2024-02-13 20:15:55
Φωτογραφία για Σκάδοξο. Ο βολβός με τα πολύ ιδιαίτερα λουλούδια
Ιδιαίτερης όψης και παρατεταμένης ανθοφορίας βολβώδες, ιδανικό για ημισκιερά σημεία σε κήπους και μπαλκόνια. 

Γενικά χαρακτηριστικά

Scadoxus multiflorus η βοτανολογική ονομασία του και πρόκειται για ανθοφόρο βολβώδες με καταγωγή από την υποσαχάρια και την Νότια Αφρική. 

Όπως και πολλά άλλα είδη καλλωπιστικών ανήκει στα τοξικά φυτά γι΄αυτό και συνιστάται να τοποθετείται σε σημεία που δεν έχουν εύκολη πρόσβαση κατοικίδια και παιδιά μικρής ηλικίας.

Η καλλωπιστική αξία του οφείλεται στην πολύ ιδιαίτερη μορφολογία των λουλουδιών που αναπτύσσονται στην κορυφή των βλαστών σε ταξιανθία με σχηματισμό μπάλας, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει περισσότερα και από εκατό μικρά άνθη με έντονους στήμονες και κόκκινη ή πορτοκαλί απόχρωση.

Οι ριζωματώδεις βολβοί βλασταίνουν επί αρκετά χρόνια, ενώ μετά την ολοκλήρωση της ανθοφορίας μπορούν και αφαιρεθούν από το έδαφος και να ξαναφυτεθούν την άνοιξη. 


Το ύψος του κάθε βλαστού φτάνει τα 40-60cm σε ύψος ενώ η διάμετρος των λουλουδιών τα 15-20 cm. Κάθε βλαστός παράγει μία ταξιανθία λουλουδιών, ενώ πολύ ιδιαίτερη όψη έχουν και τα μεγάλου μήκους και με δαντελωτές άκρες δερματώδη φύλλα που αναπτύσσονται στην βάση των βλαστών.  

Είδος κατάλληλο τόσο για μεμονωμένες ή μαζικές φυτεύσεις σε παρτέρια αλλά και για καλλιέργεια σε δοχεία φύτευσης.

Σε κήπους μπορεί να συνδυαστεί με άλλα παρόμοιων απαιτήσεων καλλωπιστικά καλοκαιρινής ανθοφορίας όπως η Κάλλα ή οι Ντάλιες.

Φροντίδα

Χώμα: Χρησιμοποιείστε για το Σκάδοξο ένα φυτόχωμα εξωτερικού χώρου με καλή αποστράγγιση. 

Θέση: Αναπτύσσεται σε ημισκιερά σημεία και θα πρέπει να προστατεύεται από την άμεση έκθεση στον ήλιο.  

Μπορεί να καλλιεργηθεί και σε ημισκιερά μπαλκόνια αρκεί να μένει προστατευμένο τόσο από τον ψυχρό όσο και από τον έντονα θερμό αέρα. 

Ιδανικές θέσεις για το Σκάδοξο είναι τα δροσερά σημεία όπου θα δέχεται έμμεσο πρωινό ή απογευματινό ήλιο. 

Σε συνθήκες πλήρους σκιάς η ανθοφορία του είναι αισθητά μειωμένη. 

Πότισμα: Έχει ανάγκη από έντονη υγρασία και αρκετό πότισμα, ειδικά στην διάκεια των ζεστών περιόδων, έτσι που το χώμα του επιφανειακά να διατηρεί μόνιμα μια ελάχιστη υγρασία. Στην διάρκεια του χειμώνα τα ποτίσματα θα πρέπει να μειώνονται, κάθε 5-6 ημέρες, ανάλογα βεβαίως και με τις συνθήκες υγρασίας και θερμοκρασίας που επικρατούν στον χώρο. 

Κλάδεμα: Δεν απαιτεί κλάδεμα. 

Λίπανση: Ένα πλήρες ενισχυτικό για ανθοφόρα καλλωπιστικά  κάθε 3-4 εβδομάδες στην διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού βοηθά σημαντικά την ανάπτυξη και εντονότερη ανθοφορία του.  

Πολλαπλασιασμός

Το Σκάδοξο πολλαπλασιάζεται αποκλειστικά με βολβούς που φυτεύονται την άνοιξη. 

Κάθε βολβός παράγει 1-2 ανθικά στελέχη. 

Συχνά η ανθοφορία του παρουσιάζεται τον 2ο χρόνο από την αρχική φύτευση. 

Ανθοφορεί από τα μέσα του καλοκαιριού έως το τέλος του φθινοπώρου και το κάθε λουλούδι διατηρείται πάνω στο φυτό για αρκετές εβδομάδες. 

Μετά την ολοκλήρωση του κύκλου ζωής τους τα άνθη μετατρέπονται σε καρπούς που διαθέτουν αρχικά πράσινο και στην διάρκεια του χειμώνα πορτοκαλοκόκκινο χρώμα. Οι καρποί του έλκουν τα πουλιά που δεν επηρεάζονται από τα τοξικά συστατικά του φυτού.

Σε πολλά φυτώρια θα βρείτε τόσο έτοιμα φυτά Σκάδοξου όσο και βολβούς για να προσθέσετε σε ημισκιερά σημεία του κήπου ή του μπαλκονιού αυτό το πολύ ιδιαίτερης όψης καλλωπιστικό.  
 
soulouposeto
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ