2023-12-24 23:19:35
Φωτογραφία για Σταϊκούρας: Τι αλλάζει με τα επείγοντα περιστατικά στο Μετρό
Αθανάσιος Κοτταράς, Χρήστος Σταϊκούρας, Δρ. Αντώνιος Αυγερινός © Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών

Ένα σημαντικό βήμα στο Μετρό και το υπόλοιπο δίκτυο της ΣΤΑΣΥ για την αναβάθμιση της υγειονομικής και ιατρικής κάλυψης και αντιμετώπισης επειγόντων περιστατικών με τη σωστή και ασφαλή παροχή πρώτων βοηθειών αποτελεί το Μνημόνιο Συνεργασίας, που υπεγράφη την Πέμπτη (21/12) από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σταϊκούρα, τον πρόεδρο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (ΕΕΣ) Δρ. Αντώνιο Αυγερινό και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΣΤΑΣΥ ΑΕ Αθανάσιο Κοτταρά, παρουσία της υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιας για τις Μεταφορές, Χριστίνας Αλεξοπούλου και του βουλευτή Επικρατείας Γιώργου Σταμάτη.

Στην τελετή υπογραφής του Μνημονίου, ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε: «Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και οι φορείς του, αντιλαμβανόμενοι τις ανάγκες που δημιουργούνται για την προστασία της δημόσιας υγείας, εντός των χώρων των σταθμών αλλά και στα μέσα μεταφοράς, συμμετέχουμε ενεργά σε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες». Και συνέχισε, επισημαίνοντας πως αποτελεί σημαντική παράμετρο η εκπαίδευση στην παροχή Πρώτων Βοηθειών των εργαζόμενων των μέσων σταθερής τροχιάς, προκειμένου να αντιμετωπίζουν έκτακτα περιστατικά στον χώρο ή στα μέσα σταθερής τροχιάς.


Κλείνοντας ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε: «Προβλέπεται η συνδρομή του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στην επικαιροποίηση των εσωτερικών διαδικασιών της ΣΤΑΣΥ σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας εργαζομένων και επιβατών, καθώς επίσης και η πραγματοποίηση -από κοινού- δράσεων στο δίκτυο της ΣΤΑΣΥ, στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης των συμβαλλόμενων φορέων».

Από τη μεριά της η υφυπουργός Μεταφορών Χριστίνα Αλεξοπούλου υπογράμμισε ότι προχωρά η εν λόγω πρωτοβουλία, που αφορά στην εκπαίδευση του προσωπικού για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών, την παροχή πρώτων βοηθειών, στα δρομολόγια του Μετρό, την οποία ζητούν εδώ και χρόνια οι συνεργάτες και εργαζόμενοι της ΣΤΑΣΥ. Όπως είπε: «Το θέμα δεν είναι μόνο να υπογράφουμε ή να οραματιζόμαστε, αλλά να υλοποιούμε. Σε αυτήν την περίπτωση, υλοποιούμε άμεσα την ανάγκη, την απαίτηση όλων των εργαζομένων, όλων των συνεργατών μας. Όσων δηλαδή έρχονται καθημερινά σε επαφή με τους χιλιάδες συμπολίτες μας».

Ο βουλευτής Επικρατείας Γιώργος Σταμάτης εθελοντής του Σώματος Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών του ΕΕΣ, δήλωσε: «Πρόκειται για μία αμφίδρομη διαδικασία της εκτελεστικής εξουσίας, με την κοινωνία των πολιτών και τον μεγαλύτερο εθελοντικό οργανισμό της χώρας. Mε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες, δημιουργείται ένα καλύτερο πλαίσιο κοινωνικής συμπερίληψης».

Ο πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Δρ. Αντώνιος Αυγερινός επεσήμανε την εμπιστοσύνη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και της ΣΤΑΣΥ, προς τη δυνατότητα του Ερυθρού Σταυρού να ανταποκριθεί πλήρως και με απόλυτη αποτελεσματικότητα σε ένα τεράστιο ανθρωπιστικό έργο μίας τεράστιας δράσης Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης. «Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός θα παραμείνει ο ακαταμάχητος προμαχώνας της ενεργούς εθελοντικής φροντίδας, αλληλεγγύης και αγάπης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΣΤΑΣΥ Αθανάσιος Κοτταράς τόνισε: «Είμαστε μία εταιρεία με 2.500 εργαζομένους και τα Μέσα μας χρησιμοποιούν πάνω από 700.000 επιβάτες, άρα για εμάς, η εκπαίδευση των εργαζομένων, η ενημέρωση του επιβατικού κοινού, αλλά κυρίως η αντιμετώπιση των περιστατικών που καθημερινά έχουμε στο δίκτυό μας, είναι πάρα πολύ σημαντική».

Ολόκληρη η τοποθέτηση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σταϊκούρα

Το Μνημόνιο που υπογράφεται σήμερα, αφορά τη συνεργασία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, της ΣΤΑΣΥ και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, στα πεδία τόσο της υγειονομικής και ιατρικής κάλυψης όσο και της αντιμετώπισης επειγόντων περιστατικών, μέσω της σωστής και ασφαλούς παροχής πρώτων βοηθειών.

Επιπλέον, προβλέπεται η συνδρομή του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στην επικαιροποίηση των εσωτερικών διαδικασιών της ΣΤΑΣΥ σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας εργαζομένων και επιβατών, καθώς επίσης και η πραγματοποίηση – από κοινού – δράσεων στο δίκτυο της ΣΤΑΣΥ, στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης των συμβαλλόμενων φορέων.

Επίσης, σημαντική παράμετρο αποτελεί η εκπαίδευση των εργαζόμενων των μέσων σταθερής τροχιάς στην παροχή πρώτων βοηθειών, προκειμένου να αντιμετωπίζουν έκτακτα περιστατικά στο χώρο των σταθμών ή επί των μέσων σταθερής τροχιάς, παράλληλα με τη βελτίωση των μηχανισμών αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων και την ενίσχυση της προστασίας των ευάλωτων ομάδων.

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, από την πλευρά του, θα συνδράμει με μια σειρά δράσεων, όπως είναι η παροχή ενημέρωσης και εκπαίδευσης σε θέματα πρώτων βοηθειών και καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ), πρόληψης σε θέματα πανδημίας, όπως Covid-19, και για την υγειονομική κάλυψη και την παροχή ενημέρωσης για τα μέτρα προστασίας από τον καύσωνα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, σε χώρους που θα υποδειχθούν από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και τη ΣΤΑΣΥ.

Από την πλευρά μας, «υποχρέωσή» μας είναι η παραχώρηση στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό κατάλληλου χώρου στο σταθμό του Μετρό Συντάγματος, προκειμένου να στεγασθούν και να φιλοξενηθούν οι εθελοντές των δράσεών του. Στο Μνημόνιο αυτό, με βάση την εθνική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία, υπάρχει ρητή πρόβλεψη για την προστασία προσωπικών δεδομένων. Ευελπιστούμε για την επιτυχία αυτής της συνεργασίας, γι’ αυτό άλλωστε έχει προβλεφθεί και η δυνατότητα συνέχισής της.

Προφανώς, σημαντικό ρόλο στην επιτυχία καλείται να διαδραματίσει η ΣΤΑΣΥ, η διοίκηση και οι άνθρωποί της, στους χώρους της οποίας θα διεξαχθούν οι σχετικές δράσεις. Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και οι φορείς του, αντιλαμβανόμενοι τις ανάγκες που δημιουργούνται για την προστασία της δημόσιας υγείας, εντός των χώρων των σταθμών αλλά και στα μέσα μεταφοράς, συμμετέχουμε ενεργά σε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες.

Πρωτοβουλίες με υψηλή κοινωνική ανταποδοτικότητα, που συμβάλουν στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, ενώ κυριολεκτικά μπορούν να σώσουν ζωές. Ευχαριστώ και συγχαίρω όλους τους εμπλεκόμενους για την εταιρική κοινωνική ευθύνη που -έμπρακτα- επιδεικνύουν και προσδοκώ στον σχεδιασμό και την υλοποίηση περισσότερων, αντίστοιχων πρωτοβουλιών.

Αθανάσιος Κοτταράς, Χρήστος Σταϊκούρας, Χριστίνα Αλεξοπούλου, Γιώργος Σταμάτης και Δρ Αντώνιος Αυγερινός © Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών/ΔΤ

Ολόκληρη η ομιλία της υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιας για τις Μεταφορές, Χριστίνας Αλεξοπούλου

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον πρόεδρο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, τον κ. Αντώνη Αυγερινό, ο οποίος μετά την πρωτοβουλία που πήραμε, μαζί με τον βουλευτή Επικρατείας, Γιώργο Σταμάτη, με τη διοίκηση της ΣΤΑΣΥ τον κ. Αθανάσιο Κοτταρά και σε συνεννόηση με τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστο Σταϊκούρα, υλοποιούμε κάτι που ζητούν εδώ και χρόνια όλοι οι συνεργάτες και εργαζόμενοι της ΣΤΑΣΥ.

Κι αυτό, γιατί είναι άνθρωποι οι οποίοι έρχονται σε επαφή με πολλούς συμπολίτες μας και αν μη τι άλλο, εκτός από την παροχή υπηρεσιών στην καθημερινότητα της δουλειάς τους, αισθάνονται την κοινωνική ευθύνη, απέναντι στην ανθρώπινη ζωή, στους συνανθρώπους μας που βρίσκονται σε δύσκολη θέση, όταν χρησιμοποιούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Αυτό ήταν που μας οδήγησε σ’ αυτή τη συνεργασία.

Χαίρομαι, λοιπόν, ιδιαίτερα που θα υπογραφεί σήμερα αυτό το Μνημόνιο που αφορά στην εκπαίδευση για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών, για τις πρώτες βοήθειες, στις γραμμές του Μετρό. Όπως είπαμε με τον Πρόεδρο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, η εκπαίδευση θα ξεκινήσει άμεσα.

Γιατί το θέμα δεν είναι μόνο να υπογράφουμε ή να οραματιζόμαστε, αλλά να υλοποιούμε. Και σε αυτή την περίπτωση υλοποιούμε άμεσα την ανάγκη, την απαίτηση όλων των εργαζομένων, όλων των συνεργατών μας. Όσων δηλαδή έρχονται καθημερινά σε επαφή με τους συμπολίτες μας.

Εύχομαι καλή επιτυχία σε αυτή τη δράση, εύχομαι να είναι πολύ χρήσιμη όποτε απαιτηθεί. Μακάρι, βέβαια, να είναι αχρείαστη με την έννοια ότι δεν θέλουμε οποιοσδήποτε συμπολίτης μας να βρεθεί σε αυτήν την κατάσταση.

powergame.gr

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ