2024-01-08 10:12:29
Φωτογραφία για DIY Φωτιστικά από παλιά αντικείμενα
Τα DIY φωτιστικά είναι από τις πιο χρηστικές κατασκευές για το σπίτι και κάθε είδος αντικειμένου μπορεί λιγότερο ή περισσότερο εύκολα να μετατραπεί σε επιτραπέζια λάμπα.  Έτσι ο συγκεκριμένος τρόπος είναι από τους πιο δημιουργικούς για την αξιοποίηση παλιών - άχρηστων αντικειμένων με την μετατροπή τους σε πολύ ιδιαίτερα διακοσμητικά φωτιστικά. 

Οι κατασκευές λαμπατέρ, εκτός των άλλων, είναι ένας τρόπος για να προσδώσετε και πάλι χρηστική αξία σε αντικειμένα που έχουν για εσάς ιδιαίτερη συναισθηματική αξία και αναζητάτε έναν τρόπο να τα διατηρήσετε και να τα εντάξετε στην διακόσμηση του σπιτιού. 

Από τα πιο ταιριαστά για τέτοιου είδους μετατροπές είναι παλιά ή αντικέ αντικείμενα που ανήκουν στην κατηγορία "φωτιστικά" με την ευρεία έννοια όπως πχ λάμπες πετρελαίου, παλιά φανάρια, ναυτικές λάμπες αλλά και μεταλλικά ή ξύλινα κηροπήγια, παλιά καμινέτα κλπ.

Το λαμπατέρ που θα προκύψει από την μετατροπή ενός παλαιού αντικειμένου δεν είναι αναγκαίο να διαθέτει και αυτό αντικέ-κλασσικό στυλ και τέτοιου τύπου DIY φωτιστικά μπορούν να δημιουργηθούν και σε ιδιαίτερα μοντέρνο - βιομηχανικό ύφος, ανάλογα τόσο με το ίδιο το αντικείμενο που θα αποτελεί τη βάση τους και που μπορεί να είναι από παλιές φωτογραφικές μηχανές, αχρηστευμένα μουσικά όργανα, πορσελάνινα κομμάτια, ασημικά έως μια παλιά γραφομηχανή ή ραπτομηχανή, όσο και με το καπέλο που θα χρησιμοποιηθεί. 

Η τεχνική διαδικασία μετατροπής ενός αντικειμένου σε λάμπα, ανεξάρτητα από το είδος-μέγεθός του, εξαρτάται κυρίως από το αν αυτό διαθέτει "κούφιο" ή συμπαγές εσωτερικό μέρος
. Για παράδειγμα σε μια λάμπα πετρελαίου, μια παλιά ασημένια τσαγιέρα, ένα πορσελάνινο βάζο κλπ. αρκεί να τρυπηθεί κάποιο σημείο στην κάτω ή πίσω πλευρά τους για να περάσει το καλώδιο, ενώ στο επάνω μέρος με ευκολία θα προσαρμοστεί το ντουί της λάμπας.

Στα καταστήματα ηλεκτρολογικού υλικού αλλά και τα αντίστοιχα eshops θα βρείτε όλα τα εξαρτήματα που θα σας χρειαστούν για τέτοιου τύπου κατασκευές. 

Για αντικείμενα με συμπαγές εσωτερικό που δεν μπορούν να τρυπηθούν εύκολα όπως και για κάποια που τους ταιριάζει περισσότερο το καπέλο να μην είναι ενσωματωμένο πάνω στην επιφάνειά τους, πχ μια παλιά γραφομηχανή, χρησιμοποιείται μια ξύλινη ή μεταλλική βάση πάνω στην οποία που ενώ το κεντρικό κομμάτι του φωτιστικού με το καπέλο και κρύβει το ηλεκτρικό καλώδιο.  

Σε αυτού του τύπου τα φωτιστικά πολύ ταιριαστά είναι και τα vintage ντουϊ με ενσωματωμένη αλυσίδα για το άνοιγμα - κλείσιμο της λάμπας, αντί για διακόπτη πάνω στο καλώδιο. Δείτε τα ενδεικτικά εδώ. 

Αντικείμενα ιδιαίτερου σχεδιασμού όπως π.χ παλιά κιάλια, μεταλλικά εξαρτήματα παλιών εργαλείων κλπ. επίσης μπορούν να ενσωματωθούν πάνω σε απλού σχεδιασμού έτοιμα επιτραπέζια φωτιστικά.

Για κάθε είδους παρόμοιες και λίγο πιο σύνθετες κατασκευές, αν δεν έχετε σχετική εμπειρία και για να είναι το αποτέλεσμα πραγματικά πετυχημένο, καταλήξτε στο ακριβές σχέδιο του φωτιστικού που θέλετε και αποτανθείτε σε έναν επαγγελματία ηλεκτρολόγο για να κάνει εκείνος τις συνδέσεις των κομματιών και το πέρασμα του καλωδίου.  

Η απουσία καπέλου και η χρήση γυμνού λαμπτήρα είναι το βασικότερο στοιχείο που διαφοροποιεί τα κλασσικά DIY φωτιστικά από εκείνα σε πιο μοντέρνο ύφος και ακόμη και με το ίδιο παλιό αντικείμενο μπορεί να δημιουργηθεί από ένα εντελώς κλασσικό έως ένα απόλυτα μοντέρνο φωτιστικό.  

Τα πορσελάνινα αντικείμενα είναι επίσης μια κατηγορία αντικειμένων από τα οποία μπορούν να δημιουργηθούν εξαιρετικής αισθητικής λαμπατέρ, σε απόλυτα κλασσικό ή πιο μοντέρνο στυλ.

Για να τρυπήσετε  πορσελάνη θα χρειαστείτε ένα ειδικό τρυπανάκι με μεταλλικό άκρο κοπής που θα βρείτε σε όλα τα καταστήματα με εργαλεία και προσαρμόζεται σε οποιοδήποτε ηλεκτρικό τρυπάνι χειρός.  

Αν γενικά σας αρέσουν οι αντίκες σε παλαιοπωλεία και καταστήματα με μεταχειρισμένα είδη θα βρείτε πλήθος αντικειμένων με τα οποία μπορούν να δημιουργηθούν ξεχωριστά φωτιστικά και γενικώς η "μετατροπή" είναι και σε αυτή την περίπτωση μια έννοια χωρίς τέλος που μπορεί να φτάσει το ίδιο μακριά όσο και ανθρώπινη ...φαντασία :) 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

pinterest.com/soulouposeto
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ