2023-12-04 08:23:56
Φωτογραφία για Ρέο (Ρόϊο) Το δίχρωμο παχύφυτο για εξωτερικούς αλλά και εσωτερικούς χώρους
Πολυετές και αειθαλές παχύφυτο με πολύ όμορφη δίχρωμη όψη, που διατηρείται πανομοιότυπη όλες τις εποχές. 

Γενικά χαρακτηριστικά



Tradescantia spathacea  η βοτανολογική ονομασία του συγκεκριμένου παχύφυτου με καταγωγή και η καταγωγή του από περιοχές της Λατινικής Αμερικής (Νότιο Μεξικό, Εκουαδόρ, Ονδούρα)

Στο φυσικό του περιβάλλον με τις υγρές και ήπιες κλιματολογικές συνθήκες σε όλη την διάρκεια του χρόνου καλλιεργείται κυρίως σε εξωτερικό περιβάλλον, ενώ στο Μεσογειακό κλίμα προτιμάτε ως είδος εσωτερικού χώρου, ειδικά σε περιοχές με έντονους παγετούς στην διάρκεια του χειμώνα.   

Η καλλωπιστική αξία του οφείλεται στα λογχοειδή μακριά φύλλα που ανάλογα με την ποικιλία είναι πράσινα στο επάνω μέρος και μωβ στην πίσω πλευρά τους ή  διαθέτουν σε όλη την επιφάνεια των φύλλων πράσινες, μωβ και κρεμ ραβδώσεις.  

Η γενική όψη του φυτού διατηρείται όλες τις εποχές, αρκεί να έχει τοποθετηθεί σε ένα μόνιμα ήπιο περιβάλλον χωρίς θερμοκρασίες κάτω από τους 5°, γι΄αυτό και η καλλιέργειά του σε εσωτερικό ή μερικώς ανοιχτό, φωτεινό αλλά προστατευμένο χώρο είναι η καλύτερη επιλογή. 


Το ύψος του φτάνει από τα 30-50cm με ελαφρά μεγαλύτερη παράπλευρη ανάπτυξη και μπορεί να καλλιεργηθεί και ως κρεμοκλαδές, τοποθετημένο σε κρεμαστές γλάστρες. 

Είναι ένα εύκολης καλλιέργειας φυτό, χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις, αναπτύσσεται γρήγορα και ανήκει στα γενικά "επεκτατικά" είδη, γι΄αυτό και όταν καλλιεργείται σε εξωτερικό χώρο θα πρέπει συχνά να αφαιρούνται οι νέοι βλαστοί που κάθε χρόνο αναπτύσσονται στην βάση του φυτού από τους σπόρους που πέφτουν στο χώμα.  

Φροντίδα

Χώμα: Χρησιμοποιείστε για το Ρέο ένα κοινό μείγμα φυτοχώματος εσωτερικού ή εξωτερικού χώρου, ανάλογα με την θέση που θα το τοποθετήσετε, με πολύ καλή αποστράγγιση. 

Θέση: Ευδοκιμεί σε φωτεινά ή ελαφρά ημισκιερά σημεία, προστατευμένα από το κρύο και τον βοριά. 

Σε καλλιέργεια εσωτερικού χώρου η θερμοκρασία θα πρέπει να παραμένει όλες τις εποχές σε κανονικά επίπεδα (ιδανικά 19-24°C) και το φυτό να διατηρείται μακριά από ρεύματα ψυχρού αέρα, κλιματιστικά κλπ αλλά και εστίες έντονης θερμότητας. 

Πότισμα: Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, κάθε 2-3 ημέρες, τα ζεστά διαστήματα του καλοκαιριού.Τις υπόλοιπες εποχές απαιτεί λιγότερο νερό,  ανάλογα βεβαίως και με τις συνθήκες θερμοκρασίας που επικρατούν. 

Το χώμα του ανάμεσα στα ποτίσματα θα πρέπει να στεγνώνει και γενικά οι ανάγκες του σε πότισμα δεν διαφέρουν από εκείνες των υπόλοιπων παχύφυτων.

Κλάδεμα: Δεν απαιτεί συστηματικό κλάδεμα, παρά μόνο αφαίρεση τυχόν ξερών - αδύναμων φύλλων.

Λίπανση: Από τις αρχές της άνοιξης έως το φθινόπωρο ένα κοινό ενισχυτικό, μία φορά κάθε 3-4 εβδομάδες, συμβάλλει στην ακόμη ταχύτερη ανάπτυξή του και την διατήρηση της όμορφης όψης του. 

Αποφεύγετε, γενικά, τις λιπάνσεις όταν επικρατούν ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες. 

Ανθοφορία - Πολλαπλασιασμός

Το Ρέο παρουσιάζει σταδιακά ανθοφορία όλες τις εποχές, με μικρά λευκά λουλουδάκια που συγκρατούνται πάνω στα φύλλα σε μωβ βράκτια που μοιάζουν με "καλαθάκια" και προσομοιάζουν αρκετά, στον τρόπο που εμφανίζονται πάνω στα φύλλα, με τα άνθη του Τηλέγραφου. 

Ο πολλαπλασιασμός του είναι πολύ εύκολος για γίνεται με μοσχεύματα, που τοποθετούνται σε φυτόχωμα ή νερό. 

Και στις δύο περιπτώσεις μέσα σε λίγες εβδομάδες τα νέα φυτά εμφανίζουν ρίζες και μπορούν να μεταφυτευτούν. 

Μπορεί να πολλαπλασιαστεί και με σπόρους ή διαίρεση των ριζών, ενήλικων φυτών. 

Σχεδόν σε όλα τα φυτώρια που διαθέτουν κυρίως είδη εσωτερικού χώρου θα βρείτε Tradescantia spathacea,  για να προσθέσετε στο σπίτι ή τον επαγγελματικό σας χώρο αυτό το ιδιαίτερα ανθεκτικό και εύκολης καλλιέργειας παχύφυτο.
soulouposeto
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ