2023-10-29 21:08:10
Φωτογραφία για Καμέλια. Η ...βασίλισσα των χειμερινών ανθοφόρων
Ίσως το ομορφότερο λουλούδι χειμερινής ανθοφορίας και αν και από πολλούς η Καμέλια θεωρείται ένα ιδιαίτερα απαιτητικό καλλωπιστικό η καλλιεργειά της δεν είναι τόσο δύσκολη, αρκεί να την ευνοούν οι κλιματολογικές συνθήκες και το σημείο που θα τοποθετηθεί. 

Γενικά χαρακτηριστικά

Αειθαλές οξύφιλο με καταγωγή από την Ιαπωνία και την Κίνα που ανάλογα με την ποικιλία αναπτύσσεται σε μορφή θάμνου ή δέντρου. 

Στις κλιματολογικές συνθήκες των περιοχών καταγωγής της αναπτύσσεται εύκολα σαν δέντρο ή και αναρριχώμενο που ξεπερνά σε ύψος τα 3-4 μέτρα.

Στο κλίμα της Μεσογείου οι πιο κοινές ποικιλίες δεν ξεπερνούν σε ύψος το 1-1,50 μέτρο με ελαφρά μικρότερη παράπλευρη ανάπτυξη.

Ειδικά στην χώρα μας η καλλιεργειά της γίνεται σχεδόν αποκλειστικά σε δοχεία φύτευσης επειδή πρόκειται για φυτό που δεν αγαπά καθόλου τα ασβεστώδη εδάφη, η δε προστασία του φυτού και των επιφανειακών ριζών που αναπτύσσει από την άμεση έκθεση στον ήλιο και την έντονη ζέστη είναι πολύ πιο εύκολο να επιτευχθεί αν η Καμελία τοποθετηθεί σε γλάστρα και όχι στο έδαφος.  


Η καλλωπιστική αξία της Καμέλιας οφείλεται τόσο στα εντυπωσιακά μονά ή διπλά άνθη τους που μοιάζουν με τριαντάφυλλα όσο και στο βαθυπράσινο φύλλωμα αποτελούμενο από στιλπνά μεσαίου μεγέθους φύλλα που στα υγιή φυτά καλύπτουν ολόκληρο το μήκος των βλαστών.

Οι ποικιλίες με λευκά λουλούδια είναι γενικά πιο ευαίσθητες από αυτές που παράγοουν άνθη σε κόκκινες, ροζ ή μωβ αποχρώσεις.

Οι ανθισμένοι βλαστοί είναι ιδιαίτερα όμορφοι και τοποθετημένοι σε βάζο, όπου με συχνή αλλαγή του νερού τα λουλούδια διατηρούνται για αρκετές εβδομάδες. 

Φροντίδα

Χώμα: Χρησιμοποιείστε για την Καμέλια ειδικό φυτόχωμα για οξύφιλα φυτά, με πολύ καλή αποστράγγιση. 

Θέση: Αναπτύσσεται αποκλειστικά σε δροσερά, ημισκιερά σημεία προστατευμένα ειδικά από τον έντονο πρωινό ήλιο αλλά και τον αέρα.

Πρόκειται γενικά για φυτό με μεγάλη αντοχή στο κρύο που όμως αντίστοιχα καταπονείται πολύ από τις υψηλές θερμοκρασίες και την ζέστη. 

Ανήκει στα ανθοφόρα που δεν συμπαθεί καθόλου τις μετακινήσεις, γι'αυτό και αποφύγεται να αλλάζετε θέση στην γλάστρα της ειδικά το διάστημα σχηματισμού των λουλουδιών ή όταν βρίσκεται σε ανθοφορία. 

Πότισμα: Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα με μικρές ποσότητες νερού.  

Κάθε 2-3 ημέρες τα πολύ ζεστά διαστήματα του καλοκαιριού και πιο αραιά στην διάρκεια της άνοιξης και του φθινοπώρου, ανάλογα βεβαίως και με τις συνθήκες θερμοκρασίας και βροχόπτωσης που επικρατούν. 

Το χώμα ανάμεσα στα ποτίσματα θα πρέπει να διατηρεί μια ανεπαίσθητη υγρασία αλλά και να διαθέτει πολύ καλή αποστράγγιση ώστε να μην σαπίσουν οι επιφανειακές της ρίζες. 

Η πτώση των λουλουδιών πριν ανοίξουν όπως και οι καφέ κηλίδες στα φύλλα είναι σημάδια ότι η Καμέλια δέχεται περισσότερο ή λιγότερο νερό απ' όσο έχει ανάγκη. 

Κλάδεμα: Πρόκειται για είδος αργής ανάπτυξης και μη δεκτικό σε βαθιά κλαδέματα. Στην διάρκεια της άνοιξης και αφού ολοκληρωθεί η ανθοφορία η Καμέλια θα πρέπει να κλαδεύεται με στόχο μόνο την διατήρηση συμπαγούς σχήματος.

Θα πρέπει να αφαιρούνται τυχόν αδύναμοι-ξεροί βλαστοί όπως και αυτοί που αναπτύσσονται  "άναρχα" στο εσωτερικό του φυτού και εμποδίζουν τον σωστό αερισμό του φυλλώματος και να κλαδεύονται βλαστοί που αποκτούν μεγάλο ύψος σε σχέση με τους υπόλοιπους.

Λίπανση: Η λίπανση της Καμέλιας είναι αναγκαία για την ανθοφορία και την γενική της ευρρωστία, όπως συμβαίνει με όλα τα οξύφιλα είδη (Γαρδένια, Αζαλέα κλπ).

Χρησιμοποιείστε ένα υγρό ενισχυτικό για οξύφιλα κάθε 15-20 ημέρες στο διάστημα της ανθοφορίας και κάθε 25-30 ημέρες τις υπόλοιπες εποχές.

Και η μη επαρκής λίπανση του φυτού κατά το διάστημα που σχηματίζει μπουμπούκια, όπως και το λιγότερο ή περισσότερο από το αναγκαίο πότισμα, έχει σαν αποτέλεσμα αυτά να πέφτουν πριν προλάβουν να ανοίξουν. 

Ανθοφορία - Πολλαπλασιασμός

Η Καμέλια ανθίζει από τον Ιανουάριο έως τις αρχές της άνοιξης και το κάθε λουλούδια παραμένει στο φυτό για περίπου έξι εβδομάδες. 

Πολλαπλασιάζεται με σπόρους, καταβολάδες και μοσχεύματα, στην διάρκεια της άνοιξης ή αρχές του φθινοπώρου, όμως η διαδικασία δεν είναι πάντα επιτυχής και τα νέα φυτά συχνά δεν είναι τόσο εύρρωστα όσο τα μητρικά.

Στα περισσότερα φυτώρια θα βρείτε ήδη αναπτυγμένα φυτά Καμέλιας σε διάφορες ποικιλίες και μεγέθη για να προσθέσετε στον κήπο ή το μπαλκόνι σας, αν αυτά διαθέτουν τις κατάλληλες συνθήκες, αυτό το πραγματικό πανέμορφο φυτό. 
 
soulouposeto
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ