2023-10-17 18:15:19
Φωτογραφία για Βερονίκη. Ένας πανέμορφος και ιδιαίτερα ανθεκτικός θάμνος
Πoλύ όμορφης όψης και εύκολης καλλιέργειας καλλωπιστικός θάμνος, με πολύ μεγάλη περίοδο ανθοφορίας. 

Γενικά χαρακτηριστικά

Hebe franciscana variegata η βοτανολογική ονομασία της και πρόκειται για πολυετή και αειθαλή ανθοφόρο θάμνο, με καταγωγή από την Νέα Ζηλανδία.  

Διαθέτει αρκετές ποικιλίες που διαφέρουν στο χρώμα του φυλλώματος το οποίο μπορεί να είναι πράσινο ή πρασινοκίτρινο. Οι δίχρωμες (πανασέ) και νάνες ποικιλίες έχουν την εντυπωσιακή εμφάνιση, ακόμη και τις εκτός ανθοφορίας του φυτού εποχές.

Οι κανονικές ποικιλίες Βερονίκης φτάνουν σε ύψος έως 1-1.50 μέτρο ενώ οι νάνες τα 60-90cm, με αντίστοιχη παράπλευρη ανάπτυξη. 

Το πυκνό συμπαγές φύλλωμα αποτελείται από αντικρυστά, δερματώδη και λείας υφής φύλλα και τα εντυπωσιακά λουλούδια σε συστάδες με σχήμα πυραμίδας εμφανίζονται στις άκρες των βλαστών και έχουν έντονη μωβ ή ροζ απόχρωση, ανάλογα με την ποικιλία. 


Η καλλωπιστική αξία της Βερονίκης οφείλεται τόσο στο εντυπωσιακό δίχρωμο φύλλωμα των πανασέ ποικιλιών όσο και στα ιδιαίτερης όψης άνθη, που παραμένουν στο φυτό για μεγάλο χρονικό διάστημα. 

Φυτό κατάλληλο για μεμονωμένες ή μαζικές  φυτεύσεις σε παρτέρια, διαδρόμους κήπου νησίδες, βραχόκηπους, για δημιουργία χαμηλού φράχτη αλλά και για καλλιέργεια σε δοχεία φύτευσης. 

Είδος κατάλληλο για παραθαλάσσιες αλλά και αστικές περιοχές, καθώς μένει ανεπηρέαστο από την αλατότητα εδάφους - αέρα αλλά και την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Φροντίδα

Χώμα: Χρησιμοποιείστε για την Βερονίκη ένα εμπλουτισμένο φυτόχωμα με πολύ καλή αποστράγγιση. 

Θέση: Αναπτύσσεται σε πλήρως ηλιόλουστα ή ελαφρά ημισκιερά σημεία, στα οποία όμως η ανθοφορία της είναι μειωμένη. 

Είναι ιδιαίτερα ανθεκτική στις υψηλές θερμοκρασίες, ενώ αντίθετα δεν την ευνοεί το έντονο ψύχος και ο βοριάς που συχνά προκαλούν πτώση των φύλλων. 

Σε περιπτώσεις παρατεταμένης χιονόπτωσης και παγετού μπορεί να προστατευθεί με το ειδικό αντιπαγετικό ύφασμα.

Πότισμα: Έχει αυξημένες ανάγκες σε πότισμα. Κάθε 1-2 μέρες τα πολύ ζεστά διαστήματα του καλοκαιριού και 2-3 φορές την εβδομάδα στην διάρκεια της άνοιξης και του φθινοπώρου, ανάλογα βεβαίως και με τις συνθήκες θερμοκρασίας και βροχόπτωσης που επικρατούν. 

Ενήλικα και πλήρως εγκατεστημένα φυτά, μετά τα πρώτα 3-4 χρόνια ανάπτυξής τους, παρουσιάζουν ελαφρά πιο μειωμένες απαιτήσεις σε πότισμα.   

Καφέ κηλιδώσεις στις άκρες του φυλλώματος είναι το κλασικό σημάδι ότι το φυτό χρειάζεται περισσότερο νερό. 

Κλάδεμα: Αρχές της άνοιξης θα πρέπει να αφαιρούνται ξεροί και αδύναμοι βλαστοί, και να πραγματοποιείται ελαφρύ κλάδεμα με σκοπό την διατήρηση του σχήματος, ενώ και στις αρχές του φθινοπώρου η αφαίρεση τυχόν ξερών κλαδιών και μαραμένων λουλουδιών ευνοούν την γενική της ανάπτυξη. 

Κάθε 3-4 χρόνια οι κανονικές ποικιλίες επιδέχονται και πιο βαθιά κλαδέματα, περίπου στο 1/2 του συνολικού μήκους των βλαστών, με στόχο την γενική αναζωγόνηση ενήλικων φυτών, κάτι όχι αναγκαίο για τις νάνες ποικιλίες. 

Λίπανση: Ένα πλήρες ενισχυτικό, σε κόκκους ή υγρή μορφή μία φορά τον μήνα, από τις αρχές της άνοιξης έως το τέλος του φθινοπώρου, με εξαίρεση τις πολύ ζεστές περιόδους του καλοκαιριού,συμβάλλει σημαντικά στην εντονότερη ανθοφορία και γενική ευρρωστία του φυτού. 

Ανθοφορία - Πολλαπλασιασμός

Η Βερονίκη ανθίζει από τα τέλη της άνοιξης έως και το τέλος του φθινοπώρου. 

Σε περιοχές με γενικά ζεστές κλιματολογικές συνθήκες και ήπιους χειμώνες, συχνά παρουσιάζει συνεχή ανθοφορία στην διάρκεια ολόκληρου του έτους.

Πολλαπλασιάζεται με ημιξυλώδη μοσχεύματα  επιλέγοντας αναπτυγμένους βλαστούς που δεν έχουν παρουσιάσει ανθοφορία στο τέλος του καλοκαιριού, αλλά και με διαίρεση των ριζών στην διάρκεια του χειμώνα.  

Σε πολλά φυτώρια θα βρείτε  Βερονίκη για να προσθέσετε στον κήπο ή στο μπαλκόνι σας αυτό το πολύ όμορφο και εύκολης καλλιέργειας καλλωπιστικό. 
 
soulouposeto
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ