2023-09-29 07:32:48
Φωτογραφία για Λεονότις. Εντυπωσιακό καλλωπιστικό με μεγάλη περίοδος ανθοφορίας
Πoλύ όμορφης εμφάνισης θάμνος με εντυπωσιακά λουλούδια και πολύ μεγάλη περίοδο ανθοφορίας. 

Γενικά χαρακτηριστικά

Leonotis leonurusyrtus η βοτανολογική ονομασία τoυ και συνήθως αναφέρεται ως "λεοντοουρά", λόγω της μορφολογίας των σωληνοειδών λουλουδιών του.

Πολυετής και αειθαλής θάμνος με καταγωγή από την Νότια Αφρική.  

Η καλλωπιστική αξία του οφείλεται κυρίως στην εξωτική εμφάνιση των σωληνοειδών λουλουδιών του, σε έντονο πορτοκαλί ή λευκό χρώμα, που δημιουργούν μικρά μπουκέτα στις άκρες των βλαστών.

Τα άνθη του περιέχουν μεγάλη ποσότητα νέκταρ και προσελκύουν πεταλούδες και μέλισσες.

Το αραιό φύλλωμα που καλύπτει τους ορθόκλαδους βλαστούς αποτελείται από μεγάλου μήκους (7-10cm) μακρόστενα και αντικρυστά φύλλα, που παραμένουν στο φυτό σε όλη την διάρκεια του χρόνου.  

Το ύψος του Λεονότις φτάνει έως περίπου δύο μέτρα, με ελαφρά μικρότερη παράπλευρη ανάπτυξη. 


Πρόκειται για ένα γενικά εύκολης καλλιέργειας και ανθεκτικό καλλωπιστικό, με ιδιαίτερη αντοχή στις χαμηλές θερμοκρασίες. 

Απόλυτα κατάλληλη για φύτευση σε παραθαλάσσιες περιοχές καθώς η ανάπτυξή της δεν επηρεάζεται από την αλατότητα του εδάφους. 

Φυτό κατάλληλο για μαζικές ή μεμονωμένες φυτεύσεις σε παρτέρια, διαδρόμους κήπου, νησίδες, βραχόκηπους αλλά και δοχεία φύτευσης όπου ευδοκιμεί εξίσου ικανοποιητικά. 

Η όψη του τον κάνει ιδανικό για Μεσογειακούς ή νησιώτικους κήπους και συνδυάζεται πολύ όμορφα με ξηρόφυτα και παχύφυτα. 

Οι ανθισμένοι βλαστοί είναι κατάλληλοι και για τοποθέτηση σε βάζα. 

Φροντίδα

Χώμα: ΧΑναπτύσσεται χωρίς πρόβλημα σε κάφε τύπο εδάφους, αρκεί το χώμα του να διαθέτει πολύ καλή αποστράγγιση. Χρησιμοποιήστε για τον Λεονότι ένα κοινό φυτόχωμα εξωτερικού χώρου. 

Θέση: Αναπτύσσεται το ίδιο ικανοποιητικά σε πλήρως ηλιόλουστα όσο και σε  ημισκιερά σημεία. 

Σε συνθήκες έντονης σκιάς δεν παρουσιάζει ανθοφορία και η γενική του ανάπτυξη είναι πολύ αργή.  

Πότισμα: Έχει μέτριες ανάγκες σε νερό έως να εγκασταθεί πλήρως, ενώ μετά τα πρώτα χρόνια ανάπτυξή τους παρουσιάζει σχετική αντοχή στην ξηρασία. 

Τις ζεστές περιόδους του καλοκαιριού θα πρέπει να ποτίζεται 2-3 φορές την εβδομάδα, ενώ τις υπόλοιπες εποχές σχεδόν καθόλου ανάλογα βεβαίως και με τις συνθήκες βροχόπτωσης και θερμοκρασίας που επικρατούν. 

Το χώμα του θα πρέπει να διαθέτει πολύ καλή αποστράγγιση και να στεγνώνει πλήρως μεταξύ των ποτισμάτων.  

Κλάδεμα: Τέλος του χειμώνα ή αρχές της άνοιξης κλαδεύεται βαθιά  ώστε να ανανεωθούν οι βλαστοί και να ενισχυθεί η ανθοφορία της επόμενης περιόδου.  

Λίπανση: Ένα κοινό κοκκώδες ενισχυτικό για ανθοφόρα καλλωπιστικά, αρχές της άνοιξης και του φθινοπώρου, συμβάλλει στην εντονότερη ανθοφορία και την γενική ευρρωστία του φυτού. 

Ανθοφορία - Πολλαπλασιασμός

Παρουσιάζει μακρά περίοδο ανθοφορίας από το τέλος του καλοκαιριού και σε ολόκληρη την διάρκεια του φθινοπώρου, έως τα έντονα κρύα του χειμώνα. 

Πολλαπλασιάζεται με σπόρους ή μοσχεύματα  άνοιξη ή φθινόπωρο.

Σε πολλά φυτώρια θα βρείτε έτοιμα φυτά  Λεονότις αλλά και σπόρους  για να προσθέσετε στον κήπο ή στο μπαλκόνι σας έναν πολύ όμορφης όψης και εύκολης καλλιέργειας καλλωπιστικό θάμνο. 
 
soulouposeto
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ