2023-10-17 01:09:16
Φωτογραφία για BCA Research: Πιθανότητα 70% να εξαπλωθεί ο πόλεμος πέρα από τη Γάζα
Η πιθανότητα εμπλοκής ένοπλων οργανώσεων από τον Λίβανο ή τη Συρία στον πόλεμο ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς ή μιας άμεσης συμμετοχής του Ιράν είναι μεγαλύτερη από αυτήν που αναμένουν οι αγορές. 

Αυτό εκτιμά ο Ματ Γκέρτκεν, υπεύθυνος γεωπολιτικής στρατηγικής στην BCA Research με έδρα το Τορόντο. Βλέπει πιθανότητα 70% να εξαπλωθεί η σύγκρουση πέρα από τη Γάζα μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες. 

Όπως μεταδίδει το Marketwatch, ο Γκέρτκεν βλέπει μόλις 30% πιθανότητα να περιορίσει το Ισραήλ την απάντησή του στην επίθεση της Χαμάς στη Γάζα.

Αντίθετα, βλέπει 45% πιθανότητα εμπλοκής της Χεζμπολάχ ή άλλων ένοπλων οργανώσεων από τον Λίβανο και τη Συρία, «προκαλώντας έναν περιφερειακό πόλεμο με μεγαλύτερο κίνδυνο επιπτώσεων στο πετρέλαιο, αν και όχι απαραίτητα άμεσων επιπτώσεων».

Επιπρόσθετα, ο Γκέρτκεν εκτιμά ότι το σενάριο να επιτεθεί το Ισραήλ απευθευίας στο Ιράν συγκεντρώνει 25% πιθανότητα, ένα σενάριο «το οποίο θα ανάγκαζε το Ιράν να απαντήσει στρατιωτικά, το οποίο θα περιελάμβανε τη διαταραχή της προσφοράς πετρελαίου ως μήνυμα στις ΗΠΑ να συγκρατήσουν το Ισραήλ».


Η αυξανόμενη αστάθεια στη Μέση Ανατολή έχει 31% πιθανότητα να προκαλέσει μεγάλα σοκ στην αγορά πετρελαίου και οι επενδυτές πρέπει να δουν αυτά τα σοκ ως το βασικό τους σενάριο τους επόμενους 12 με 24 μήνες, σύμφωνα με τη BCA Research. 

O Γκέρτκεν συνιστά στους επενδυτές να είναι «long στις αμυντικές μετοχές και στην ενέργεια ενάντια στις κυκλικές μετοχές».
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ