2023-12-08 13:34:07
Φωτογραφία για Ευρωβαρόμετρο: Οι φαρμακοποιοί δεν ευθύνονται για τη μικροβιακή αντοχή-Οι 7 προτάσεις του ΠΦΣ



Οι 7 προτάσεις του ΠΦΣ για τη συμβολή του κλάδου στην καταπολέμησή της μικροβιακής αντοχής

Τη συμμετοχή που μπορούν να έχουν οι φαρμακοποιοί στη μάχη κατά της μικροβιακής αντοχής παρουσίασε εκ μέρους του ΠΦΣ ο Dr Ανδρέας Βίτσος, πρόεδρος του Φ.Σ. Ζακύνθου, σε παρέμβασή του σε ημερίδα – workshop του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών (ΙΕΑ). 



Η ημερίδα αφορούσε το επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση αυτού του σοβαρού προβλήματος στην Ελλάδα, το οποίο εκπονήθηκε με πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου και κυρίως του καθηγητή Κυριάκου Σουλιώτη αλλά και της ΙΕΑ και κυρίως του γενικού γραμματέα Ελευθέριου Θηραίου και με τη συμμετοχή κορυφαίων ακαδημαϊκών και ειδικών του χώρου, όπως του Χαράλαμπου Γώγου, Νικόλαου Σύψα, Χρήστου Λιονή και Αγγελικής Καραΐσκου.

 

 



Στο εν λόγω σχέδιο αναδεικνύεται η σημασία της εκπαίδευσης και της ενημέρωσης του κοινού από τους φαρμακοποιούς, ωστόσο ζητήθηκε και η παρέμβαση του ΠΦΣ για το θέμα, την οποία ανέλαβε ο Αν. Βίτσος. Σύμφωνα με όσα είπε ο ίδιος στο f.daily, επισήμανε ότι η μικροβιακή αντοχή είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα για την ασφάλεια των ασθενών και όπως προκύπτει από το δημοσιευμένο ευρωβαρόμετρο του 2018 και του 2022, η εγκατεστημένη αντίληψη ότι για τη μικροβιακή αντοχή ευθύνονται οι φαρμακοποιοί καταρρίφθηκε. Επίσης τόνισε ότι ο κλάδος είναι διατεθειμένος να συμβάλλει στην επιτυχία του σχεδίου και πρότεινε τις ακόλουθες ενέργειες:

Να υλοποιηθούν ενημερωτικές δράσεις σε σχολεία όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων με τη συμβολή των κατά τόπους φαρμακευτικών συλλόγων.Να αναπτυχθεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα από το ΙΔΕΕΑΦ σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς αναφορικά με την ορθή χρήση αντιβιοτικών και να δίνεται πιστοποίηση.Να γίνουν ενημερωτικές δράσεις για την προαγωγή του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμού ενηλίκων από τους φαρμακοποιούς και τους συλλόγους τους.Να συμμετέχουν οι φαρμακοποιοί στη διενέργεια strep test προκειμένου να γίνεται η διαλογή των περιστατικών και να βοηθιούνται οι γιατροί στη λήψη της απόφασης για τη χορήγηση αντιβιοτικού, όπως γίνεται σε άλλες χώρες της ΕΕ και έχει καταγραφτεί στη διεθνή βιβλιογραφία.Να θεσμοθετηθεί η «καθυστερούμενη συνταγή» που επιτρέπει την εκτέλεση αυτής 3 μέρες μετά τη συνταγογράφηση ως μια μέθοδος αντιμετώπισης της πίεσης που δέχονται οι γιατροί από τους ασθενείς. Όπως εξηγεί ο Αν. Βίτσος μετά από 3 ημέρες μια ιογενής λοίμωξη θα έχει περάσει και έτσι δεν θα λαμβάνεται η αγωγή.Να δοθεί λύση στο πρόβλημα της «τηλεφωνικής εντολής» των γιατρών μέσω εφαρμογής από την οποία οι γιατροί θα συνταγογραφούν αντιβιοτικά σε πραγματικά επείγουσες περιπτώσεις. Μάλιστα προτάθηκε η ανάπτυξη αυτής της εφαρμογής να χρηματοδοτηθεί από τον ΠΦΣ και τον ΠΙΣ.Τέλος, να γίνονται τακτικά συναντήσεις για την παρακολούθηση της εκτέλεσης του επιχειρησιακού σχεδίου.

πηγή: farmakeutikoskosmos

 

farmakopoioi
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ