2023-11-19 23:06:00
Φωτογραφία για Τι να κάνετε για να αντιμετωπίσετε την κατάθλιψη
Κατακόρυφα έχουν αυξηθεί οι ψυχικές διαταραχές και ιδίως η κατάθλιψη τα τελευταία χρόνια σε όλο τον κόσμο. Στις ΗΠΑ χαρακτηριστικά, σχεδόν το 18% των ενηλίκων, περισσότεροι από 1 στους 6, δήλωσαν ότι έχουν κατάθλιψη ή ότι λαμβάνουν θεραπεία, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Gallup του 2023.

Ο ψυχίατρος Τσαρλς Ράισον, καθηγητής ανθρώπινης οικολογίας και ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Wisconsin-Madison μιλώντας στο CNN δίνει πέντε χρήσιμες συμβουλές για το πώς θα βοηθήσετε τον εαυτό σας αν έχετε κατάθλιψη.

Ζητείστε βοήθεια

Κλείστε ραντεβού με έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας. «Αν αισθάνεστε πως έχετε χάσει το ενδιαφέρον σας για τη ζωή, αν ο ύπνος και η όρεξή σας έχουν αλλάξει, αν αισθάνεστε απελπισμένοι, αν έχετε σκέψεις να κάνετε κακό στον εαυτό σας, τέτοιου είδους πράγματα - αυτό είναι η κατάθλιψη», λέει ο ειδικός. Το να ζητήσετε βοήθεια είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν αντιμετωπίζετε αυτά τα συμπτώματα για μήνες.


«Όλοι όσοι παλεύουμε με την κατάθλιψη γνωρίζουμε ότι το να έχετε έναν κλινικό γιατρό μπορεί να βοηθήσει, είτε με ψυχοθεραπεία είτε με φάρμακα ή και με τα δύο», λέει.

Παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής

Έχει αποδειχθεί πως ό,τι κάνει καλό στο σώμα είναι επίσης καλό και για τον εγκέφαλο. «Προσπαθήστε πραγματικά να κάνετε τα πράγματα που θα κάνατε για τη σωματική σας υγεία», συνεχίζει ο ειδικός. «Συχνά λέω στους ανθρώπους: 'Σκεφτείτε τι θα κάνατε αν θέλατε να ασχοληθείτε με την υγεία της καρδιάς σας και κάντε το ίδιο πράγμα. Όλα αυτά είναι επίσης αντικαταθλιπτικά. Η διαχείριση του σωματικού βάρους, η κατανάλωση υγιεινών τροφών, ο καλός ύπνος, η άσκηση, το φως του ήλιου».

Να είστε κοντά με ανθρώπους

Προσπαθήστε να διατηρήσετε στενές σχέσεις με άτομα του περιβάλλοντός σας. «Κάποιες φορές πολύ δύσκολο όταν έχετε κατάθλιψη. Αλλά είναι ίσως το πιο σημαντικό πράγμα, το οποίο είναι να προσπαθούμε να μεγιστοποιήσουμε τις διαπροσωπικές μας σχέσεις με άλλους ανθρώπους», δήλωσε λέει ο Ρέισον.

«Αν έχετε στοργικές, υποστηρικτικές σχέσεις με άλλους ανθρώπους, είναι ένας μεγάλος προστατευτικός παράγοντας ενάντια στην κατάθλιψη. Είναι επίσης ένας παράγοντας που μπορεί πραγματικά να σας βοηθήσει να ξεπεράσετε αυτή την κατάσταση», συμβουλεύει.

Μην τα παρατάτε

Να είστε επίμονοι στην αναζήτηση βοήθειας. «Ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι, ειδικά στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανταποκρίνονται στα αντικαταθλιπτικά φάρμακα τείνει να είναι διχαστικός», συνεχίζει. «Υπάρχει μια μικρότερη ομάδα ανθρώπων που απλώς ξεκινούν ένα αντικαταθλιπτικό και αισθάνονται καλύτερα μέσα σε μερικές εβδομάδες και η κατάθλιψη φεύγει», ενώ άλλοι παλεύουν με χρόνια κατάθλιψη.

Έτσι, αν ένα αντικαταθλιπτικό δεν λειτουργεί, «δοκιμάστε ένα άλλο». Αλλά μη φοβάστε να προχωρήσετε παρακάτω. «Γνωρίζουμε εδώ και πολύ καιρό ότι οι άνθρωποι που δεν ανταποκρίνονται σε ένα σωρό αντικαταθλιπτικά είναι λιγότερο πιθανό να ανταποκριθούν στο επόμενο, αλλά δεν είναι λιγότερο πιθανό να ανταποκριθούν στην ψυχοθεραπεία», τόνισε.

Να είστε ευγνώμονες

«Εργαστείτε για την ανάπτυξη μιας στάσης ευγνωμοσύνης», συμβουλεύει ακόμα ο ειδικός. Ο Ράισον παραδέχεται ότι αυτό δεν είναι πάντα εύκολο όταν έχετε κατάθλιψη. «Αν μπορέσετε να το κάνετε συνήθεια, μπορεί αυτό να βοηθήσει στην πρόληψη της κατάθλιψης, αλλά και για να νιώσετε καλύτερα αν πάσχεται από αυτή», καταλήγει ο ψυχίατρος. themaygeias
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ