2024-01-01 20:19:47
Φωτογραφία για Σιδηροδρομικός Σταθμός Sao Bento: Είναι ο πιο όμορφος  σταθμός στον κόσμο;
Σιδηροδρομικός Σταθμός Sao Bento. Credit: Ray in Manila/ Creative Commons Attribution 

Γενικά, οι σιδηροδρομικοί σταθμοί δεν είναι τα πιο ευχάριστα μέρη για να τριγυρνάς. Ωστόσο, ένα μόλις δύο ώρες σιδηροδρομικό ταξίδι από την Ισπανία, ο σταθμός São Bento στο Πόρτο της Πορτογαλίας, έχει περιγραφεί ως ευρωπαϊκό κόσμημα

euroweeklynews.com

Το Sao Bento εγκαινιάστηκε το 1916 και τα εγκαίνια του Sao Bento έγιναν δεκαετίες αφότου οι ράγες του ένιωσαν για πρώτη φορά το βουητό των τρένων. Ο σταθμός, ένα αιωνόβιο ορόσημο, φημίζεται για τα περισσότερα από 20.000 πλακάκια azulejo.

Αυτά τα πλακάκια, που προηγούνται του ίδιου του σταθμού από το 1905, αφηγούνται έντονα την πλούσια ιστορία της Πορτογαλίας σε μπλε και άσπρο χρώμα. Αυτό το καλλιτεχνικό αριστούργημα εκτείνεται σε εντυπωσιακά 550 τετραγωνικά μέτρα, μετατρέποντας τον σταθμό σε έναν εμβληματικό ευρωπαϊκό προορισμό.


Ένας συνδυασμός ιστορίας και στυλ

Μοιάζει με το ακαδημαϊκό γαλλικό στυλ που φαίνεται στην Όπερα του Παρισιού, το Sao Bento χτίστηκε με γρανίτη, αντικαθιστώντας ένα παλαιότερο μοναστήρι που καταστράφηκε από πυρκαγιά.

Τα τρία επίπεδα του σταθμού στέκονται περήφανα κοντά στην πολυσύχναστη λεωφόρο Aliados του Πόρτο και στον πανύψηλο Πύργο Clerigos.

Αυτό το θαύμα ύψους 75 μέτρων βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τον σταθμό, δίπλα στην Πλατεία Ελευθερίας και τον Καθεδρικό Ναό Se - την πνευματική καρδιά του Πόρτο.

Ταξίδι στο χρόνο και την τέχνη

Η εγγύτητα του σταθμού σε αξιοσημείωτα ορόσημα τον καθιστά ένα πρωταρχικό σημείο εκκίνησης για να εξερευνήσετε το Πόρτο. Ο μοναδικός συνδυασμός ιστορίας και τέχνης στα πλακάκια του αποτυπώνει σημαντικά γεγονότα και σκηνές, προσφέροντας ένα σιωπηλό αλλά εύγλωττο μάθημα στον πορτογαλικό πολιτισμό. Αυτό το καλλιτεχνικό ταξίδι ξεκινά τη στιγμή που κάποιος μπαίνει στο σταθμό, περιτριγυρισμένος από αυτά τα πλακάκια, που το καθένα λέει μια ιστορία.

Πύλη στη Βόρεια Πορτογαλία

Ο σταθμός του Σάο Μπέντο είναι κάτι περισσότερο από ταξιδιωτικός κόμβος, είναι μια πύλη προς τα διαμάντια της βόρειας Πορτογαλίας. Τα τρένα από εδώ κατευθύνονται σε γραφικές τοποθεσίες όπως το Aveiro, γνωστό για τα ζωντανά σπίτια του. Η Μπράγκα, ένα ήσυχο καταφύγιο και το ιστορικό κέντρο του Γκιμαράες που έχει περιληφθεί στον κατάλογο της UNESCO.

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ