2023-09-29 17:51:17
Φωτογραφία για Aντιγριπικό εμβόλιο: Χτες με ιατρική συνταγή, σήμερα χωρίς
Ένα μικρό «αλαλούμ» επικρατεί με το αντιγριπικό εμβόλιο καθώς χθες βγήκε απόφαση ότι θα γίνεται μόνο με συνταγογράφηση, χωρίς να είναι ενημερωμένος καν ο Φαρμακευτικό Σύλλογος, και σήμερα ο Υπουργείο Υγείας ενημερώνει ότι θα είναι δωρεάν.

Χθες λοιπόν, Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου, αναρτήθηκε εγκύκλιος με αναλυτικές οδηγίες για το συνταγογραφούμενο πια αντιγριπικό εμβόλιο, σήμερα όμως το Υπουργείο Υγείας εξέδωσε ανακοίνωση που λέει ακριβώς τα αντίθετα.

Με λίγα λόγια, η χθεσινή εγκύκλιος έλεγε: «το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να χορηγείται έγκαιρα και πριν την έναρξη της συνήθους περιόδου εμφάνισης της έξαρσης των κρουσμάτων γρίπης, δεδομένου ότι απαιτούνται περίπου 2 εβδομάδες για την επίτευξη ανοσολογικής απάντησης.

Κατά προτίμηση, ο εμβολιασμός θα πρέπει να ολοκληρώνεται τουλάχιστον 4-6 εβδομάδες προ της ενάρξεως του ετήσιου επιδημικού κύματος της γρίπης στην Ελλάδα (δηλαδή στα μέσα και μέχρι το τέλος Νοεμβρίου).


Ο αντιγριπικός εμβολιασμός γενικά περιλαμβάνει μόνο μία δόση του εμβολίου ετησίως.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην εγκύκλιο που υπογράφει η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, "τo αντιγριπικό εμβόλιο συνταγογραφείται βάσει των οδηγιών του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών" και ειδικά οι κατηγορίες ενήλικου πληθυσμού, οι οποίες αποτελούν ομάδες αυξημένου κινδύνου δύνανται να εμβολιάζονται κατά της γρίπης από φαρμακοποιό με ιατρική συνταγή».

Το Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Υγείας σήμερα Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου, γράφει:

«Το Υπουργείο Υγείας έχει τη θεσμική αποστολή να προστατεύει και να φροντίζει την υγεία του πληθυσμού, καθώς και να λογοδοτεί στους πολίτες για κάθε ευρώ που ξοδεύει.

Σε σχέση με τον αντιγριπικό εμβολιασμό ισχύουν τα εξής: Το εμβόλιο είναι δωρεάν για όλους τους πολίτες

Εδώ και δεκατρία χρόνια, ο αντιγριπικός εμβολιασμός γίνεται με συνταγογράφηση. Πέρυσι εφαρμόστηκε μια προσωρινή διαδικασία λόγω της οξείας φάσης της πανδημίας. Φέτος, για πρώτη φορά, έχουμε δύο τύπους εμβολίων: αυτά που είχαμε πάντα, τα συμβατικά, και τα νέου τύπου εμβόλια που έχουν ιατρική ένδειξη αποκλειστικά για άτομα άνω των 65 ετών. Σημειώνεται πως τα νέου τύπου εμβόλια κοστίζουν πολλαπλάσια των συμβατικών.

Υπογραμμίζουμε ότι όλα τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά και ασφαλή.

Το Υπουργείο Υγείας ακολουθώντας τις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, δίνει τη δυνατότητα εμβολιασμού για τα νέου τύπου και πολύ ακριβά εμβόλια με συνταγογράφηση και παράλληλα δρομολογεί διαδικασία χορήγησης του συμβατικού εμβολίου χωρίς συνταγή.

Το συμβατικό εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο χωρίς συνταγή, από αρχές Νοεμβρίου. Ως τότε, όποιος πολίτης το επιθυμεί, μπορεί να εμβολιαστεί με το συμβατικό εμβόλιο με ιατρική συνταγή. Για το νέου τύπου εμβόλιο όμως, χρειάζεται συνταγογράφηση.

Ακολουθούμε πάντα τις οδηγίες των ειδικών επιστημόνων και κάνουμε αυτό που είναι σωστό για τον πολίτη, τη δημόσια υγεία και τα δημόσια οικονομικά. Το Υπουργείο Υγείας δεν επέτρεψε και δε θα επιτρέψει να εκμεταλλευτεί κανείς τα αγαθά που έχουν ανάγκη οι πολίτες για να προφυλάξουν την υγεία τους.»
πηγή themaygeias
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ