2023-12-19 09:17:59
Φωτογραφία για Ποιο συντηρητικό έχουν τα μελομακάρονα εμπορίου. Η συνήθης πρακτική των παραγωγών και η άγνωστη λεπτομέρεια



Η παραδοσιακή συνταγή για μελομακάρονα είναι εύκολη, με απλά υλικά και είναι λογικό να αποτελεί την βασική επιλογή του κάθε επίδοξου ερασιτέχνη ζαχαροπλάστη που θέλει να κάνει γλυκά στο σπίτι εν όψη των γιορτών. Είναι ένα σχετικά υγιεινό γλυκό αρκεί να καταναλώνεται με μέτρο μια και τα 100 γραμμάρια μελομακάρονα έχουν 450 θερμίδες.

Δείτε επίσης:

Ανακλήθηκαν πάνω από 300.000 Φριτέζες αέρα λόγω εγκαυμάτων – Πως να αναγνωρίσετε τις επικίνδυνες φριτέζες

Τα σπιτικά μελομακάρονα όμως δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση, όσο και να θέλουμε να μυρίσει το σπίτι Χριστούγεννα, είτε λόγω χρόνου είτε λόγω απειρίας. Έτσι τα τελευταία χρόνια όλο και αυξάνεται ο αριθμός όσων επιλέγουν να τα αγοράσουν από ζαχαροπλαστεία και για ακόμη πιο οικονομικές επιλογές, προσφέρονται σε τυποποιημένη μορφή τα συσκευασμένα μελομακάρονα που γεμίζουν αυτές τις ημέρες τα ράφια των σουπερμάρκετ.


Όσο και αν είναι συμφέρον από οικονομικής και χρονικής άποψης, υπάρχει ένας λόγος, πολύ σημαντικός που αξίζει τελικά να προσπαθήσουμε να φτιάξουμε μελομακάρονα στην κουζίνα μας. Κι αυτός είναι πως στις σπιτικές συνταγές δεν προσθέτουμε συντηρητικά! Δεν απαιτείται άλλωστε γιατί καταναλώνονται σε συντομότατο χρονικό διάστημα. Στον αντίποδα στα μελομακάρονα του εμπορίου είναι πιθανή η χρήση του συντηρητικού σορβικό κάλιο.

Εκεί δε, που είναι σχεδόν βέβαιη η χρήση του σορβικού καλίου είναι στα μελομακάρονα του εμπορίου με επικάλυψη σοκολάτας! Στο cibum ελέγξαμε τα συστατικά στην ετικέτα από 7 διαφορετικά brands μελομακάρονα με επικάλυψη σοκολάτας που πωλούνται από eshop μέσω διαδικτύου και ΟΛΑ περιέχουν σορβικό κάλιο.

Επιπλέον σημειώνουμε πως το μεγαλύτερο ποσοστό των μελομακάρονων με επικάλυψη σοκολάτας στο εμπόριο έχουν επικάλυψη απομίμησης σοκολάτας και όχι πραγματικής σοκολάτας (κουβερτούρα).

Δείτε επίσης:

Κουραμπιέδες και μελομακάρονα. Πόσες θερμίδες έχουν τα γλυκά των Χριστουγέννων

Τι είναι το σορβικό κάλιο;

Το σορβικό κάλιο είναι ένα συντηρητικό τροφίμων που χρησιμοποιείται συνήθως στη βιομηχανία αρτοποιίας για την πρόληψη της μούχλας και των παθογόνων μικροβίων. Η επισήμανση αυτού του συντηρητικού στις δηλώσεις συστατικών είναι “σορβικό κάλιο» ή “E202“. Επιτρέπεται η χρήση του βάση των κανονισμών της ΕΕ στα προιόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής και έχει την κωδικοποίηση (Ε200 Σορβικό οξύ, Ε201 Σορβικό νάτριο, Ε202 Σορβικό κάλιο). Το σορβικό κάλιο παράγεται βιομηχανικά με συνδυασμό υδροξειδίου του καλίου και σορβικού οξέος για τη δημιουργία ενός άλατος καλίου.

Η μέγιστη αποδεκτή ημερήσια πρόσληψη, για ανθρώπινη κατανάλωση σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων EFSA, είναι 25 mg/kg ή 1750 mg ημερησίως για έναν μέσο ενήλικα (70 kg). Αυτή είναι μια χαμηλή δόση, η οποία μπορεί εύκολα να ξεπεραστεί, ειδικά τρώγοντας πολλά υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα.

ΠΗΓΗ

themaygeias
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ