2023-10-04 08:13:31
Φωτογραφία για Σολάνο. Εύκολη καλλιέργεια, σπάνιο χρώμα και μακρά περίοδο ανθοφορίας
Πoλύ όμορφης εμφάνισης θάμνος με εντυπωσιακά μπλε λουλούδια και πολύ μεγάλη περίοδο ανθοφορίας. 

Γενικά χαρακτηριστικά

Solanum (Lycianthes ) rantonnetii η βοτανολογική ονομασία τoυ και πρόκειται για πολυετή και ημιαειθαλή θάμνο, ταχείας ανάπτυξης, με καταγωγή από την Νότια και Κεντρική Αμερική. 

Η καλλωπιστική αξία του οφείλεται κυρίως στο σπάνιο μπλε χρώμα των λουλουδιών του, αν και υπάρχουν ποικιλίες και με λευκά, μωβ ή ροζ άνθη. 

Σε πλήρη ανάπτυξη το ύψος του φτάνει από 1-3 μέτρα, ανάλογα με την ποικιλία, και η παράπλευρη ανάπτυξή του από 1-2 μέτρα. 

Ανάλογα με το σημείο φύτευσης και με το κατάλληλο κλάδεμα μπορεί να διατηρηθεί σε χαμηλό ύψος, να κλαδευτεί σε συγκεκριμένο σχήμα όπως και να αναπτυχθεί ως αναρριχώμενο. 

Το φύλλωμα αποτελείται από μικρά και ανοιχτοπράσινα φύλλα ωοοειδούς σχήματος ενώ τα πολύ όμορφα άνθη εμφανίζονται κατά μήκος των λεπτών βλαστών και εκτός από πολύ ιδιαίτερο χρώμα διαθέτουν ελαφρά διαφορετικής απόχρωσης ραβδώσεις και κατακίτρινο στήμονα. 


Πρόκειται για ένα πολύ εύκολης καλλιέργειας και ανθεκτικό καλλωπιστικό που δεν απαιτεί καμιά ιδιαίτερη φροντίδα, με αρκετή αντοχή και στις χαμηλές θερμοκρασίες. 

Σε περιοχές με ήπιες κλιματολογικές συνθήκες διατηρεί τα φύλλα του και στην διάρκεια του χειμώνα, ενώ αν επικρατούν ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες για μεγάλο χρονικό διάστημα ενδέχεται να χάσει ένα μέρος του φυλλώματος. 

Απόλυτα κατάλληλο για φύτευση τόσο σε παραθαλάσσιες περιοχές όσο και σε πλήρως αστικό περιβάλλον, καθώς η ανάπτυξή του δεν επηρεάζεται από την αλατότητα του εδάφους ή την ατμοσφαιρική ρύπανση. 

Φυτό κατάλληλο για μαζικές φυτεύσεις σε φράχτες, περιφράξεις κλπ όπου μπορεί με την κατάλληλη καθοδήγηση των βλαστών μπορεί να αναπτυχθεί και ως αναρριχώμενο, για μεμονωμένες φυτεύσεις σε παρτέρια, διαδρόμους κήπου και νησίδες, αλλά και δοχεία φύτευσης σε κήπους ή μπαλκόνια όπου ευδοκιμεί εξαιρετικά και μπορεί να διατηρηθεί στο επιθυμητό ύψος.  

Φροντίδα

Χώμα: Δεν έχει ιδιαίτερες εδαφικές απαιτήσεις. Χρησιμοποιείστε για το Σολάνο ένα κοινό φυτόχωμα εξωτερικού χώρου με καλή αποστράγγιση. 

Θέση: Αναπτύσσεται σε πλήρως ηλιόλουστα σημεία, κατά προτίμηση προστατευμένα μόνο από τον έντονο μεσημεριανό ήλιο του καλοκαιριού.

Σε συνθήκες ημισκιάς η ανθοφορία του είναι αισθητά μειωμένη. 

Πότισμα: Έχει μέτριες ανάγκες σε νερό και κυρίως έως να εγκασταθεί πλήρως, ενώ μετά τα πρώτα χρόνια ανάπτυξής του παρουσιάζει σχετική αντοχή στην ξηρασία. 

Τις ζεστές περιόδους του καλοκαιριού θα πρέπει να ποτίζεται 2-3 φορές την εβδομάδα, ενώ τις υπόλοιπες εποχές σχεδόν καθόλου, ανάλογα βεβαίως και με τις συνθήκες βροχόπτωσης και θερμοκρασίας που επικρατούν. 

Το χώμα του θα πρέπει να διαθέτει πολύ καλή αποστράγγιση και να στεγνώνει πλήρως μεταξύ των ποτισμάτων. 

Το υπερβολικό πότισμα οδηγεί σε μειωμένη ανθοφορία. 

Κλάδεμα: Είδος ταχείας ανάπτυξης που έχει ανάγκη από βαθιά κλαδέματα με αφαίρεση του 1/3 μήκους των βλαστών στα μέσα του χειμώνα και μετά την ολοκλήρωση της ανθοφορίας ώστε να ανανεωθούν οι βλαστοί και να ενισχυθεί η ανθοφορία της επόμενης περιόδου.  

Φυτά που δεν κλαδεύονται συστηματικά αναπτύσσονται περισσότερο σε ύψος και παρουσιάζουν αραιό φύλλωμα.

Λίπανση: Ένα κοινό κοκκώδες ενισχυτικό για ανθοφόρα καλλωπιστικά κάθε 1-2 μήνες, εκτός των πολύ ζεστών περιόδων του καλοκαιριού, συμβάλλει σημαντικά στην εντονότερη ανθοφορία και την γενική ευρρωστία του φυτού. 

Ανθοφορία - Πολλαπλασιασμός

Το Σολάνο παρουσιάζει πολύ μακρά περίοδο ανθοφορίας που διαρκεί από τα μέσα της άνοιξης έως και τον Νοέμβριο. Σε περιοχές με ήπιες κλιματολογικές συνθήκες μπορεί να παραμείνει ανθισμένο και στην διάρκεια του χειμώνα. 

Πολλαπλασιάζεται με μοσχεύματα  άνοιξη ή φθινόπωρο.

Σε φυτώρια θα βρείτε έτοιμα φυτά  Σολάνο για να προσθέσετε στον κήπο ή στο μπαλκόνι σας αυτό το πολύ όμορφο καλλωπιστικό με μπλε λουλούδια, που η καλλιέργειά του δεν παρουσιάζει καμιά δυσκολία ακόμη και για εντελώς ερασιτέχνες στην κηπουρική. 
 
soulouposeto
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ