2024-02-09 20:51:08
Φωτογραφία για Λικουάλα. Ένας πολύ ιδιαίτερο φοίνικας για εσωτερικούς χώρους
Πoλύ ιδιαίτερης όψης φοίνικας με κύριο χαρακτηριστικό ότι στο κλίμα της Μεσογείου καλλιεργείται κυρίως σαν φυτό εσωτερικού χώρου. 

Γενικά χαρακτηριστικά

Licuala grandis η βοτανολογική ονομασία της πιο συνήθους ποικιλίας του γένους Licuala που αριθμεί περισσότερα από 100 επιμέρους είδη, με διαφορές κυρίως στην ανάπτυξη και μορφολογία του φυλλώματος. 

Πολυετές με καταγωγή από την ΝΑ Ασία, την Νέα Γουινέα και τα νησιά του Ειρηνικού.  Ανήκει στα πιο χαμηλά είδη φοινικοειδών, αφού το ύψος του σε πλήρη ανάπτυξη δεν ξεπερνά τα τρία μέτρα.

Στις περιοχές με μόνιμα ζεστό και υγρό κλίμα όπου συναντάται ως γηγενές ευδοκιμεί σε εξωτερικούς χώρους και σε συνθήκες ημισκιάς.  Σε κλιματικές συνθήκες όπως αυτές της Μεσογείου καλλιεργείται κυρίως ως είδος εσωτερικού χώρου, αφού είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο σε θερμοκρασίες κάτω των 15 βαθμών.

Η καλλωπιστική αξία του οφείλεται κυρίως στα πολύ μεγάλα πράσινα κυματοειδή φύλλα που αναπτύσσονται στις άκρες των λεπτών βλαστών και περιμετρικά του κεντρικού επίσης λεπτού κορμού σε σχηματισμό βεντάλιας. Διαθέτουν αγκαθωτές άκρες και τόσο το μέγεθος όσο και η μορφολογία τους προσδίδουν πολύ ιδιαίτερη όψη ειδικά σε φυτά μεσαίας - μεγάλης ανάπτυξης. 


Αναπτύσσει μικρού μεγέθους λευκά άνθη, χωρίς ιδιαίτερη καλλωπιστική αξία, που όμως μετατρέπονται σε πολύ ιδιαίτερης όψης κατακόκκινους καρπούς σε σχηματισμό "τσαμπιού". 

Φυτά που καλλιεργούνται σε εσωτερικό χώρο σπάνια παρουσιάζουν καρποφορία. 

Είδος αργής ανάπτυξης γι'αυτό και απολύτως κατάλληλο για καλλιέργεια σε γλάστρες, ενώ ανήκει στα είδη που δεν αγαπούν καθόλου τις μετακινήσεις και κυρίως τις συχνές μεταφυτεύσεις. Θα πρέπει να μεταφέρεται σε μεγαλύτερη γλάστρα όχι συχνότερα από κάθε 5-6 χρόνια και κατά την διαδικασία μεταφύτευσης η μπάλα χώματος θα πρέπει να διατηρείται κατά το δυνατόν συμπαγής ώστε να αποφευχθεί η καταστροφή των ριζών. 

Φροντίδα

Χώμα: Χρησιμοποιείστε για το Λικουάλα ένα εμπλουτισμένο φυτόχωμα με καλή αποστράγγιση. 

Θέση: Αναπτύσσεται σε φωτεινά σημεία αλλά χωρίς απευθείας έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία που προκαλεί εγκαύματα στις άκρες του φυλλώματος. 

Ο χώρος που θα τοποθετήσετε το φυτό θα πρέπει να διαθέτει μόνιμα κανονική υγρασία και θερμοκρασία όχι χαμηλότερη από 15-16 βαθμούς. 

Πότισμα: Έχει ανάγκη από έντονη υγρασία και αρκετό πότισμα, ειδικά στην διάκεια των ζεστών περιόδων, έτσι που το χώμα του επιφανειακά να διατηρεί μόνιμα μια ελάχιστη υγρασία. Στην διάρκεια του χειμώνα τα ποτίσματα θα πρέπει να μειώνονται, κάθε 5-6 ημέρες, ανάλογα βεβαίως και με τις συνθήκες υγρασίας και θερμοκρασίας που επικρατούν στον χώρο. 

Το ευνοεί ιδιαίτερα το κατάβρεγμα των φύλλων που στην διάρκεια του καλοκαιριού μπορεί να γίνεται ακόμη και κάθε 1-2 ημέρες. 

Κλάδεμα: Δεν απαιτεί κλάδεμα. 

Λίπανση: Ένα πλήρες ενισχυτικό με χαμηλή περιεκτικότητα σε άλατα κάθε 3-4 εβδομάδες στην διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού βοηθά σημαντικά την ανάπτυξη και γενική του ευρωστία. 

Πολλαπλασιασμός

Το Λικουάλα πολλαπλασιάζεται με σπόρους στην διάρκεια της άνοιξης.

Ο κάθε καρπός περιέχει έναν μόνο σπόρο, που θα πρέπει να φυτεύονται όσο ακόμη είναι φρέσκοι, ώστε να βλαστήσουν σε 1-3 μήνες, ενώ οι πιο ξεροί σπόροι χρειάζονται μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Πριν την φύτευση τοποθετείστε τους σπόρους για μερικές ώρες σε νερό και στην συνέχεια σε αφράτο φυτόχωμα και σε βάθος 1-2cm. Καλύψτε την γλάστρα με νάϋλον έτσι να δημιουργηθούν υποτυπώδεις συνθήκες θερμοκηπιίου και ανοίξτε μερικές μικρές τρύπες για το πότισμα και για να κυκλοφορεί στο εσωτερικό αέρας. Επιλέξτε για την φύτευση μια όχι πολύ μικρού μεγέθους γλάστρα έτσι ώστε το νεαρό φυτό να μπορεί να αναπτυχθεί σε αυτή για αρκετό διάστημα πριν την αρχική του μεταφύτευση, όταν οι ρίζες του θα έχουν αναπτυχθεί πλήρως. 

Αν και δεν πρόκειται για ιδιαίτερα δημοφιλές είδος στην χώρα μας θα βρείτε σε εξειδικευμένα φυτώρια με τροπικά φυτά σπόρους  Λικουάλα για να αποκτήσετε αυτόν τον πολύ ιδιαίτερης όψη φοίνικα εσωτερικού  χώρου. 
 
soulouposeto
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ