2023-11-04 19:28:52
Φωτογραφία για Πόσες ώρες πρέπει να κοιμόμαστε σύμφωνα με τους ειδικούς
Μερικές φορές, αισθανόμαστε την ανάγκη να θέλουμε να κοιμηθούμε περισσότερο από οκτώ ώρες, που είναι το ιδανικό σενάριο.

Από την άλλη, υπάρχουν μέρες που μπορεί να κοιμηθούμε μόνο έξι ώρες και να αισθανόμαστε επαρκείς.

Αποδεικνύεται ότι οι οκτώ ώρες δεν είναι η ιδανική ποσότητα ύπνου για όλους.

Πόσο ύπνο χρειάζονται πραγματικά οι άνθρωποι;

Οι συστάσεις για τον ύπνο είναι σαν τις συστάσεις για το νερό. Κανείς δεν γνωρίζει ακριβώς πόση ποσότητα νερού χρειάζονται οι άνθρωποι κάθε μέρα, οπότε δεν υπάρχει μια ενιαία «καλύτερη» σύσταση, το ίδιο ισχύει και για τον ύπνο.

Ενώ οι περισσότεροι ειδικοί στον ύπνο συνιστούν επτά έως οκτώ ώρες κάθε βράδυ, η Annie Miller, θεραπεύτρια στο DC Metro Sleep and Psychotherapy, λέει στο CNET ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να αισθάνονται πιεσμένοι από αυτόν τον αριθμό.

Οι ιστορικοί και οι ανθρωπολόγοι πιστεύουν ότι οι άνθρωποι συνήθιζαν να επιδίδονται σε διφασικό ύπνο, ή να κοιμούνται σε δύο βάρδιες. Αλλά αυτό δεν λειτουργεί για όλους.


Οι «ρίζες» του ιδανικού οκτάωρου παραμένουν ασαφείς, αλλά η μεταβιομηχανική τυποποίηση των σχολικών και εργασιακών προγραμμάτων είναι πιθανό να ευθύνεται γι αυτό.

Ανεξάρτητα από αυτό, η ανάγκη συμμόρφωσης με αυτό το πρότυπο έχει σίγουρα συμβάλει στην αϋπνία πολλών ανθρώπων, λέει ο Miller.

«Αν νιώθουμε ότι "πρέπει" να κοιμόμαστε περισσότερο ή ότι δεν το κάνουμε σωστά, ο ύπνος μας δε θα είναι υγιής».

Χρειάζονται κάποιοι άνθρωποι λιγότερο ύπνο;

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να χλευάζουν όταν άλλοι λένε ότι χρειάζονται μόνο τέσσερις με έξι ώρες ύπνου κάθε βράδυ, αλλά για ένα ποσοστό του πληθυσμού, αυτή είναι η αλήθεια, λέει η Allison Brager, μηχανικός απόδοσης της Momentous.

Γενικά, οι άνθρωποι με υψηλές επιδόσεις τείνουν να κοιμούνται λιγότερο, λέει η Brager στο CNET.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν στην πραγματικότητα ένα γονίδιο του σύντομου ύπνου το 2019.

Το γονίδιο του σύντομου ύπνου

Τα άτομα με αυτό το γονίδιο κοιμούνται λιγότερο από εξήμισι ώρες κάθε βράδυ χωρίς εμφανείς αρνητικές επιπτώσεις, αναφέρει το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας.

Αυτή η ανακάλυψη είναι, φυσικά, ένα μικρό κομμάτι του μεγάλου παζλ του ύπνου, αλλά αποδεικνύει ότι οι ανάγκες ύπνου είναι άκρως ατομικές και επηρεάζονται από τη γενετική.

Από την άλλη πλευρά, κάποιοι άνθρωποι χρειάζονται επιπλέον ύπνο για να λειτουργήσουν βέλτιστα.

Αν και δεν υπάρχουν (ακόμη) αποδείξεις για ένα γονίδιο μακράς διάρκειας ύπνου, όπως υπάρχει για το γονίδιο του σύντομου ύπνου, η Miller λέει ότι δεν θα εκπλαγεί αν ακούσει για μια τέτοια ανακάλυψη στο μέλλον.

«Η ανάγκη μας για ύπνο βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη γενετική», λέει, οπότε θα ήταν λογικό.

Οι ανάγκες ύπνου αλλάζουν κατά τη διάρκεια της ζωής μας

Οι ανάγκες ύπνου αλλάζουν κατά τη διάρκεια της ζωής σας. Σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου, οι ανάγκες αυτές είναι: Τα νεογέννητα (0-3 μηνών):

14 έως 17 ώρες την ημέρα. Βρέφη (4-11 μηνών): 12 έως 15 ώρες την ημέρα. Τα νήπια (1-2 ετών): 11 έως 14 ώρες την ημέρα. Παιδιά προσχολικής ηλικίας (3-5 ετών): 10 έως 13 ώρες. Παιδιά σχολικής ηλικίας (6-13 ετών): Εννέα έως 11 ώρες. Έφηβοι (14-17 ετών): Οκτώ έως 10 ώρες. Νεότεροι ενήλικες (18-25): Επτά έως εννέα ώρες. Ενήλικες (26-64): Επτά έως εννέα ώρες. Ηλικιωμένοι (65 ετών και άνω): Επτά έως οκτώ ώρες.

Άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν το πόσο ύπνο χρειαζόμαστε

Οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν χρόνιες ασθένειες, αυτοάνοσες παθήσεις ή άλλα ιατρικά προβλήματα μπορεί να χρειάζονται περισσότερο ύπνο από άλλους.

Εάν έχετε μια ιδιαίτερα επίπονη εργασία, όπως οι οικοδομικές εργασίες, μπορεί να χρειάζεστε περισσότερο ύπνο από κάποιον που εργάζεται σε γραφείο, απλώς και μόνο επειδή το σώμα σας χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να ανακάμψει.

Ομοίως, οι αθλητές δίνουν προτεραιότητα στον ύπνο και πιθανότατα κοιμούνται περισσότερο από τον μέσο άνθρωπο, επειδή ο τρόπος ζωής και η καριέρα τους εξαρτώνται από αυτόν.

Τελικά, «είναι σημαντικό να εστιάζουμε σε αυτό που αισθανόμαστε καλά για το σώμα μας και όχι σε αυτό που νομίζουμε ότι πρέπει να κάνουμε», καταλήγει η Miller.

πηγή


themaygeias
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
«Είμαι άξιος να λάμψω;»
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
«Είμαι άξιος να λάμψω;»
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ