2023-11-29 19:28:32
Φωτογραφία για Οι 6 πιο συχνές αιτίες που δεν ανθίζουν τα φυτά σας
Χωρίς να παραγνωρίζεται η πολύτιμη συνεισφορά κάθε δέντρου και φυτού στο περιβάλλον και την ατμόσφαιρα η ομορφιά ενός ολάνθιστου κήπου είναι το πιο συχνό κίνητρο των ερασιτεχνών στην κηπουρική. Τι συμβαίνει όμως και ορισμένα φυτά μας παρουσιάζουν ελάχιστη ή και καθόλου ανθοφορία και πως μπορούμε το αντιμετωπίσουμε; 

Η ανθοφορία, ενώ είναι ένα μόνο στάδιο του κύκλου ζωής των ανθοφόρων καλλωπιστικών, συνδέται άμεσα με όλα τα προηγούμενα στάδια ανάπτυξής τους και έτσι επηρεάζεται σημαντικά από τις γενικές συνθήκες καλλιέργειας. 

Τις πιο πολλές φορές συγκεκριμένοι παράγοντες, που συχνά παραγνωρίζουμε,  ευθύνονται για την μη ανθοφορία των φυτών, εξαίρεση βεβαίως κάποια ασθένεια που όμως θα εμφανίζει και κάποια σημάδια στην γενική εικόνα του φυτού ή φυτά με ιδιαιτερότητες πχ είδη που παρουσιάζουν ανθοφορία αρκετά χρόνια μετά την αρχική τους φύτευση. 

1. Μειωμένο φως

Από τις πιο συχνές αιτίες που ένα φυτό δεν παρουσιάζει ανθοφορία.



Ακόμη και είδη που δεν είναι δεκτικά στην άμεση έκθεση στον ήλιο θα πρέπει να δέχονται έμμεσο ηλιακό φως για τουλάχιστον 6-8 ώρες την ημέρα, με εξαίρεση φυσικά τα σκιόφυτα.

Όλα τα φυτά που χρειάζονται ήλιο όταν καλλιεργούνται σε συνθήκες ακόμη και ημισκιάς παρουσιάζουν πολύ μικρότερη ανθοφορία, ενώ η γενική τους ανάπτυξη δεν επηρεάζεται. 

Για να αποφύγετε λοιπόν την περίπτωση ένα φυτό το οποίο είδατε ολάνθιστο στο φυτώριο ή σε άλλον κήπο να μην ανθίζει στις δικές σας γλάστρες ή παρτέρια επιλέξτε φυτά που ευδοκιμούν στις συνθήκες  που διαθέτει ο χώρος που θα τα τοποθετήσετε.





2. Λάθος θέση σε σχέση με τον αέρα

Η σωστή θέση για κάθε φυτό θα πρέπει να επιλέγεται όχι μόνο με βάση τις συνθήκες ηλιοφάνειας αλλά και του αέρα, που τόσο τον χειμώνα όσο και στην διάρκεια του καλοκαιριού ταλαιπωρεί ιδιαίτερα τα φυτά. 

Και ενώ πολλά είδη καλλωπιστικών είναι ανθεκτικά στον αέρα για κάποια άλλα η ζημιά που τους προκαλεί είναι σημαντική, πολλές δε φορές χωρίς κανένα άλλο έντονο σημάδι παρά μόνο την αργή τους ανάπτυξη και την μη ανθοφορία ή την πτώση των λουλουδιών πριν αυτά ανοίξουν. 

Πριν φυτέψετε ένα ανθοφόρο στον κήπο ή το μπαλκόνι σας φροντίστε πάντα να ενημερωθείτε για την αντοχή του στον αέρα ώστε να επιλέξετε το κατάλληλο σημείο για να το τοποθετήσετε. 

3. Υπερβολική λίπανση

Ενώ η σωστή λίπανση λειτουργεί ευεργετικά στα περισσότερα ανθοφόρα, σε πολλά δε είναι απολύτως αναγκαία προϋπόθεση για να εμφανίζουν άνθη, η υπερβολική ποσότητα ενισχυτικών και κυρίως αυτών που περιέχουν άζωτο γίνονται πολύ συχνά αιτία το ριζικό σύστημα και το φύλλωμα να αναπτύσσονται υπερβολικά εις βάρος της δημιουργίας λουλουδιών. 

Αποφύτετε τις υπερβολές και τηρείστε το διάστημα ανάμεσα στις λιπάνσεις που έχει ανάγκη κάθε φυτό, για ανθοφόρα καλλωπιστικά έντονης ανθοφορίας προτιμείστε ένα ενισχυτικό πλουσιότερο σε φώσφορο και όχι σε άζωτο και σε κάθε περίπτωση, ειδικά όταν πρόκειται για ήδη μεγάλης ανάπτυξης πολυετή φυτά, συμβουλευθείτε ένα γεωπονικό κατάστημα για το καταλληλότερο σκεύασμα ανά περίπτωση.  

4. Μειωμένη ή καθόλου λίπανση

Για να κατανοήσετε εύκολα πόσο σημαντική είναι η λίπανση, με το κατάλληλο βεβαίως ανά περίπωση σκεύασμα, όχι μόνο για τα ανθοφόρα αλλά για τα περισσότερα φυτά δεν έχετε παρά να φυτέψετε δύο ίδια φυτά την ίδια χρονική στιγμή στο ένα εκ των οποίων θα παρέχετε ανά διαστήματα ένα ενισχυτικό και στο άλλο όχι. Η διαφορά όχι μόνο στην ανθοφορία αλλά και στην γενική ανάπτυξη είναι σημαντική, είτε πρόκειται για φυτά σε γλάστρες είτε για είδη φυτεμένα απευθείας στο έδαφος. 

Η κατά καιρούς συμπλήρωση  - ανανέωση του χώματος και το νερό δεν επαρκούν ώστε το φυτό να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την ανάπτυξή του και η έλλειψη αυτή συνήθως εμφανίζεται με μειωμένη ή και καθόλου ανθοφορία, ενώ μπορεί το φυτό να είναι καθ' όλα υγιές χωρίς κανένα άλλο σημάδι πως κάτι του ...λείπει.  

5. Λάθος κλάδεμα 

Από τις πιο συχνές αιτίες που συντελούν στην μειωμένη ή μη ανθοφορία καλλωπιστικών ειδών. 

Πολλά φυτά εμφανίζουν τα άνθη τους στους είδη αναπτυγμένους βλαστούς της προηγούμενης χρονιάς, έτσι αν αυτοί αφαιρεθούν κατά το κλάδεμα αυτονόητο ότι την συγκεκριμένη καλλιεργητική περίοδο δεν θα παρουσιάσουν ανθοφορία. 

Το σημείο κοπής των βλαστών επίσης είναι καθοριστικά για πολλά είδη και κυρίως αυτά που αναπτύσουν "μάτια" τα οποία και δεν θα πρέπει να αφαιρούνται. 

Για όσα ανθοφόρα χρειάζονται συστηματικό κλάδεμα αυτό θα πρέπει να γίνεται μόνο μετά την ολοκλήρωση της ανθοφορίας και την εποχή που το κάθε είδος απαιτεί, ανάλογα με τις συνθήκες θερμοκρασίας. 

Γενικά, εκτός ειδικών περιπτώσεων, είναι προτιμότερο ένα ανθοφόρο να κλαδευτεί λιγότερο από όσο πιθανόν απαιτείται παρά περισσότερο ειδικά αν πρόκειται για είδος αργής ανάπτυξης. 

Επίσης, σε είδη που παρουσιάζουν πλούσια ανθοφορία, τα μαραμένα άνθη θα πρέπει να αφαιρούνται ώστε το φυτό να μην καταναλώνει ενέργεια για την τροφοδοσία τους, μια διαδικασία που κάνουν όλα τα φυτά για όλα τα άνθη τους έως αυτά να ξεραθούν πλήρως. 

6. Μεγαλύτερη από την απαιτούμενη γλάστρα 

Επίσης πολύ συχνή αιτία που δεν ανθοφορεί ικανοποιητικά ένα καθ' όλα υγιές φυτό. 

Συχνά στην προσπάθειά μας να αποφύγουμε συχνές μεταφυτεύσεις ή για να αξιοποιήσουμε μια όμορφη μεγάλη γλάστρα, τοποθετούμε τα φυτά σε γλάστρες μεγαλύτερου μεγέθους από όσο πρέπει. Αποτέλεσμα το φυτό να "καθοδηγείται" να αναπτύξει ριζικό σύστημα και φύλλωμα δυσανάλογα με το μεγεθός του και εις βάρος της δημιουργίας λουλουδιών. 

Στο αρχικό στάδιο φύτευσης το μέγεθος της γλάστρας θα πρέπει να είναι ανάλογο του φυτού, ενώ στις μεταφυτεύσεις η νέα γλάστρα δεν θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη 1-2 νούμερα από την προηγούμενη. 

Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί βεβαίως να συμβαίνει και το αντίθετο, οι ρίζες ενός φυτού να "ασφυκτιούν" σε πολύ μικρή γλάστρα και θα πρέπει να μεταφυτευθεί, όμως το πιο συχνό φαινόμενο που ευθύνεται για την μη ανθοφορία φυσιολογικής ανάπτυξης καλλωπιστικών είναι η γλάστρα να είναι υπερμεγέθης για το μέγεθος του φυτού. 

Γενικά και όταν πρόκειται για καλλωπιστικά που καλλιεργείτε για πρώτη φορά πριν την φύτευσή τους ζητείστε αναλυτικές πληροφορίες και συμβουλές για τις ανάγκες τους, αφού από την θέση και την γλάστρα έως το κλάδεμα και την λίπανση όλα θα πρέπει να γίνουν όπως ακριβώς έχει ανάγκη το κάθε φυτό ώστε να φτάσει πετυχημένα στο στάδιο δημιουργίας λουλουδιών. 
soulouposeto
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ