηγή


themaygeias
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ